Πέμπτη, Μαΐου 19, 2011

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Σκοπός τους όπως και σήμερα(Τούρκων και ξένων) η οικονομική επικράτηση και ο έλεγχος της περιοχής. H γενοκτονία των Ελλήνων της Ασίας ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια αργότερα με την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 . Οι θηριωδίες των Τούρκων κατά των Ελληνικών πληθυσμών φυσικά δεν σταματήσαν εκεί. Συνεχίστηκαν όπως είναι γνωστό με το πογκρόμ του 1955 στην Κωνσταντινούπολη και την απόβαση στην Κύπρο το 1974 με δολοφονίες, βιασμούς και ξεριζωμό κάθε Ελληνικού στοιχείου Οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000!!!!!
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη...... Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Arkoleon είπε...

Μπράβο! Εύγε! Όλοι οφείλουμε να θυμόμαστε μέρες σαν και αυτές, κείνους, που έχασαν άδικα, και ατιμώρητα, τη ζωή τους στο βωμό της απύθμενης και διαχρονικής τουρκικής βαρβαρότητας. Κάποτε θα πρέπει όλοι μας να συνισφέρουμε ένα ασήμαντο λιθαράκι στον μακρύ αγώνα ενάντια στην ιστορική παραποίηση και λήθη, που ορισμένοι νεο-οθωμανοι θέλουν να μας ρίξουν. Επίσης, μακάρι όλοι μας να ασχολούμασταν με αυτά, τα εξέχον σπουδαία και σημαντικά, παρά με άσκοπους και ψυχοφθόρους κακοπροαίρετους αλληλοσπαργμούς. Κύριοι,κυρίες μου, ο εχθρός γιά μία ακόμη φορά είναι πρό των πυλών!