Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

Και η τρόικα “δείχνει” εκλογές

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το κεφάλαιο της «εθνικής αγωνίας», που άνοιξε το πρωί εκείνης της Παρασκευής του Σεπτεμβρίου, που η Ελλάδα ξύπνησε πληροφορούμενη ότι η τρόικα… γύρισε σπίτι της, επιχείρησαν να κλείσουν σήμερα οι τοποτηρητές των εταίρων και δανειστών της χώρας.
Σε μια προφανή προσπάθεια καθοριστικού επηρεασμού του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, η τρόικα δημοσιοποίησε το μεσημέρι στοιχεία από την έκθεση προόδου της...... ελληνικής οικονομίας. Διαπιστώνοντας εξαιρετικά αρνητικά «ποιοτικά» στοιχεία, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η 6η δόση θα δοθεί κανονικά.

Το «κανονικά» βέβαια, συνοδεύεται από ένα μεγάλο «αν», το οποίο αφορά την «ψήφιση των συμφωνημένων ενεργειών για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας». Σε… απλά ελληνικά, το πολυνομοσχέδιο που αυτές τις ώρες συζητείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η παρέμβαση της τρόικας είναι βαθιά πολιτική. Και επιβεβαιώνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου, όπου οι δανειστές της Ελλάδας δεν σκέφτηκαν ποτέ να μην εκταμιεύσουν την 6η δόση, φοβούμενοι τις παρενέργειες που θα είχε για την παγκόσμια οικονομία μιας στάση πληρωμών της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή όμως, φρόντισαν να θέσουν διαρκή και επαναλαμβανόμενα διλήμματα, τελολογικού χαρακτήρα, επιχειρώντας στην ουσία έναν «εθνικό εκβιασμό». Κατανοώντας αυτό που είπε ο επικεφαλής της Task Forse Χορστ Ράιχενμπαχ στους «Financial Times», περί μιας κοινωνίας, της ελληνικής, που έχει υπερβεί τα όριά της, και το ενδεχόμενο να μην αντέξει το ΠΑΣΟΚ το βάρος της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου σήμερα στη Βουλή.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευτεί επισήμως αύριο, η αφήγηση της… μελαγχολίας όμως, περί της αύξησης του χρέους και της αναγκαιότητας λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές. Μιας και, λογικά, ούτε η ίδια η τρόικα δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να σηκώσει το βάρος, στους μήνες που έρχονται.
Από www.statesmen.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :