Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2012

Κύμα αγάπης απ' όλον τον κόσμο

Φωνή συμπαράστασης προς την Ελλάδα ύψωσαν χθες χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες».
Η πρόσκληση πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μέσω διαδικτύου, όπου επισημάνθηκε επίσης πως «η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν τα μέτρα λιτότητας».
Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης απλώθηκαν από το Παρίσι ως τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη, την Κολωνία, το Δουβλίνο, την Κοΐμπρα (Πορτογαλία), το Άμστερνταμ και τη Στοκχόλμη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Την ίδια ώρα, στο διαδικτυακό τόπο http://jesuisgrec.blogspot.com Ευρωπαίοι συνεχίζουν να υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, ζητώντας........ συμβολικά την ελληνική υπηκοότητα, στο πλαίσιο άλλης εκστρατείας υπό τον τίτλο «Είμαι και εγώ Έλληνας».

Στο Λονδίνο οι εκδηλώσεις τελούν υπό το γενικό πρόσταγμα του Κινήματος «Occupy London», ενώ στο Παρίσι η διαδήλωση έγινε στην πλατεία του Τροκαντερό, γνωστή ως πλατεία των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος χόρεψε υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.

Τα συνθήματα που ακούγονται είναι: «Προσοχή, αύριο θα γίνει και εδώ Αθήνα», «Σήμερα η Ελλάδα, αύριο εσύ», «Κάτω το ΔΝΤ», «Αλληλεγγύη για την Ελλάδα και ενάντια στις Τράπεζες», «Όχι σε Μέρκελ και Σαρκοζί που στραγγαλίζουν τους λαούς», «Αυτοί που σπέρνουν τη μιζέρια θα εισπράξουν τον θυμό».

Το συμβολικό «παρών» της στις διεθνείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έδωσε και η Κύπρος, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία.

Κρατώντας την ελληνική σημαία, πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων ηγετών και της τρόικας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Sud-Ouest Dimanche, το 49% των Γάλλων πιστεύει ότι η χώρα τους θα μπορούσε να βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα ποσοστό 17% των ερωτηθέντων θεωρεί «βέβαιο"» ότι η Γαλλία θα βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα, ενώ το 32% το θεωρεί «πολύ πιθανό».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μπορντό, το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν πεπεισμένοι ότι ένα «ελληνικό σενάριο» δεν πρόκειται να συμβεί στη Γαλλία εκτοξεύτηκε από το 2% που ήταν τον Νοέμβριο, στο 14% σήμερα.

Οι Ιταλοί δήμαρχοι

Την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας αποφάσισαν να αποδείξουν έμπρακτα δύο δήμαρχοι ιταλικών πόλεων, ανακοινώνοντας πως προσφέρουν το μισθό τους για τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Ο Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχος της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι, έξω από την πόλη Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας, αποφάσισε να προσφέρει το μισθό του ύψους 1.100 ευρώ για τον ελληνικό λαό, γνωστοποιώντας παράλληλα την απόφασή του με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Στην επιστολή του, ο Ιταλός δήμαρχος αναφέρει: «Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό».

«Η Ευρώπη, σήμερα κρίνεται» επισημαίνει και τονίζει ότι «αν εγκαταλείψει την Ελλάδα, θα απορρίψει οριστικά μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης, εκείνη την ιδέα της Ευρώπης, που θέλουμε και αγαπάμε».

Στην ίδια κίνηση προέβη και ο δήμαρχος της κωμόπολης Μπαρονίσι, Τζοβάνι Μοσκατιέλο, ενισχύοντας τη χώρα μας με το μισθό του, που αντιστοιχεί σε 780 ευρώ.

«Όσοι κυβέρνησαν τα χρόνια αυτά στην Ελλάδα, οπωσδήποτε διέπραξαν σοβαρότατα λάθη, αλλά θα ήμασταν και εμείς, τώρα, άλλο τόσο ανεύθυνοι, αν δεν στηρίζαμε -με κάθε δυνατό μέσο- αυτή τη χώρα, που είναι η κοιτίδα τού πολιτισμού μας», ανέφερε κ. ο Μοσκατιέλο, αιτιολογώντας την απόφασή του.

Στο Μανχάταν

Οι διαδηλωτές - ελληνικής καταγωγής και μη - συγκεντρώθηκαν στο «Λίμπερτι Πλάζα» (Ζουκότι Παρκ), στην περιοχή της Γουόλ Στριτ.

Συμμετείχαν φοιτητές, ομογενείς, Αμερικανοί υποστηρικτές του κινήματος «Occupy Wall Street», καταγγέλλοντας τα μέτρα που «τόσο βίαια και με τη μορφή του κατεπείγοντος επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία», χωρίς να έχουν στόχο «την κοινωνική, πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση, την πρόοδο ή την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, «σκοπός της συγκέντρωσης ήταν να καταγγείλει την πολιτική λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με τη μη εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση επιβάλλουν στον ελληνικό λαό και στους λαούς της Ευρώπης».

Η κινητοποίηση, όμως, όπως επισημαίνεται, «είναι διεθνής, εφόσον διεθνείς είναι και οι πρακτικές των χρηματιστηριακών αγορών και οι τακτικές εφαρμογής των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων που υιοθετούν σε σύμπραξη με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ο θυμός για τη δαιμονοποίηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας ήταν έντονος. Η έλλειψη εποικοδομητικής κριτικής και όποιας προσπάθειας για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις κάνουν σαφές ότι η επίθεση ενάντια στον ελληνικό λαό έχουν ως μόνο στόχο την καλλιέργεια έχθρας και καχυποψίας ανάμεσα στις κοινωνίες και τους λαούς της Ευρώπης. Ένα κοινό λαϊκό ευρωπαϊκό μέτωπο θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις νεο-φιλελεύθερες πρακτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Καταλήγοντας, οι διοργανωτές τόνισαν ότι «η απογοήτευση γι' αυτό που πολλοί θεώρησαν μικρή συμμετοχή, ιδιαίτερα από την πλευρά της οργανωμένης ομογένειας, είναι μάλλον ελπιδοφόρα. Ένα ευρύτερο κίνημα το οποίο θα χτίσει επάνω σε αυτή την προσπάθεια και κινητοποίηση φαίνεται να έχει ήδη βρει καρποφόρο έδαφος».
http://www.elzoni.gr/
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :