Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2010

Σκοταδισμός πριν και μετά το πολυτεχνείο

Ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου αποτελεί σταθμό για την σύγχρονη δημοκρατία
και σύμβολο επανάστασης και αντίδρασης για κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο.
Χρησιμοποιήθηκε όμως από πολλούς οπορτουνίστες πολιτικάντηδες σαν μέσο αναρρίχησης στην εξουσία, οι οποίοι επεδίωξαν να κρατήσουν στο σκοτάδι πολλές πτυχές του, να καλλιεργήσουν μύθους γύρο απ΄αυτό, αμαυρώνοντας έτσι τη μνήμη του.
Πολλοί απ' αυτούς που βρίσκονταν τότε πίσω από την καγκελόπορτα και είχαν παρατάξει τα στήθια τους απέναντι στα τανκς, απολαμβάνουν σήμερα θέσεις εξουσίας και υπηρετούν εντελώς διαφορετικές αξίες και ιδανικά.
Για τα συνθήματα που εμφανίζονται στην εικόνα βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας!!
Οι ξεθωριασμένες πλέον λέξεις, "φασισμός" και "χούντα" , παραπέμπουν στην δεκαετία του 70 και φέρνουν μνήμες από ένα πολυτάραχο πολιτικά περελθόν. Ακούγονται δε ακόμα και στις μέρες μας, από πολλούς που θεωρούν εαυτούς ταγούς της...... δημοκρατίας, και της πολιτικής, και φυσικά τις χρησιμοποιούν για προπαγανδιστικούς λόγους.
Πόσοι όμως ξέρουν την ετυμολογία αυτών των λέξεων?
ΧΟΥΝΤΑ
Η ισπανική λέξη junta (προφ. “ιούντα” > στα ελλ. “χούντα” ) σημαίνει “ένωση-σύνδεσμος”. Κατά το Oxford English Dictionary ο ισπανικός όρος καθιερώθηκε το 19ο αιώνα, όταν ο Ναπολέων εισέβαλε στην Ισπανία. Τότε, οι Ισπανοί επαναστάτες/μαχητές κατά των Γάλλων οργανώνονταν σε ομάδες από μια στρατιωτική επιτροπή, μία Χούντα, και έτσι ο όρος έμεινε με τη σημασία του “στρατιωτικού συνδέσμου”. Στα ελληνικά δηλώνει τις στρατιωτικές ομάδες που επιχειρούν να καταλάβουν παράνομα την εξουσία, αν και χρησιμοποιείται, κυρίως, για τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών (1967), επειδή με αυτό τον όρο χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο πραξικόπημα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του BBC και Deutsche Welle.
Στα ισπανικά η λ. Χούντα χρησιμοποιείται στη δημόσια διοίκηση με την έννοια του Συνδέσμου (της Λέγκας), χωρίς να έχει αρνητική σημασία, π.χ. Junta de Andalucia
Αξιοπερίεργη και εντελώς τυχαία είναι η ετυμολογική σχέση της λέξης Χούντας με τη λέξη τσόντα (τσοντάρω, τσοντάρισμα). Προέρχονται και οι δύο από το λατινικό ρήμα iungere (: ενώνω, συνδέω) > ιταλ.: giunta >ισπ.: iunta. Ο όρος “τσόντα” (πορνό σινεμά) χρησιμοποιήθηκε, γιατί οι πρώτες πορνογραφικές σκηνές παρουσιάστηκαν εμβόλιμες σε φιλμ με τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.(24 Γράμματα)
ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Ο όρος φασισμός προέρχεται από την ιταλική λέξη fascio (φάσιο) που με τη σειρά της ετυμολογείται από το λατινικό «fasces» (φάσκες) και σημαίνει «ράβδοι δεμένες μαζί με έναν πέλεκυ». Η λέξη παραπέμπει στους «littores» (λιτόρες) που ήταν ένα είδος ομάδων σωματοφυλάκων των γερουσιαστών της αρχαίας Ρώμης οι οποίοι διακρίνονταν από μια ράβδο που κρατούσαν και η οποία ήταν το σύμβολο της εξουσίας τους. Οιfasces ήταν στην αρχαία Ρώμη σύμβολο της εξουσίας των δικαστών και συμβόλιζαν την «ισχύ δια της ενώσεως»: μια μόνο ράβδος σπάζει εύκολα, ενώ μια δέσμη πολύ δύσκολα. Οι ράβδοι δεμένες γύρω από έναν διπλό πέλεκυ που έγινε το σύμβολο του φασισμού. Η αντιστοιχία με τους φασίστες της δεκαετίας του '20 βρίσκεται στο ότι οι πρώτες ομάδες φασιστών που σχηματίστηκαν στην Ιταλία ονομάστηκαν «fascio di combattimento», δηλαδή ομάδες-δέσμες μάχης.( Βικιπαίδεια)

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :