Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2010

Προς τροποποίηση οδεύει ο αντικαπνιστικός νόμος!!!

Το έστειλε το naxosfiloxenia.blogspot.com
Ένα βήμα πίσω στον αντικαπνιστικό νόμο κάνει το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξετάζει τροποποιήσεις επί του νόμου, μετά και τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τους καταστηματάρχες, και τις συντονισμένες ενέργειες της Ομοσπονδίας Π.Ο.Ε.Σ.Ε οι οποίοι υποστηρίζουν πως από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Οι τροποποιήσεις αυτές θα ανακοινωθούν πιθανότατα μετά τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματα μεγάλου συνεδρίου για το κάπνισμα στην Αθήνα, το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με το..... πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνης Δημόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα» και συμπλήρωσε: «δεν περιμέναμε αυτή την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες».

Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια, καθώς η πελατεία τους μειώθηκε σημαντικά όταν πέταξαν τα τασάκια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:

- Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 9 το βράδυ σε μπαρ.

- Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

- Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

- Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

- Σε μικρά μπαρ όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους ένα αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.

Ακόμη δεν είναι σαφές ποια από τα προαναφερόμενα μέτρα θα υιοθετηθούν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Υγείας εδώ και ένα μήνα δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένο από την εφαρμογή του μέτρου. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου προς τους προέδρους των επιστημονικών εταιρειών, ότι «η ελληνική πολιτεία γελοιοποιείται» και ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται με λογική.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί πάνω από 400 πρόστιμα, ενώ όπως είπε ο κ. Δημόπουλος οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις και με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το ότι έχουν γίνει πάνω από 6.000 καταγγελίες σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που θέλει να εφαρμοστεί το μέτρο, πρόσθεσε.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :