Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2009

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΙΟ



Τα τελευταία δέκα χρόνια η παραγωγή οπίου στο Διεθνές χάος συντηρεί η αγορά οπίου του Αφγανιστάν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι τεράστιες ποσότητες οπίου που παράγονται στο Αφγανιστάν (92% της παγκόσμιας παραγωγής) προκαλούν το θάνατο περισσότερων ανθρώπων στις δυτικές χώρες απ' ό,τι ο πόλεμος που διεξάγεται από το ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή, αποκάλυψε χθες το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για την καταπολέμηση της μάστιγας.

Πιο αναλυτικά, τα πορίσματα του ΟΗΕ ενοχοποιούν την -αξίας 65 δισ. δολαρίων- αγορά του οπίου για την χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας, την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών σε 15 εκατομμύρια τοξικομανείς και το θάνατο 100.000 ανθρώπων ετησίως.

Η εν λόγω έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων του οπίου στις χώρες του ΝΑΤΟ (10.000 άνθρωποι) είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί κατά τα δέκα έτη της διεξαγωγής του πολέμου στο Αφγανιστάν. Πιο συγκεκριμένα, οι θάνατοι που σημειώνονται στη Ρωσία εξαιτίας του οπίου (30.000) είναι περισσότεροι από αυτούς που σημειώθηκαν κατά τον εξαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σε άλλο σημείο, η έκθεση επισημαίνει ότι η άμεση εμπλοκή των Ταλιμπάν στο λαθρεμπόριο οπίου τους δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν μια "όλο και πιο εξελιγμένη τεχνολογική μηχανή» ενώ η ανομία, η διαφθορά και ο πλημμελής συνοριακός έλεγχος ευθύνονται για το γεγονός ότι μόλις το 2% των ναρκωτικών κατάσχεται από τις αφγανικές αρχές.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αντόνιο Μαρία Κόστα, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος: «Τα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν έχουν μετατραπεί στην μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρων παράνομων συναλλαγών – ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών υλών, ναρκο-δολαρίων, αλλά Αφγανιστάν έχει αυξηθεί κατακόρυφα φτάνοντας τους 6.900 τόνους το 2009. (ΑFP, BBC)

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :