Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2011

Μιλούν ήδη για νέο “κούρεμα”

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδήγησε σε συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, δεν έχει ακόμη καν… καθαρογραφεί, και στις Βρυξέλλες, ή μάλλον στο Βερολίνο, έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το επόμενο «κούρεμα».
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν ότι η Σύνοδος των Βρυξελλών προχώρησε σε μια απόφαση-σταθμό, ένα εξαιρετικά καθοριστικό βήμα για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, και...... κατά συνέπεια ολόκληρης της ευρωζώνης.

Πιστεύουν ωστόσο ότι το παραπάνω βήμα θα μείνει μετέωρο, εφόσον δεν υπάρξουν νέες, συντονισμένες και εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα, ένα πρόσθετο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενδεχομένως σε ποσοστό 20%, που αθροιστικά θα φτάσει τη συνολική απομείωση στο 70%. Πολύ κοντά στο 80% το οποίο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την Κριστίν Λαγκάρντ, καθιστά απόλυτα βιώσιμο το ελληνικό χρέος, και σβήνει οριστικά κάθε εστία ανησυχίας για το μέλλον της ευρωζώνης.

Οι συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ, και κυρίως εκείνοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρούν ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, αποτελεί μια σημαντική νίκη για το μέλλον.

Καθώς έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή κυρίως οι τραπεζίτες, εφόσον βρεθούν ενώπιον «εκβιαστικών» διλημμάτων από την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συνέβη στις Βρυξέλλες, κάμπτονται.

Απο http://www.statesmen.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :