Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2011

H κυβέρνηση απειλεί με φυλάκιση ακόμη και οφειλέτες των 100 €!

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου από του Υπουργείο Οικονομικών για την αυστηροποίηση των ποινών μη απόδοσης μικρών ποσών ΦΠΑ (ΠΟΛ 1002/03-01-2011), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μετά την οριζόντια και κοινωνικά άδικη περικοπή μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση επανέρχεται εξαντλώντας την αυστηρότητά της με οριζόντια ποινικοποίηση (μηνυτήριες αναφορές και φυλακίσεις) επί μη απόδοσης ΦΠΑ, ακόμη και.... για πολύ μικρά ποσά.

Ενώ, η Ν.Δ. με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Σεπτέμβριο του 2009, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης, θεσμοθέτησε μηχανισμό διευκολύνσεων για τις επιχειρήσεις, όπως η καταβολή σε τρεις δόσεις του ΦΠΑ, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τις ποινές σε ιδιαιτέρως μικρά ποσά, απειλώντας με φυλάκιση ακόμη και οφειλέτες των 100 €!

Ακυρώνει, ουσιαστικά, τις κυβερνητικές διαρροές για επαναφορά της τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ (ως μέσο ανακούφισης των επιχειρήσεων), δηλαδή του νόμου της Ν.Δ. που η ίδια κατήργησε πριν από ένα χρόνο.

Αποδεικνύει ότι επιμένει σε μια πολιτική οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη.

Η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδίου αποτελούν κακό σύμβουλο για την κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και με όλες εκείνες τις χαριστικές ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ προς οφειλέτες διαφόρων κατηγοριών (περαίωση).

Η μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δεν υπηρετείται αποτελεσματικά από ρυθμίσεις ποινικού χαρακτήρα, για παραβάσεις μικρών ποσών από πολύ μικρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Στόχος, δεν πρέπει να είναι η φυλάκιση, αλλά η είσπραξη.

Η κρίση, απαιτεί προσαρμογή των εισπρακτικών μέτρων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, ώστε να είναι συνεπείς, καθώς και στην αποτροπή των παραβάσεων που επαναλαμβάνονται και στερούν από το δημόσιο κρίσιμους πόρους για την αντιμετώπιση του Χρέους και των Ελλειμμάτων.

Καλούμε την κυβέρνηση, να επαναφέρει το μέτρο της Ν.Δ. για την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ και να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά αντίθετα θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και θα δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις».Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

θα μασ κλασουν τα @ρχι@ια. ενα εκατομμυριο ειναι τειρεσια μονον που θα μας βαλουν ρεε; α ρε χουντα που ψηφισα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕ