Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2010

Συνάντηση Αντώνη Σαμαρά με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε, σήμερα το πρωί, στα Γραφεία του κόμματος, σε συνάντηση εργασίας, το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην βουλευτής, κ. Λ. Ζαγορίτης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κ. Μαρκόπουλος, οι αναπληρωτές υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές κύριοι Χρ. Σταϊκούρας και Θ. Καράογλου, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βουλευτής κ. Γ. Βρούτσης, ο επικεφαλής της Γραμματείας Συνδικαλιστικών Φορέων, πρώην βουλευτής, κ. Γ. Μανώλης. Μετά τη συνάντηση, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Η ηγεσία της ΓΣΕΕ εξέφρασε τους προβληματισμούς της για τους ......κινδύνους, που υπάρχουν από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, κυρίως για τους χαμηλόμισθους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο κοινωνικός διάλογος και ειδικά στο ασφαλιστικό ζήτημα. Εξέφρασε προβληματισμούς για το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή.

Σχετικούς, αντίστοιχους κινδύνους επισήμανε, χθες, και η Eurostat. Ιδίως σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, κάνοντας πιο ορατό το ενδεχόμενο να έχουμε νέα επώδυνα, σκληρά μέτρα.

Το άθροισμα όλων αυτών των κινδύνων κάνει επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης αντισταθμιστικών μέτρων, για την τόνωση της ζήτησης. Αυτό, που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει ως αναπτυξιακές ανάσες για την τόνωση της οικονομίας.

Το κόστος της λήψης αυτών των νέων επώδυνων μέτρων δεν επιμερίζεται, δεν συμψηφίζεται με Εξεταστικές Επιτροπές. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση, αυτή την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική να την εξαντλεί μόνο στην ενημέρωση και όχι στο κυνήγι ενόχων, εντός και εκτός χώρας, για να καλύψει τη δική της αβελτηρία, τη δική της κωλυσιεργία, τη δική της αδυναμία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κόσμος, όμως, τι φταίει, κ. Σταϊκούρα, που καλείται να πληρώσει από το υστέρημά του, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι, κυρίως πολιτικοί, οι οποίοι μπήκανε φτωχοί και βγαίνουνε πλούσιοι;

ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω, ότι συμφωνήσαμε σε αυτό. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε Εξεταστική Επιτροπή από το 1980, έτσι ώστε να δούμε με ποιο τρόπο διαχειρίστηκαν τους προϋπολογισμούς όλες οι κυβερνήσεις του παρελθόντος, πως δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα και τα χρέη τη δεκαετία του ’80, πως έγιναν οι λογιστικές τακτοποιήσεις τη δεκαετία του 2000, ιδίως το 2000-2001. Και, βεβαίως, όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

------------------------------------------------------

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Είχαμε ένα εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Μέσα από αυτόν το διάλογο, αναδείχτηκε - και από τις δύο πλευρές, τη Ν.Δ. και τη ΓΣΕΕ- το κοινό ενδιαφέρον, για ιδιαίτερες πολιτικές, οι οποίες θα προσδιορίζονται σε αυτό τον κρίσιμο και αδύναμο ‘’κρίκο’’, σε αυτή την οικονομική κρίση που βιώνουμε, που λέγεται χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να αναπτύξει γρήγορα πολιτικές, που θα περιφρουρήσουν το μεγάλο αυτό ‘’αδύναμο κρίκο’’, να τον προασπίσουν από την ανεργία. Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, εκ μέρους της Ν.Δ. αυτό το οποίο πιστεύουμε και λέμε, είναι πως ό,τι έχει καταθέσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι γενικό, αόριστο και ασαφές. Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις. Όταν τοποθετηθούν, όταν οριστικοποιηθούν και αποσαφηνισθούν, θα τοποθετηθεί και η Ν.Δ.. Μία Ν.Δ., όμως, που δεν απαρνείται το διάλογο. Θα συμμετέχει στο διάλογο, αρκεί οι όποιες προτάσεις να είναι τεκμηριωμένες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευθύνες στους πολιτικούς για αυτή την ‘’κατάντια’’, πιστεύετε ότι πρέπει να αποδοθούν;

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Η Ν.Δ., στη χθεσινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, όχι απλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλλά ζητάει, εάν γίνει τελικά αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, να ξεκινήσει από το 1980-1981, από την περίοδο του ‘’δώστα όλα’’ και να φτάσει μέχρι τώρα, στις ημέρες μας. Σημειώνω ότι εγείρονται, πλέον, πολλά σοβαρά ερωτήματα, σε επίπεδο αξιολόγησης δημοσιονομικού κόστους, που έχει προκαλέσει η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘’Πριονίζει’’ τη συναίνεση η ιστορία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία;

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Εκτιμώ ότι την ‘’πριονίζει’, κατά ένα τρόπο. Δεν μπορεί σε μία τέτοια δύσκολη οικονομική κατάσταση για την πατρίδα μας, να αναζητούμε πολιτικές ευθύνες. Διότι εκεί οδηγείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, είστε υπέρ του ‘’κουκουλώματος’’;

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, ποτέ. Δεν είμαστε υπέρ του κουκουλώματος. Αν πάμε, όμως, σε Εξεταστική Επιτροπή, να πάμε από το ’80-’81. Να αξιολογηθούν τα πάντα από τότε μέχρι και σήμερα.

------------------------------------------------------

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανώλη, ήσασταν από τα στελέχη που είχαν πολεμήσει, που είχατε σηκώσει τη σημαία της λανθασμένης–όπως λέγατε- πολιτικής του Γ. Αλογοσκούφη. Σήμερα, που ξεκινάει μία Εξεταστική για την Οικονομία, πιστεύετε ότι δικαιώνεστε;

Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: Καταρχήν, αφήστε να ξεκινήσει και θα το δούμε. Σήμερα, έχει ενδιαφέρον ότι υπήρχε μία ταύτιση θέσεων της ΓΣΕΕ με τη Ν.Δ.. Κι αυτό, αφορά την ‘’κόκκινη γραμμή’’, που πρέπει να υπάρχει, για μία κατηγορία εργαζομένων και συνταξιούχων, που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.

Για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε, λοιπόν, μία απόλυτη ταύτιση απόψεων και θέσεων, ότι αυτός ο κόσμος δεν πρέπει να πληγεί περισσότερο. Γιατί είναι αυτός ο κόσμος που δεν αποταμιεύει και αυτό που θα πάρει θα το ξοδέψει στην αγορά. Άρα θα δώσει ανάσα στην αγορά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σας είχε ακούσει ο Καραμανλής, τότε, στη κριτική που κάνατε στην οικονομική πολιτική Αλογοσκούφη, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;

Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: Όταν θα συζητήσουμε, αν υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή και αν το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και όχι με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, βεβαίως και θα το συζητήσουμε.


------------------------------------------------------

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τον ενημερώσαμε για όλες τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις της ΓΣΕΕ για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν, εν μέσω της κρίσης, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Τον ενημερώσαμε για τα ζητήματα τα εισοδηματικά, τα φορολογικά, των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας. Και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να ενισχύσει την προσπάθειά μας, να βοηθήσουμε, μέσω και της εθνικής σύμβασης και των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι χαμηλόμισθοι, οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που βιώνουν, με τον πιο έντονο τρόπο και με τον κίνδυνο των απολύσεων, τη μεγάλη οικονομική κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήρθε η ώρα να πάνε φυλακή κάποιοι υπουργοί, πολλών κυβερνήσεων, που ευθύνονται για την «κατάντια» αυτή της Ελληνικής οικονομίας;

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, ότι ο Ελληνικός λαός απαιτεί κινήσεις, που θα δείχνουν ότι υπάρχει Δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη και φυλακή;

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η φυλακή είναι το απώτατο σημείο απόδοσης Δικαιοσύνης, γι΄ αυτούς οι οποίοι, πραγματικά, όχι απλά έχουν τραυματίσει το αίσθημα δικαίου, έχουν διασπαθίσει το δημόσιο χρήμα, δηλαδή, τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού.

Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Από πότε; Από το 1981 και μετά- όπως λέει η Νέα Δημοκρατία- ή όχι;

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, νομίζω, ότι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία. Νομίζω ότι δεν πρέπει να «πριονίζουμε» το κλαρί που καθόμαστε. Και το μεγάλο κλαρί είναι η είσοδος της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :