Δευτέρα, Αυγούστου 15, 2011

Αλλάζουν οι όροι δόμησης στις Κυκλάδες!!!!

Κόκκινη γραμμή στην άναρχη οικιστική ανάπτυξη των Κυκλάδων βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αξιώνοντας από την πολιτεία να θέσει αυστηρότερους όρους και περιορισμούς δόμησης. Με αφορμή προεδρικό διάταγμα που καθορίζει Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και όρια κατάτμησης στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές στην Ανδρο και στα Γαυριονήσια, το ανώτατο δικαστήριο θέτει επιπλέον φραγμούς στην οικοδόμηση στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι δικαστές ενέκριναν το σχετικό προεδρικό διάταγμα, διατύπωσαν ωστόσο παρατηρήσεις νομιμότητας στις οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμορφωθεί η διοίκηση. Σύμφωνα με το πρακτικό επεξεργασίας (υπ' αριθμ. 152/2011):
- Οσες οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του Π.Δ., δηλαδή με το παλαιό καθεστώς, δεν εκτελούνται ή αναθεωρούνται, σε περιοχές στις........... οποίες απαγορεύεται η δόμηση.

- Πρέπει να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών στις περιοχές που βρίσκονται μη οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι, μέχρι να ολοκληρωθεί η οριοθέτησή τους.

- Το όριο κατάτμησης και αρτιότητας για τις εκτάσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των 4 στρεμμάτων, που είναι το κατώτατο όριο και συγκεκριμένα τα 8 στρέμματα. Το ίδιο ισχύει και για τις εκτάσεις γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας στις οποίες πρέπει το όριο να είναι τα 10 στρέμματα.

- Στις περιπτώσεις όπου έχει υποβληθεί αίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας για προστατευόμενες περιοχές (π.χ. παράκτιες, εξαιρετικού φυσικού κάλλους) με βάση το προγενέστερο καθεστώς, πρέπει η διοίκηση να εξετάσει και να διαπιστώσει ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η φυσιογνωμία τους. Διαφορετικά, απαγορεύεται η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Οσον αφορά τη ρύθμιση του σχεδίου Π.Δ. που επιτρέπει να διατηρηθούν (επισκευαστούν και εκσυγχρονιστούν) νομίμως υφιστάμενα κτίρια, έστω και αν η χρήση τους αντίκειται στο νέο καθεστώς, οι δικαστές αποφαίνονται ότι είναι μη νόμιμη. Και αυτό διότι η πολιτεία δεν εξέτασε τις επιπτώσεις που θα έχουν στην προστασία των περιοχών, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ο αριθμός,το είδος,το μέγεθος των εγκαταστάσεων, οι προκαλούμενες οχλήσεις κ.λπ. Κατά συνέπεια, οι χρήσεις αυτές πρέπει να διατηρηθούν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να απομακρυνθούν.
http://www.kykladesnews.gr/


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :