Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2011

Χρειάζονται μέτρα για την ανάκαμψη του πληθυσμού των ψαριών, ειδικά στις Κυκλάδες

Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Ο πληθυσμός των ψαριών που «κατοικούν» στις ελληνικές θάλασσες και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες είναι από τους μικρότερους στην περιοχή της Μεσογείου. Οι ίδιοι οι ψαράδες της περιοχής το πιστοποιούν. Η σημαντική μείωση των πληθυσμού των ψαριών στις Κυκλάδες οφείλεται στην υπεραλίευση και στην παράνομη αλιεία, όπως για παράδειγμα τη χρήση δυναμίτη που ακόμα γίνεται σε κάποιες περιοχές, στην ανεπαρκή νομοθεσία αλλά και στη μη τήρηση της υπάρχουσας. Τα συμπεράσματα περιέχονται στην έκθεση για τη θάλασσα των Κυκλάδων που συνέταξαν ο Pierre-Yves Cousteau από το Ινστιτούτο Κουστώ, ο υδροβιολόγος Enric Sala, ερευνητής του National Geographic και η Sylvaine Giakoumi, ερευνήτρια στο τμήμα Θαλασσίων Ειδών στο........ Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η Sylvaine Giakoumi στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής συγκέντρωσε τα στοιχεία που αφορούσαν τα ιχθυοαποθέματα στις Κυκλάδες. Τα καλοκαίρια του 2007 και του 2008 ταξίδεψε σε πολλά νησιά των Κυκλάδων προκειμένου να συλλέξει δείγματα νερού και φυκιών και να τα εξετάσει. Και επειδή τα χρήματα ήταν περιορισμένα, η ερευνήτρια ζήτησε τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού. «Παρακαλούσαμε τους ψαράδες, τους χωρικούς να μας πάνε στις ακτές με τις βάρκες τους ή με τα γαϊδούρια από την ξηρά σε δύσβατες περιοχές. Μάλιστα μια κυρία με ρώτησε αν οι γονείς μου ξέρουν ότι κάνω αυτή την τόσο επικίνδυνη δουλειά», διηγείται η Sylvaine Giakoumi. Στη διάρκεια της συλλογής δειγμάτων, «συνέλεξε» επίσης και απόψεις για την κατάσταση της θάλασσας από εκείνους που γνωρίζουν καλύτερα, δηλαδή τους ίδιους τους ψαράδες. «Το 98% όσων ρωτήσαμε ανέφερε ότι υπάρχει δραματική μείωση των ιχθυαποθεμάτων. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι οι ίδιοι οι ψαράδες είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν το ψάρεμα σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να προστατευτούν τα ψάρια». Η ομάδα των επιστημόνων στη συνέχεια αξιολόγησε τα ευρήματα και έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιχθυομάζα στις Κυκλάδες είναι από τις μικρότερες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Η λύση, σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξαν οι τρεις επιστήμονες, είναι η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, περιοχών δηλαδή απολύτου προστασίας, όπου θα απαγορεύεται το ψάρεμα. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ο χρόνος και ο χώρος στα ψάρια να ανακάμψουν πληθυσμιακά. Οπως αναφέρουν, τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις που εφαρμόστηκε η πρακτική των ζωνών προστασίας είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Σε 124 περιοχές προστασίας που έχουν δημιουργηθεί σε 29 χώρες, κατά μέσον όρο αυξήθηκε κατά 21% η βιοποικιλότητα, κατά 28% το μέγεθος των οργανισμών και κατά 166% ο αριθμός των οργανισμών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Θεαματική αύξηση

Ο καθορισμός περιοχών απόλυτης απαγόρευσης αλιείας μπορεί να είναι σημαντικός για την ανάκαμψη του πληθυσμού των ψαριών, αλλά παράλληλα περιορίζει και τη δραστηριότητα των ψαράδων των οποίων το εισόδημα εξαρτάται από την αλιεία. «Μόλις σταματήσει η αλιεία οι πληθυσμοί των ψαριών αυξάνονται θεαματικά σε μικρό χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Enric Sala σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣKAΪ. Φυσικά τα ψάρια δεν γνωρίζουν τα όρια της προστατευόμενης περιοχής και μόλις ο πληθυσμός αυξηθεί ταξιδεύουν μακρύτερα. «Ετσι οι αλιείς έξω από το καταφύγιο πιάνουν καλύτερες ψαριές», λέει ο ερευνητής.
πηγη
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :