Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

Η Ιρλανδία “βάζει φωτιά” στην Ευρώπη

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ(www.statesmen.gr)
Referendum, όπως θα έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη μοιραία για τον τότε πρωθυπουργό και απερχόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιλογή να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που… τρόμαξε την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τελικά οδήγησε τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου στην εκπαραθύρωση από την πρωθυπουργία, και την «ομηρία» στην ηγεσία του Κινήματος που ίδρυσε ο πατέρας του, ένας Κεντροδεξιός πολιτικός, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, έρχεται να βάλει «φωτιά» στην........ Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Κένι, ο οποίος εξελέγη με σημαία της προεκλογικής ρητορικής του τις αλλαγές στο Μνημόνιο στο οποίο είχε ενταχθεί η Ιρλανδία, η χώρα του θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας δημοσιονομικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επεξεργάστηκε η Γερμανία, εξασφαλίζοντας την ενθουσιώδη υποστήριξη της Γαλλίας, στην προσπάθειά της να την επιβάλλει στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός από την πλευρά του έχει εκφράσει τη συμφωνία του με τη νέα αυτή, σκληρή δημοσιονομική συνθήκη, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ιρλανδική κοινωνία ωστόσο, λόγω της δραματικής συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας, εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, είναι εξαιρετικά πιθανό να εκφραστεί με ένα ηχηρό «όχι» στις κάλπες.

Ένα «όχι» που θα θυμίζει την αντίστοιχη εκκωφαντική άρνηση της γαλλικής κοινωνίας στην προώθηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, πριν από μερικά χρόνια, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανάσχεση στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την πολιτική ενοποίηση.

Η νέα δημοσιονομική συνθήκη την οποία προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μεθοδολογία που θα επιλέξει το καθένα. Τα περισσότερα αναμένεται να την επικυρώσουν μέσα από σχετική ψηφοφορία στα Κοινοβούλιά τους, η επιλογή της Ιρλανδίας να προσφύγει σε δημοψήφισμα ωστόσο, ανοίγει τους ασκούς του αιόλου.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :