Παρασκευή, Μαρτίου 09, 2012

Τροπολογία για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών των κομμάτων προς τις τράπεζες

Απέσυραν τη διάταξη για διαγραφή των ανεξόφλητων τόκων – Ζητούν σταθερό επιτόκιο 4%
Άρον – άρον απέσυραν ΠαΣοΚ και ΝΔ την ευνοϊκή ρύθμιση που πρότειναν από κοινού με τροπολογία τους για διαγραφή των ανεξόφλητων τόκων επί των οφειλών τους προς τις τράπεζες.
Η τροπολογία για την τακτοποίηση των οφειλών τους ( ύψους 244,2 εκ. ευρώ) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που συζητείται στην Βουλή και υπογράφεται από τον......... γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκη και τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Αν. Λυκουρέντζο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει μια ρεαλιστική προοπτική απεγκλωβισμού και διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο οικονομικής αυτάρκειας στα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς».

Ειδικότερα, προτείνεται να απαγορεύεται στα κόμματα να εκχωρούν (στις τράπεζες) για την διασφάλιση των απαιτήσεών τους ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα εκχωρούσαν ως εγγύηση στις τράπεζες την κρατική επιχορήγηση που τους αναλογούσε, προκειμένου να λαμβάνουν δάνεια με αποτέλεσμα να υπερχρεωθούν.

Έτσι οι πιστωτές έκλεισαν τους κρουνούς της δανειοδότησης προς τα κόμματα. Σημειώνεται ότι η πρόταση που είχαν κάνει προσφάτως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι οικονομικοί διευθυντές των δυο κομμάτων, προέβλεπε «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότησή τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης».

Με την τροπολογία προτείνεται να απαγορεύεται από 1.1.2012 στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων ή πιστώσεων, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησής του συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής ενίσχυσης για ερευνητικού και επιμορφωτικούς σκοπούς.

Μάλιστα, τα δυο κόμματα εισηγούντο αρχικώς όσον αφορά την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων ή πιστώσεων που έχουν συναφθεί μέχρι 31.12.2011 από πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς με εκχώρηση των μελλοντικών ποσών της κρατικής επιχορήγησης, να διαγραφούν οι τυχόν ανεξόφλητοι τόκοι και ακολούθως να εξοφληθεί η οφειλή ολοσχερώς σε ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με σταθερό επιτόκιο 4%. Ωστόσο, αργότερα αφαίρεσαν την διάταξη για την διαγραφή των ανεξόφλητων τόκων.

Κατά τα λοιπά, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, για πολιτικά κόμματα των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις δεν υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις ανέρχονται στο 20% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης που δικαιούνται, ενώ για πολιτικά κόμματα που οι δανειακές υποχρεώσεις τους υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις ανέρχονται στο 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης.

Όσον αφορά την τέταρτη δόση της κρατικής επιχορήγησης για το 2011 που εκκρεμεί, προτείνουν το κράτος να καταβάλλει στις τράπεζες μόνον τα οφειλόμενα ποσά τόκων μέχρι 31.12.2011 και τα υπόλοιπα ποσά να καταβληθούν στα κόμματα.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που ήταν 48,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνον το ΠαΣοΚ και η ΝΔ λαμβάνουν τα 38,8 εκατ. ευρώ (21,8 εκ. και 17 εκ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ το ΚΚΕ 5,2 εκατ. ευρώ, ο ΛΑΟΣ 4,4 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9 εκατ. ευρώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8 εκατ. ευρώ.
Γ.Β. από /www.tovima.gr





Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :