Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

Η νησιωτικότητα πρέπει να διαπερνά όλες τις δημόσιες πολιτικές

Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του αυτοκινητιστή ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το «άνοιγμα» του επαγγέλματος του ταξιτζή είναι νομική υποχρέωση της χώρας μας που πρέπει να τηρηθεί. Η συγκεκριμένη αγορά πρέπει να ανοίξει με σταθερούς και καθαρούς όρους και κανόνες.
Κανόνες που θα ρυθμίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος και θα καθορίζουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Η εφαρμογή του γενικού κανόνα του ανοίγματος της...... συγκεκριμένης αγοράς οφείλει να κάμπτεται στις περιπτώσεις εκείνες που η εθνική συνταγματική τάξη και οι ευρωπαϊκές συνθήκες το προβλέπουν.

Και αυτό συμβαίνει στο νησιώτικο χώρο όπου το σύνταγμα υποχρεώνει τον κοινό νομοθέτη και την διοίκηση, όταν αποφασίζουν, να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χώρου αυτού.

Είναι γεγονός ότι στα νησιά μας υπάρχει σαφώς προσδιορισμένος χώρος άσκησης του επαγγέλματος ο οποίος περιορίζεται αποκλειστικά στα όρια του νησιού. Η άρση των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος για το νησιώτικο χώρο δεν μπορεί παρά να αφορά μόνο το κάθε νησί και αυτό πρέπει να γίνει όπου δεν ισχύει σήμερα.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης αγοράς στο νησιώτικο χώρο είναι η εποχικότητα της αυξημένης ζήτησης σε παροχή υπηρεσιών ταξί.

Η ρύθμιση επομένως της πολιτείας πρέπει να λαμβάνει πρόνοια για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης προσδιορίζοντας τη χρονική περίοδο και τα μέσα που θα απαντούν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επιπρόσθετα, είναι σκόπιμο και επιβεβλημένο να εμπλακεί στη διαδικασία απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς ο νέος θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που ειδικότερα στο νησιώτικο χώρο, έχει επιφορτιστεί με πρόσθετες αρμοδιότητες.

Θεωρώ ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να εξετάσει όλες τις προτάσεις που συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός σαφούς και κατά το δυνατόν άρτιου νομοθετικού πλαισίου για την απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος και ότι ο διάλογος θα είναι γόνιμος και ειλικρινής. Άλλωστε το Υπουργείο έχει ζητήσει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων και έχει προσδιορίσει και μια μακρά χρονική περίοδο διαλόγου.

Είναι επομένως υποχρέωση και των ιδιοκτητών ταξί να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη και καταστροφική για τους ίδιους αλλά και για την οικονομία της χώρας στάση τους και να διαπραγματευτούν με ρεαλισμό και σύνεση.

Η ένταση, οι αδιέξοδες πολιτικές, οι κομματικές σκοπιμότητες, οι ακραίες μορφές αντίδρασης και κάθε μορφής υπερβολή μας βλάπτουν όλους και κυρίως βυθίζουν τη χώρα ακόμα πιο βαθειά στο τέλμα της κρίσης.

Ειδικότερα τα νησιά μας, που η εύθραυστη τοπική τους οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, δεν αντέχουν άλλα πλήγματα.»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ

Βουλευτής Ν. Κυκλάδων – ΠΑΣΟΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ρήγα μου αν έπαιρνα και εγώ 12000 € το μήνα περίπου της είδες παπαριές με εσένα θα έλεγα θα έγραφα θα φώναζα θα έβγαζα σε αφίσες σε πανό μέχρι και στο χαρτί τουαλέτας θα τα τύπωνα, και ας είναι για τα σκατά δεν πειράζει εγώ θα παίρνω τα 12000 €.
Ο αγράμματος.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ... ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΠΙΚΙΝΙ? ΣΟΥ ΞΕΦΥΓΕ!