Κυριακή, Απριλίου 18, 2010

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΝ ΟΨΗ ΔΝΤ

Διαβάστε τα δεκάδες σκληρά μέτρα που έχουν στο ντοσιέ τους τα κλιμάκια της τρόικας που φθάνει αύριο στην Αθήνα.
Περιλαμβάνουν από νέες περικοπές δαπανών (μισθών, συντάξεων, προσωπικού στο Δημόσιο κ.λπ.), προτάσεις για αύξηση φόρων παρά την μεγάλη ύφεση (προσδιορίζεται από τους επιτηρητές της χώρας στο 4% και για τα επόμενα χρόνια) αλλά και δραστικές μεταρρυθμίσεις.
Το ΔΝΤ εισηγείται την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για πάγωμα μισθών και μείωση των αμυντικών δαπανών προς το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Θέλει μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού και αντικατάσταση μόνο εν μέρει των συνταξιοδοτούμενων. Από την πλευρά των... κοινοτικών οργάνων έμφαση δίδεται στη μείωση των μισθών (και στον ιδιωτικό τομέα), αλλά και σε παρεμβάσεις που θα μειώσουν μόνιμα τις τιμές για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η Κομισιόν
ζητά μόνιμη εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις, νέο ενιαίο μισθολόγιο, νέες περικοπές καταναλωτικών και μισθολογικών δαπανών και νέα μείωση απασχόλησης στο Δημόσιο. Ζητά επίσης οριστική περικοπή του 10% των πιστώσεων του προϋπολογισμού που σήμερα παρακρατείται ως αποθεματικό

Το ΔΝΤ
προσανατολίζεται σε νέα αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση του χαμηλού συντελεστή και των εξαιρέσεων, σε μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών και βάσει αυτών υπολογισμό του φόρου και σε περιστολή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.

Το ΔΝΤ
επιθυμεί μικρότερο μεταβατικό διάστημα, μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης μισθού στη σύνταξη και την αποτελεσματική πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Η Επιτροπή ζητάει «εξορθολογισμό» των επιδομάτων που δίδονται στους χαμηλοσυνταξιούχους και σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής της σύνταξης και της ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα με τις δημογραφικές αλλαγές.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές ότι η χώρα πρέπει να οδεύσει προς μόνιμη μείωση μισθών. Η Επιτροπή έχει ζητήσει αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποσύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων από αυτές του Δημοσίου, περιορισμό της χρήσης της ρήτρας εξαίρεσης (για διευρυμένο ωράριο απασχόλησης) αλλά και αύξηση του ορίου απολύσεων.
Πληροφορίες από ΠΡΕΖΑ TV

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :