Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

Με πυκνή ομίχλη ο εορτασμός της Αργοκοιλιώτισσας στη Νάξο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στον Ιερό Ναό της Αργοκοιλιώτισσας στη Νάξο.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες πυκνή ομίχλη είχε καλύψει την ευρύτερη ορεινή περιοχή του νησιού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη συγκοινωνία και την προσέλευση των πιστών.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως, για μια ακόμα χρονιά, χιλιάδες άνθρωποι απ όλη τη Νάξο και τα γύρω νησιά συγκεντρώθηκαν στον μεγαλοπρεπέστατο Ναό για να παρακολουθήσουν την Θεία λειτουργία, να ανάψουν το κερί τους και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα.
Το ιστορικό της θαυματουργής εικόνας
Το 1835 κατόπιν "καθ΄ ύπνου υπόδειξης", κατοίκου του χωριού Κόρωνος Νάξου και μετά από επανάληψη δεύτερης έρευνας επίσης ομοίας υπόδειξης στη...... θέση Αργοκοίλι βρέθηκαν τελικά δύο παλαιές βυζαντινές εικόνες της Παναγίας εκ των οποίων η μία παρουσίαζε την Παναγία επί της Ζωοδόχου Πηγής. Οι δύο αυτές εικόνες μεταφέρθηκαν αρχικά στο...χωριό Κόρωνος και από εκεί στη Μητρόπολη Παροναξίας. Τον επόμενο χρόνο, και ανήμερα της εύρεσης, εμφανίσθηκε αγίασμα σε επιφάνειο φρεάτιο μπροστά σε αντικρινό βράχο, από το σημείο εκείνο της εύρεσης. Σκάβοντας στη συνέχεια στο σημείο αυτό αποκαλύφθηκε είσοδος μικρού σπηλαίου εντός του οποίου μέσα από μια μικρή κρύπτη, αριστερά, υπήρχαν λαξευμένες βαθμίδες σχεδόν σε κάθετη διάταξη που οδηγούν στην από οροφής έξοδο. Ολόκληρο αυτό το σπήλαιο αποδίδεται σήμερα ως βυζαντινό παρατηρητήριο φυλάκιο παρά τη βάση του οποίου είχαν αποκρύψει τις εικόνες πιθανώς στη περίοδο της εικονομαχίας. Το σημείο αυτό του βράχου του αγιάσματος είναι ορατό από τη θάλασσα όχι όμως από την ακτή.






Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

7 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ολο τον κόσμο προσφώνησε ο Σεβασμιότατος στην πανηγυρική ομιλία του .Ευχαρίστησε τους πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες το Ναυτικό κλπ κλπ ,Μία κουβέντα για τους νεαρούς Αστυφύλακες που ξεροστάλιαζαν στο κρύο και την ομίχλη δυό μέρες για την ασφάλεια μας και την απρόσκοπτη προσέλευση και αποχώρηση μας ούτε μία κουβέντα. Κρίμα .

Ανώνυμος είπε...

Ti xriazodai oi astifilakes na perifroun pion? pou eimaste ston agio padeleimona?

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ 7:37
Κατ' αρχάς φαίνεται πως δεν πήγες στο αργοκοίλι γιατί αλλοιώς χωρίς μέτρα τάξης θα ήσουν ακόμα εκεί ,γιατί όλοι ήθελαν να γυρίσουνε όπως ήρθαν πράγμα αδύνατον, κάποιος έπρεπε να τους καθοδηγεί, δεύτερον αφού αναφέρονται όλοι και ιδίως οι προδότες οι πολιτικοί και κάθε λογής επίσημοι και μη έπρεπε και ένα ευχαριστώ στα παιδιά αυτά ,τρίτων δες με άλλο μάτι την αστυνομία, όχι με το προοδευτικό σου το αριστερό και τέλος μάθε και να γράφεις Ελληνικά γιατί θα ξεχάσεις και αυτά που έμαθες στο δημοτικό.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ανώνυμος είπε...

ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑΦΑΣΗ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ.ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

οι μπατσοι ηταν εκει για να προλαβουν τα γιαουρτια. αλλα που; οι ναξιωτες; σιγα τα ωα.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΚΡΙΜΑ, ΤΟΣΗ ΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ ΔΕ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΚΑΛΑ Ο ΥΠΕΡ-ΝΑΟΣ ΠΟΥ Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΙΣ ΦΤΙΑΞΟΥΝ. ΛΕΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΡΙΜΟΧΝΩΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ. ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ? ΝΤΡΟΠΗ!

Ανώνυμος είπε...

lipon auth h omixli htan trelh!!!
xamos den mporousame na doume sxedon tipota!!!