Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

Παράπονα "Συμπαράταξης" για την κατανομή της ΣΑΤΑ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Μαρτίου συζητήθηκε και λήφθηκε απόφαση για την προτεινόμενη από την Δημοτική Αρχή κατανομή της ΣΑΤΑ στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.) αφορά πιστώσεις αποκλειστικά για έργα και επενδυτικές δραστηριότητες και αποτελεί την κύρια χρηματοδότηση των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Ως αναφορά για το ύψος της ΣΑΤΑ χρησιμοποιήθηκε η πίστωση που διατέθηκε το έτος 2010 από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους 6 Δήμους και..... Κοινότητες που δημιούργησαν τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων (1.663.668,5€).


* Παρόλο που το προς συζήτηση θέμα, της κατανομής της ΣΑΤΑ, αφορούσε άμεσα τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων προκειμένου να τοποθετηθούν και να ενημερωθούν για το ύψος των πιστώσεων που τους αναλογεί, προκειμένου να προβούν στην σύνταξη του Τεχνικού τους Προγράμματος.
* Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να παρακρατήσει το 20% των πιστώσεων της ΣΑΤΑ (303.668,5€) χωρίς να διευκρινίσει πώς θα διατεθούν αυτοί οι πόροι, καθώς η επίσημη εισήγηση έλεγε ότι θα διατεθούν για έργα σε ολόκληρο τον Δήμο, ενώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα διατεθούν για έργα στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, από τις οποίες παρακρατήθηκαν.
* Aυθαίρετα, και κατά παράβαση της σχετικής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αφαιρέθηκε από τη δημοτική ενότητα Δρυμαλίας, πέραν του 20%, και το ποσόν των 70.000€, το οποίο αποδόθηκε επιπλέον στη δημοτική ενότητα Νάξου, δίχως να ληφθεί υπόψη ούτε η ορεινότητα, ούτε η ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. Το γεγονός αυτό συνιστά ακόμα και ακύρωση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.





Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω παρατηρήσεις καλούμε την Δημοτική Αρχή:


1. Να μην παρακρατήσει το 20% της ΣΑΤΑ αλλά να την διαθέσει ολόκληρη στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
2. Όπως ελήφθη υπόψη η αρχή της Νησιωτικότητας, και διανεμήθηκαν πιστώσεις στις τέσσερις Δημοτικές Νησιωτικές Κοινότητες του Δήμου μας ίσες με αυτές που ελάμβαναν πριν την συνένωσή τους με τον Δήμο Νάξου, να ληφθούν υπόψη οι αρχές της Ισόρροπης Ανάπτυξης και της Ορεινότητας στην κατανομή των πιστώσεων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων Νάξου και Δρυμαλίας.
3. Να καλούνται στα Δημοτικά Συμβούλια οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων προκειμένου να εκφράζουν την γνώμη τους σε θέματα που αφορούν τις Κοινότητές τους.
Δημοτική Κίνηση:

«Συμπαράταξη Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»

Μαράκης Νικόλαος, Επικεφαλής

Χώρα Νάξου

Βλησίδης Νίκος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου



Εκ του Γραφείου Τύπου
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :