Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2012

ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ»

Σπύρος Θεοδωράτος
«ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΛΟΙΔΟΡΟΥΝ»…
Σε άρθρο-παρέμβαση, ο Γερμανός δημοσιογράφος Matthias Krupa επιτίθεται στην αναλγησία ΕΕ και ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας, διερωτώμενος σε δραματικούς τόνους «ποιος λαός μπορεί να επιβιώσει χωρίς ελπίδα, όταν όλοι τον ειρωνεύονται…». Την ίδια στιγμή, η Die Welt αναφέρεται σε «περίπλοκα, ψιλά γράμματα», ενώ και η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου...
«Χρειάζονται χρήματα, πολλά χρήματα, για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Αλλά τουλάχιστον, όπως περιμένουν την επόμενη δόση βοήθειας, πολλοί Έλληνες περιμένουν και μια κουβέντα αναγνώρισης… Χωρίς ελπίδα δεν θα..... μπορέσουν αν αντέξουν. Από πού θα αντλήσουν ελπίδα όμως, αν οι άλλοι τους ειρωνεύονται;», αναρωτιέται με γενναιότητα, ο Ματίας Κρούπα, μέσα από τις σελίδες της έγκριτης Die Zeit, σε μια περίσταση κατά την οποία ο σκεπτικισμός των Γερμανών έναντι των Ελλήνων – υποδαυλιζόμενος συνεχώς από δηλώσεις όπως αυτές των κ.κ. Σόιμπλε και Ρέσλερ – καταπνίγει συχνά κάθε φωνή λογικής και εμπράγματης αλληλεγγύης...

Ο Κρούπα, στο άρθρο του επισημαίνει με νηφαλιότητα ότι την ώρα που αποφασίζονται να δοθούν σημαντικά χρηματικά ποσά για την ελληνική οικονομία, ταυτοχρόνως οι δηλώσεις που περιγράφουν την Ελλάδα ως μια «ανίατη περίπτωση», με ελάχιστες ελπίδες να γλιτώσει τον γκρεμό δυναμιτίζουν κάθε καλή προαίρεση, ώστε να μπει ένα τέλος στο «τσουνάμι» αρνητισμού με τον οποίο αντιμετωπίζεται εντός της Γερμανίας - αλλά και της ΕΕ εν συνόλω - η προοπτική σταδιακής ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Στις περιγραφές τους η Ελλάδα εμφανίζεται ως ανίατη περίπτωση και ο ελληνικός λαός ως μη διασωτέος. Η χρεοκοπία φαντάζει αναπότρεπτη. Αν δεν συμβεί τώρα, τότε το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο… Αλλά, τότε, γιατί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπραγματεύονταν μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης και αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας…», αναφέρει ρητώς ο Ματίας Κρούπα στο φύλλο της Πέμπτης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ανισότητες μπορεί να αντιμετωπίζονται – αλλά όχι και το αίσθημα ότι δεν σε σέβονται».

Παράλληλα, και άλλα παραδοσιακά και σοβαρά γερμανικά φύλλα δείχνουν διάθεση να αγγίξουν τον πυρήνα, ίσως, του ελληνικού ζητήματος – που δεν είναι άλλο από τις… βαθιές πληγές που έχουν, φανερά, ανοίξει στο σώμα αυτού που αποκαλείται «ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη»:

«Τα κράτη υποχρεώνονται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να μεταβιβάσουν 157 δις ευρώ και όχι 130 δις., όπως μέχρι στιγμής προτείνεται. Αυτό κάνει μόνο ένα πράγμα σαφές. Γίνεται μια προσπάθεια πολλά πράγματα να κρυφτούν πίσω από περίπλοκα οικονομικά και ψιλά γράμματα», αναφέρει την Πέμπτη η Die Welt, υπογραμμίζοντας μάλιστα την «όλο και πιο επικριτική στάση της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι των Ελλήνων, το τελευταίο διάστημα» (…).

Ίσως, όλοι αυτοί οι «κύριοι» - Σόιμπε και λοιποί «ξινούτσικοι» μεγαλόσχημοι - που ποντάρισαν όλα τους τα χρήματα στον ανθελληνικό, υπονομευτικό για το «πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης» λόγο, θα πρέπει κάποτε να αναλογισθούν τις τεράστιες ευθύνες τους για όσα επικρατούν σήμερα…

Ακόμη, σε μία ακόμη αναφορά υπέρ των δοκιμαζόμενων Ελλήνων προβαίνει και μία άλλη γερμανική εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung, αντλώντας, μάλιστα, στοιχεία από πρόσφατο βιβλίο της ιστορικού, Ελένης Νικολαΐδου, όπου περιλαμβάνονται συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι Ελληνίδες νοικοκυρές κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1941-1944).

Στο άρθρο της, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ούτε ψάρι, ούτε κρέας», η εφημερίδα τονίζει, επισημαίνοντας με στοιχεία τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, την τελευταία τριετία:

«Σύμφωνα με μια έρευνα της ένωσης καταναλωτών ΚΕΠΚΑ, τον Σεπτέμβριο οι 9 στους 10 Έλληνες παραδέχθηκαν ότι ψωνίζουν πλέον διαφορετικά. Λιγότερο κρέας, αγοράζουν φθηνότερα και δεν βγαίνουν σχεδόν καθόλου έξω… Η φτώχεια και η πείνα έχουν επιστρέψει και είναι εμφανές. Το γεγονός σοκάρει πολλούς Έλληνες».
Το έστειλε το www.elzoni.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :