Τετάρτη, Μαΐου 26, 2010

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ;

Ακούμε καθημερινά για το άγριο κυνηγητό που έχει εξαπολύσει το ΣΔΟΕ κατά των μεγαλογιατρών, των τραγουδιστών και όλων αυτών που για χρόνια πλούτιζαν χωρίς να πληρώνουν εφορία. Όλα καλά μέχρι εδώ, κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει κι αυτό.
Αυτό όμως που περιμένει να ακούσει ο κόσμος, για να πειστεί ότι η κυβέρνηση θα βάλει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο, είναι, αν το κυνηγητό του ΣΔΟΕ συμπεριλάβει και φοροφυγάδες από τον δημοσιογραφικό κόσμο, εκδότες ,καναλάρχες κ.α.
Ο γνωστός δημοσιογράφος, Αλέξης Παπαχελάς, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στην "Καθημερινή", πριν 3 χρόνια, είχε κατηγορήσει τους «εκδότες» ως εκβιαστές που αρνούνται να πληρώσουν ΟΤΕ με την απειλή «αποκαλύψεων»!!!! Μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Μπορούμε όμως να μιλήσουμε και για τα δικά μας δημοσιογραφικά Ζωνιανά. Τους «εκδότες» που αρνούνται να πληρώσουν ΟΤΕ με την απειλή «αποκαλύψεων», δηλαδή εκβιασμών, και λαθροβιούν χάρη στις επιχορηγήσεις και την ανομία στον χώρο του Τύπου"
Όλο το άρθρο:
"Υπάρχει ένα μεγάλο στοιχείο υποκρισίας στην αντίδρασή μας για το τι συμβαίνει στα Ζωνιανά. Συμπεριφερόμαστε όλοι μας σαν να είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα όπου δεν φτάνει το... μακρύ χέρι του νόμου. Μιλάμε σαν να ζούμε στη Σουηδία ή τη Γερμανία και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι έχουμε το.... δικό μας Φαρ Ουέστ. Είναι όμως έτσι;

Έχω την αίσθηση πως η νεοελληνική κοινωνία κρύβει πολλά, πάρα πολλά Ζωνιανά. Κάθε εβδομάδα βλέπουμε στους δρόμους απίθανους τύπους, επιχειρηματίες κ.ά., να κυκλοφορούν με προπομπό μοτοσικλετιστή, τζιπ με μπλε αστυνομικό φανάρι και συνοδευτικό. Οι σωματοφύλακές τους κλείνουν τον δρόμο για να περάσουν και συμπεριφέρονται σαν να είναι πρόεδροι ή πρωθυπουργοί στην αστυνομική ορολογία. Οι περισσότεροι δεν έχουν ασφαλώς άδεια για το αστυνομικό φανάρι και δεν δικαιούνται να πηγαίνουν ανάποδα στον δρόμο. Και όμως. Ο ένας στέλνει τον μοτοσικλεστιστή του που είναι ντυμένος Ζητάς να κλείσει τη διασταύρωση για να στρίψει στην Κηφισίας. Ο άλλος εξυπηρετεί όσους παρέστησαν σε εκδήλωση της εταιρείας του, κλείνοντας με δικό του άνθρωπο πολυσύχναστη διασταύρωση. Αυτά δεν συμβαίνουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, όπου ο κάθε επιχειρηματίας ή άνθρωπος της νύχτας ξέρει ότι απλά θα πάει φυλακή για αντιποίηση αρχής. Εμείς όμως ανεχόμαστε αυτά τα φαινόμενα εδώ και είκοσι περίπου χρόνια. Το ελληνικό κατεστημένο έχει πάθει ανοσία σε αυτά τα φαινόμενα, τα οποία θεωρεί σχεδόν φυσιολογικά. Ετσι έχουμε φτάσει να έχουμε «νονούς», τους οποίους έχουν δικαίως ως πρότυπο οι κακορίζικοι χασισέμποροι των Ζωνιανών, σε κάθε κρίσιμο τομέα της ελληνικής κοινωνίας.

Μπορούμε όμως να μιλήσουμε και για τα δικά μας δημοσιογραφικά Ζωνιανά. Τους «εκδότες» που αρνούνται να πληρώσουν ΟΤΕ με την απειλή «αποκαλύψεων», δηλαδή εκβιασμών, και λαθροβιούν χάρη στις επιχορηγήσεις και την ανομία στον χώρο του Τύπου.

Τα Ζωνιανά μας τα εξέθρεψαν, τα προστάτευσαν και τα τάισαν (αφού ταΐστηκαν) οι πολιτικοί μας. Τώρα αντιλαμβάνονται πως η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά με το «σύστημα των Ζωνιανών», όπως εφαρμόζεται στα λατομεία του Μαρκόπουλου ή στις προμήθειες του κράτους. Νιώθουν ότι έχουν το θάρρος να καθαρίσουν τη βρώμα, αλλά έχουν απέναντί τους συμφέροντα, υπηρεσίες, εκβιαστές, απειλές. Πίσω από κάθε μεταρρύθμιση που δεν προχωράει, από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων έως την περιστολή των δαπανών στην υγεία, κρύβονται κάποια «Ζωνιανά» που αντιστέκονται. Ζητείται πολιτικό θάρρος."
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :