Δευτέρα, Μαΐου 31, 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑΞΟΥ

Προγραμματισμένη συνάντηση, με τον Δήμαρχο Νάξου κ. Νίκο Μαράκη, πραγματοποίησαν σήμερα εκπρόσωποι των επαγγελματικών συλλόγων του νησιού για να τον ενημερώσουν σχετικά με τα προβλήματα που κατέγραψαν από συζητήσεις και καταγγελίες που είχαν από τους επαγγελματίες του Αγίου Γεωργίου Χώρας Νάξου καθώς και των περιοχών Αγίου Προκοπίου, Αγίας Άννας, Πλάκας.
Μεσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν παρόμοιες συναντήσεις με τις άλλες αρμόδιες αρχές της Νάξου.
Στην 3ωρη συνάντηση, που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, οι πρόεδροι, της ¨Ενωσης Ξενοδόχων, του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου, της Ένωσης ενοικιαζομένων δωματίων και του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης , κατέθεσαν στον δήμαρχο και το παρακάτω Υπόμνημα:
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Έπειτα από έντονες πιέσεις των επαγγελματιών –μελών μας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Χώρας Νάξου καθώς και των περιοχών Αγίου Προκοπίου, Αγίας Άννας, Πλάκας εμείς οι παραπάνω πολυπληθής συνδικαλιστικοί φορείς προκαλέσαμε δύο συναντήσεις με τα μέλη μας προκειμένου να συζητηθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιοχές αυτές. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και άγγιξε το 90% του κόσμου που διατηρεί επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα.
Οι επαγγελματίες ήταν αγανακτισμένοι και δήλωσαν πως εισπράττουν την αδιαφορία των Αρχών σε χρονίζοντα προβλήματα που δεν βρίσκουν λύση . Μάλιστα πολλοί εξέφρασαν την άποψη να μην πληρώσουν Δημοτικά τέλη αφού σε.... καμία περίπτωση δεν τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας έστω στο ελάχιστο. Επίσης πολλοί ανέφεραν ότι έχουν αναφέρει τα προβλήματα αυτά σε προσωπικές τους εγκλήσεις προς τους Διοικούντες αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Εμείς οι φορείς που εκπροσωπούμε όλους αυτούς τους επαγγελματίες συμφωνούμε πως πραγματικά η εικόνα των περιοχών αυτών θα έπρεπε να ήταν διαφορετική αφού αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της τουριστικής μας δραστηριότητας. Για να μην μιλήσουμε και για άλλες περιοχές τουλάχιστον αυτές οι παραπάνω θα έπρεπε να είχαν εκσυγχρονιστεί πρώτες. Έστω αυτή την ύστατη ώρα που ήδη έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος απαιτείται να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από μέρους σας προκειμένου να λυθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα. Οι συγκυρίες στον Διεθνή αλλά και στον Ελλαδικό χώρο έχουν φέρει τις Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αδιέξοδα τέτοια που η οργή τους δεν θα αργήσει να εκφραστεί δυναμικά. Οι παρόντες εξουσιοδότησαν τους φορείς αν δεν προχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι σε κάποιες λύσεις άμεσα, να χρησιμοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα ονομαστικά πρακτικά που συμπληρώθηκαν για τον καθένα από τους ομιλούντες ξεχωριστά τα προβλήματα είναι:

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

* Άμεσα κλείσιμο της μπάρας της λίμνης Αεροδρομίου που τρέχει μέσα στην πλαζ. Στην περιοχή δημιουργείται τεράστια οικολογική καταστροφή και εκτός από τη λίμνη , τα λύματα τρέχουν και στην Πλαζ του Αγ. Γεωργίου. Η συγκεκριμένη πλαζ συντηρεί τον τουρισμό αφού πάνω από το 70% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού βρίσκονται σ’ αυτή την περιοχή.
* Έλλειψη επαρκούς φωτισμού στην Πλαζ σε βαθμό τέτοιο που να εγκυμονεί κινδύνους. Αναφέρθηκε ότι για χρόνια επαγγελματίας έδινε παροχή σε 49 φωτιστικές χελώνες.
* Απουσία ντουζιέρων.
* Απουσία χημικών Τουαλετών.
* Έλλειψη κατατοπιστικής – ενημερωτικής σήμανσης προς την περιοχή της πλαζ σε όλο το δρόμο από Λιμάνι μέχρι Porto Naxos.
* Καθαριότητα αμμουδιάς.
* Αποκατάσταση φρεατίου στην περιοχή παλιού Βυρσοδεψείου.
* Επισκευή ξυλότυπου πεζόδρομου σε πολλά σημεία και σε όλο το μήκος από «Πορτοκάλι» μέχρι τον «Παράδεισο».
* Απουσία μικρών κάδων απορριμμάτων στην Πλαζ
* Ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων μικρομάγαζων στημένων στην πλαζ που διαθέτουν τα εμπορεύματά τους κάτω από τα δέντρα.
* Ηχορύπανση από θορυβώδεις μηχανάκια και ζώα όπως σκυλιά , γαϊδούρια πρόβατα καθώς και σταβλισμένα κατοικίδια.
* Αίτημα μείωσης του αντιτίμου ενοικίου της πλαζ προκειμένου και οι επαγγελματίες να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές της ξαπλώστρας και της ομπρέλας ώστε να είμαστε ανταγωνιστικότεροι. (Αναλαμβάνουμε εμείς οι φορείς να διαφυλάξουμε και να εφαρμόσουμε αυτήν την συμφωνία.
* Έλλειψη χώρων παρκινγκ έστω εποχιακά από τις περιοχές Αγίου Γεωργίου και κυρίως στην νέα πόλη (Porto Naxos).
* Καταιγισμός παράνομα σταθμευμένων οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους και πιο συγκεκριμένα:

_Από το Cine Astra μέχρι την Πλατεία Πρωτοδικείου και ως την οδό Παπαβασιλείου δρόμος παλιού ταχυδρομείου

_Από την πλαζ Αγ. Γεωργίου έως Πλατεία Πρωτοδικείου

_Σε όλο το μήκος του Περιφερειακού ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο οδικός άξονας συνολικά.

* Μονοδρόμηση και πεζοδρόμηση όλων των δρόμων της περιοχής Κόττη –Αγ. Γεωργίου καθώς και δημιουργία πεζοδρομίων στην ίδια περιοχή.



* Πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων και συχνό άδειασμα και όπου είναι εφικτό απόκρυψή τους στους κεντρικούς δρόμους που περνούν οι επισκέπτες πεζοί καθώς και από τα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα:

Α) Από το Cine Astra μέχρι Πλατεία Πρωτοδικείου

Β)Από την Πλαζ Αγ. Γεωργίου μέχρι την Πλατεία Πρωτοδικείου

Γ) Από το Hotel Soula μέχρι Marfin Bank

Δ) Από το Νissaki Beach Hotel μέχρι Escoba Bar

* Απομάκρυνση ομάδων μεταναστών που συγκεντρώνονται στην πλαζ και κάνουν φασαρία παίζοντας διάφορα παιχνίδια (πχ ποδόσφαιρο)ενοχλώντας τους λουόμενους και κυρίως παρενοχλώντας το γυναικείο πληθυσμό συστηνόμενοι μάλιστα και ως Έλληνες. Επίσης οι συγκεκριμένες ομάδες συγκεντρώνονται στην πλαζ τις βραδινές ώρες ανάβουν φωτιές και βρωμίζουν την παραλία από Hotel Asteria μέχρι Nissaki Beach Hotel.
* Ρητή απαγόρευση οικοδομικών εργασιών κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου (Απρίλιος-Οκτώβριος).
* Ανάγκη Δημοτικού δωρεάν internet εντός της πόλης.




ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ-ΑΓ. ΑΝΝΑ-ΠΛΑΚΑ

o Στις περιοχές Κάπαρες-Αεροδρόμιο-Αγ. Αννα –Πλάκα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πέραν της ανυπόφορης δυσοσμίας υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες από μολυσματικές – ελλονοσιακές ασθένειες. Τα μυγάκια και οι σκνίπες δημιουργούν νέφος που πολλές φορές δεν σου επιτρέπει να δεις ακόμα και πολύ κοντά ούτε καν να αναπνεύσεις.
o Έλλειψη Δημοτικού αποχετευτικού Δικτύου. Η σημερινή ενοικίαση ιδιωτικής γραμμής καλύπτει μόνο το 30% των τεράστιων αναγκών της περιοχής.
o Έλλειψη καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους.
o Καθαριότητα αμμουδιάς.
o Απουσία μικρών κάδων απορριμμάτων στην Πλαζ
o Ανεπαρκής φωτισμός στην περιοχή. Τα περισσότερα φωτιστικά θέλουν αντικατάσταση.
o Ηχορύπανση από θορυβώδεις μηχανάκια και ζώα όπως σκυλιά , γαϊδούρια πρόβατα καθώς και σταβλισμένα κατοικίδια.



o Η Υδροφόρα προκαλεί την έκπληξη και την ειρωνεία των επισκεπτών τις ώρες που λειτουργεί (μεσημέρι) αφού χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό αντί κανονικό.
o Απαγόρευση του παρκινγκ στους αμμόλοφους και τοποθεσία φραχτών για την προστασία τους.
o Εξεύρεση χώρων παρκινγκ εποχιακά.
o Ρητή απαγόρευση οικοδομικών εργασιών κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου (Απρίλιος-Οκτώβριος).
o Απουσία ντουζιέρων.
o Απουσία χημικών Τουαλετών.
o Αίτημα μείωσης του αντιτίμου ενοικίου της πλαζ προκειμένου και οι επαγγελματίες να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές της ξαπλώστρας και της ομπρέλας ώστε να είμαστε ανταγωνιστικότεροι. (Αναλαμβάνουμε εμείς οι φορείς να διαφυλάξουμε και να εφαρμόσουμε αυτήν την συμφωνία).
o Ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων μικρομάγαζων στημένων στην πλαζ που διαθέτουν τα εμπορεύματά τους σε όλο το μήκος της .
o Το στρώσιμο των δρόμων να γίνεται κατόπιν εποπτείας σταδιακά και σε καμιά περίπτωση αφού καταστραφεί ολοσχερώς.
o Αντικατάσταση σκουριασμένων και σαπισμένων Δημοτικών πινακίδων.
o Στην περιοχή Κάπαρες δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο. Να τοποθετηθούν εξωτερικές βρύσες για πόσιμο νερό. Από αρχές Ιουνίου πέφτει σταδιακά η πίεση του νερού έως ότου δεν έχει καθόλου. Οι κάτοικοι αναγκάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους να αγοράζουν από ιδιώτη.
o Επέκταση της γραμμής του ΚΤΕΛ στην περιοχή Κάπαρες από και προς ΑΓ Αννα – Χώρα.
o Το δασύλλιο της Αγ. Άννας να καλλωπιστεί , να μπουν παγκάκια και κατάλληλος φωτισμός ώστε να γίνει επισκέψιμο.
o Δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου από Χώρα-Αγ. Προκόπιο.
o Ο συνωστισμός των λεωφορείων δημιουργεί μείζον κυκλοφοριακό πρόβλημα ιδίως τις απογευματινές ώρες.
o Αναβάθμιση των Λιμνών του Αγ. Προκοπίου σε επισκέψιμο χώρο. Επικοινωνία των λιμνών με την θάλασσα και να δημιουργηθεί η υποδομή (να μπουν βαρκούλες – γεφυράκια) ώστε να μετατραπεί σε ένα σημαντικό αξιοθέατο το οποίο μάλιστα και λόγω της ανακύκλωσης του νερού δεν θα μυρίζει πλέον.
o Ενδεδειγμένη παραδοσιακή πλακόστρωση του παραλιακού δρόμου.
o Άνοιγμα κλειστών δρόμων από καταπατήσεις και δημιουργία ικανού πεζόδρομου.
o Προτεραιότητα ενοικίασης των Δημοτικών ταμπελών από τα όμορα καταστήματα εφόσον το επιθυμούν.
o Το Λιμάνι της Αγ. Άννας απαιτεί επισκευή. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης. Να φωτιστεί να μπουν παγκάκια και να βαφτεί.
o Στην περιοχή της Στελίδας να δημιουργηθεί η σχετική υποδομή από τον ΟΤΕ για παροχή γραμμής ADSL-INTERNET. H περιοχή είναι αποκλεισμένη από τέτοιας μορφής τεχνολογία.
o Επίσης στην Στελίδα συντήρηση του οδικού δικτύου που είναι γεμάτο λακκούβες και απομάκρυνση των εγαταλλελειμένων οχημάτων.
o Συντήρηση και αποκατάσταση Δικτύου ύδρευσης στην Στελίδα. Υπάρχει αγωγός που τρέχει νερό εδώ και 5 μήνες.
o Σε καμία περίπτωση να μην περάσει ο αποχετευτικός αγωγός ερχόμενος από τον Ορκό μέσα από τις παραλίες.

ΠΡΟΣ:

ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΑΞΟΥ

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

Με τιμή

Για τα Δ.Σ

Οι πρόεδροι των:

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΑΞΟΥ

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΞΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΕΝΟΙΚ/ΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ & ΔΙΑΜ/ΤΩΝ ΝΑΞΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ «ΝΑΞΟΣ-ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :