Δευτέρα, Νοεμβρίου 15, 2010

Κίνημα ανεξάρτητων πολιτών ιδρύει ο Μίκης Θεοδωράκης

Την ίδρυση κινήματος ανεξάρτητων πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά θέματα θα ανακοινώσει ο Μίκης Θεοδωράκης το μεσημέρι(12:00) της Τετάρτης, 1 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206).
Η πρωτοβουλία του συνθέτη, ανακοινώθηκε στην σημερινή συνέντευξη τύπου με θέμα τις συναυλίες με έργα Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει κορυφαία έργα του... Έλληνα συνθέτη που συνδέθηκαν με τους αγώνες για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο, το «Πνευματικό Εμβατήριο», το «Κάντο Χενεράλ », και σε πρώτη εκτέλεση το έργο για πιάνο και ορχήστρα «Ένας Όμηρος» θα παρουσιαστούν στις 27 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους Φίλους του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Εντατικής Θεραπείας και της Πρόληψης των Νοσημάτων που οδηγούν σ' αυτήν και κυρίως των νοσημάτων του θώρακος.

Απόλυτος και χειμαρρώδης, ο διεθνής μας συνθέτης καταπιάστηκε με όλους και όλα. Κυρίως με την έργα του, την φήμη τους, και την υστεροφημία του. Εξοικειωμένος με το περιβάλλον στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς όπως είπε «βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά και τη νέα του οικογένεια», μίλησε με θαυμασμό και αγάπη για την Φαραντούρη, τον Καρυτινό και τους άλλους συντελεστές της συναυλίας.

Μάλιστα, δεν δίστασε να αυτοχαρακτηριστεί «Κρητικός παππούς» που δίνει το πρόσταγμα και την ευχή « να κάνουν οι νεώτεροι αυτά που δεν τους επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες». « Αυτή-είπε- είναι η δική μου πολιτική» και απέφυγε να επεκταθεί σε πολιτικά ζητήματα, καθώς την 1η του Δεκέμβρη, θα αναφερθεί στο Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών.

Η διεθνούς φήμης σολίστ Μαρία Φαραντούρη και ερμηνεύτρια των δύο μεγάλων έργων (Πνευματικό Εμβατήριο και Canto General) τόνισε πως «ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα παρών με δημιουργίες κλασσικές, αθάνατες, διαχρονικές. Δυστυχώς, τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη παίζονται πλέον σπάνια στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Δημήτρης .Παπαδημητρίου έκανε λόγο «για έναν συνθέτη που στέκεται σαν αξία ίση με τα έργα που μελοποίησε».

Η Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού συμμετέχει στις δυο συναυλίες με την σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας και Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. «Το Κάντο Χενεράλ έχει απόλυτη μουσική αξία και είναι τόσο δύσκολο στην ερμηνεία για τους μαέστρους που στέκει στα δυσκολότερα και ωραιότερα έργα της απολύτου μουσικής» επεσήμανε ο Λουκάς Καρυτινός.

Ο παγκοσμίου φήμης βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος αναφέρθηκε με θαυμασμό στην μουσική του Μίκη, αφού « τα πρώτα του ακούσματα από την μουσική αυτή έγιναν η αιτία και η αφορμή για την αρχή της καλλιτεχνικής του καριέρας.

Το «Κάντο Χενεράλ» γραμμένο για τους αγώνες του λαού της Χιλής, σε ποίηση Πάμπλο Nερούδα, το «Πνευματικό Εμβατήριο», είναι γραμμένο για την ελευθερία της Ελλάδας, από την περίοδο της κατοχής (ποίηση Άγγελου Σικελιανού) και της δικτατορίας του 1967 και «Ένας Όμηρος» θεατρικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπέχαν εμπνευσμένο από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ιρλανδών, το οποίο εξυμνεί την ελευθερία και καταγγέλλει τον παραλογισμό της ανθρώπινης αιχμαλωσίας και τα τραγικά αδιέξοδα του πολέμου.

Το «Πνευματικό Εμβατήριο» ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη, και ο Δημήτρης Καβράκος, το Κάντο Χενεράλ η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής και το έργο «Ένας Όμηρος» για πιάνο και ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, ερμηνεύει στο πιάνο η σολίστ η Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Εκ μέρους του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ μίλησε ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μίκη Θεοδωράκη προσωπικά και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τόνισε πως «στις δυο συναυλίες όλοι θα βιώσουμε αυτό που νιώσαμε στο γήπεδο Καραϊσκάκη, τον Αύγουστο του 1975, ειδικά, σήμερα που το έχουμε ανάγκη όλοι.»

Η συναυλία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 27 Νοεμβρίου, αλλά λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων προγραμματίστηκε και δεύτερη την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.

Τα έσοδα από την συναυλία θα δοθούν για τη Νέα Πτέρυγα και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :