Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2011

Σενάρια συνωμοσίας για το “κούρεμα”

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Για τον ρόλο της BlackRock, της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών αποθεμάτων, που ανέλαβε σύμβουλος της κυβέρνησης Παπανδρέου για να ελέγξει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, έχουν ειπωθεί και γραφεί πολλά, στα όρια των… σεναρίων συνωμοσίας.
Σε μια εποχή κατά την οποία οι αγορές επηρεάζουν καθοριστικά τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στα πολιτικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αξιολόγηση της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες, ήρθε να διαδραματίσει τον δικό της, καθοριστικό ρόλο στο κλίμα το οποίο επικρατεί, από τη Λισσαβόνα μέχρι το........... Χονγκ Κονγκ.

Σε αυτή την εποχή της αβεβαιότητας και των ευμετάβλητων ισορροπιών, η χθεσινή δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων έκθεσης της BlackRock για τις χώρες της Ευρώπης που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, προκειμένου να αποφύγουν την κατάρρευση, ήρθε να δημιουργήσει εύλογες απορίες. Και να επιτείνει τη σύγχυση.

Σύμφωνα με την έκθεση της BlackRock, η Συμφωνία των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, κάθε άλλο παρά υλοποιήσιμη είναι. Ούτε προσφέρει τα εχέγγυα για μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Η BlackRock προβλέπει την αποτυχία του PSI, δηλαδή της εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων τα οποία βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, κυρίως τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών.

Προτείνει μάλιστα ως μοναδική διέξοδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, το «υποχρεωτικό» κούρεμα του χρέους, όχι μονάχα της Ελλάδας, αλλά ακόμη της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, σε ποσοστό 75%-80%.

Η σύγχυση και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνονται μετά από την παραπάνω έκθεση της BlackRock, θα πρέπει να ειδωθούν και υπό το πρίσμα δυο ακόμη παραμέτρων: Της προχθεσινής δήλωσης του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, ότι το PSI δεν θα έχει επαρκή αποτελέσματα. Καθώς και της χθεσινής «υποχρεωτικής» απόσυρσης του «αφεντικού» της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του την άνοιξη.

Απαραίτητη σημείωση: Ο κ. Άκερμαν είναι ουσιαστικά εκείνος ο οποίος ελέγχει το Ινστιτούτο IIF, το οποίο δια του Τσαρλς Νταλάρα χειρίζεται τη συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων για το PSI.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :