Πέμπτη, Μαρτίου 08, 2012

Αντώνης Πιτταράς & Green Aim: Θα προστατέψουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας!

Αντώνης Πιτταράς, είναι ένας νέος Έλληνας περιβαλλοντολόγος ο οποίος έχοντας πλήρη επίγνωση της οικονομικής αλλά και της γενικότερης κρίσης, αποφασίζει συνειδητά να μείνει στην Ελλάδα και να παλέψει με όρεξη και φρέσκες ιδέες, αποδεικνύοντας ότι όλα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες σχετίζονται με τον τρόπο που τα βλέπουμε και τα αντιμετωπίζουμε.
Τον γνωρίσαμε στη Γερμανία, όπου ήρθε για συμπληρωματικές σπουδές πάνω στο αντικείμενό του (περιβάλλον), μάθαμε για την Green Aim, την εταιρεία που..... ίδρυσε μαζί με τον Ευάγγελο Αγγελάτο, στα 21 του χρόνια κι έχει ήδη να παρουσιάσει σημαντικό έργο.

e-fungus: Καλημέρα! Πείτε μας λίγα λόγια για σας ώστε να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες μας.

Α. Πιτταράς: Γεννήθηκα στις 20 Ιανουαρίου του 1989 στο Μαρούσι. Μεγάλωσα στην Νάξο και το 2006 μπήκα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Περβαλλοντολόγων. Το 2011 ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές και συνεχίζω το μεταπτυχιακό μου στον τομέα των Πολιτικών Μηχανικων στο Πολυτεχνείο του Darmstadt.

e-fungus: Θετική εντύπωση μας κάνει ότι στην νεαρή ηλικία των 23 χρόνων και μέσα στην Παγκόσμια Ύφεση, βλέπετε το μέλλον με αισιοδοξία και μάλιστα έχετε και πρόταση σχετικά με το περιβάλλον. Τι ακριβώς είναι η Green Aim;

Α. Πιτταράς: Το 2009 το τσουνάμι της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης ξεκίνησε απειλητικά να πλησιαζει τη χώρα μας με αποτέλεσμα την κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας απο την δίνη της παγκόσμιας ύφεσης. Κρίση στην οικονομία, στην κοινωνία, στο περιβαλλον.

Το Οκτώβριο του 2009 γεννήθηκε η ιδεα της ίδρυσης της Green Aim. Ξεκινήσαμε με πολλά όνειρα, βαθειά πίστη και ανεξαντλητες ελπίδες, γνωρίζοντας όμως συνάμα ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Ελλαδα είχε αρχίσε την φθίνουσα οδό.

Δεν είναι υπερβολή να πω ότι η Green Aim γεννήθηκε απο τις στάχτες της περήφανης και ελεύθερης παλιάς Ελλάδας, με σκοπό την επούλωση των τραυμάτων του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας αλλα και την ταυτόχρονη ανάπτυξη και αναγέννηση της χώρας μας.

e-fungus: Μεγαλόπνοο σχέδιο, αλλά και ελπιδοφόρο. Ποια είναι η πρόταση της Green Aim για όλα αυτά; Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί;

Α. Πιτταράς: Παρότι η ζωή μας αριθμεί σχεδόν 2 χρόνια, μπορώ να πω πως είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα των δράσεων μας:

Τον Ιανουάριο του 2011 έχοντας τον τίτλο αλλα και τις αρμοδιότητες του Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής, διοργάνωσα ενα καταπληκτικό συνέδριο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την ελληνική εταιρία Agrino A.E με θέμα την διασφάλιση της παιδικής διατροφής στα σχολικά κυλικεία. Μελετησαμε κάθε είδους κινδύνους που εγκυμονούσαν, αλλα και τα οφέλη, τα ιδανικά παιδικά τρόφιμα, όπως μεταλλαγμένα τρόφιμα, βιολογικα, την καταλληλότητα για πόση των εμφιαλωμενων νερών και πολλά άλλα.

Μέσα απο το έργο μας αυτό, καταφέραμε να οδηγήσουμε σε ενα εύφορο έδαφος τις συζητήσεις με αποτέλεσμα τις περαιτέρω καθοριστικές μεταρρυθμίσεις για το θέμα. Το οποίο ασφαλώς αγγίζει όλους μας.

e-fungus: Τι είναι το Greenbook 2011;

Α. Πιτταράς: Το Greenbook 2011 της Green Aim το οποίο υπογράφεται αμιγώς απο εμένα, με θέμα την πράσινη επιχειρηματικότητα στην πράξη, είναι μια μελέτη η οποία χρειάστηκε αρκετούς μήνες δουλειάς και έρευνας και αναφέρεται στις φιλικές πρακτικές και τροποποιήσεις που πρέπει να εφαρμόσει η κάθε εταιρια στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της με σκοπο την εξοικονόμηση ενέργειας, την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος αλλά και την βελτίωση της κοινωνικής της εικόνας η οποία σχεδόν πάντα γίνεται συμπαθής στο αυστηρό καταναλωτικό κοινό.

e-fungus: Διαβάσαμε στο site της Green Aim ότι συμμετείχε ενεργά και σε αναδασώσεις.

Α. Πιτταράς: Επειδή πλέον διανύουμε μια ιστορική καμπή με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, περιουσίες, αξιοπρέπειες και αρχές, θα πρέπει να ξαναβρούμε το στίγμα μας. Ολη αυτή η κρίση όμως δεν δικαιολογεί την περιβαλλοντική ζημιά που δημιουργούμε όλο και περισσότερο. Ετσι, ένα σοβαρό έργο που διατελέστηκε απο την Green Aim και ήμουν αρωγός ήταν μια σειρά αναδασώσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Καταφέραμε να φυτεψουμε σχεδον 10.000 δέντρα!

e-fungus: Συγχαρητήρια. Γνωρίζω πως έχετε να επιδείξετε έργο και στον τομέα της Ανάπτυξης.

Α. Πιτταράς: Τον Μάϊο του 2011 παρουσιάστηκε στο κοινό ένα ακόμα έργο της Green Aim: Ηταν το συνέδριο με θέμα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας, ενός απο τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας, σε έκταση αλλα και σε δυναμικό.

Το συνέδριο εγινε σε συνεργασία με την εταιρια κοινωνικής ευθύνης Eurocharity. Καταφέραμε να εντυπωσίασουμε και να πείσουμε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Μέσα απο την επιστημονική μας αποψη και την επιχειρηματική ματιά των ομιλιών μας, είχαμε το τέλειο πείραμα, του οποίου το τελικό μείγμα λέγεται ανάπτυξη.

e-fungus: Προωθείτε την Green Aim με δικά σας μέσα, κυρίως μέσω των social media. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την πρόταση και ειδικότερα των νέων;

Α. Πιτταράς: Ενα πράγμα ομως του οποίου την αξία θεωρώ ανεκτίμητη και για το οποίο είμαι διαίτερα περήφανος είναι ότι παρά το νεαρό και της δικής μας ηλικίας αλλά και της ίδιας της Green Aim, έχουμε κάνει πολλούς νέους να μας ακολουθούν αλλάζοντας συνήθειες και συμπεριφορές απέναντι στο περιβαλλον. Αυτη η παρακαταθήκη με κανει να αισθάνομαι μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον, που θέλω να πιστεύω πως ειναι δικαιολογημένη.

e-fungus: Αλίμονο αν οι νέοι μας έχαναν την πίστη τους στο μέλλον. Αν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρχει μέλλον. Γνωρίζω ότι έχετε ασχοληθεί και με πολλά άλλα πράγματα τα οποία δεν αναφέρατε για οικονομία χρόνου όπως πχ την Μελέτη Σκοπιμότητας της Νάξου.

Α. Πιτταράς: Το καλοκαίρι του 2011 εντόπισα τα βασικά προβλήματα τα οποία στερούν την ανάπτυξη στο νησί και αγωνίστηκα για την επίλυση τους. Πραγματοποίησαν συναντήσεις και συζητήσεις με προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και εφοπλιστικού χώρου με σκοπό την δημιουργία μιας συμμαχίας υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου που με γέννησε.

e-fungus: θαυμάσια. Θα ήθελα να επιστρέψουμε στους νέους, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα του κόσμου και να κλείσουμε έτσι.

Α. Πιτταράς: Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα απο το να γνωρίζεις πως σύμμαχοι σου στον αγώνα της περιβαλλοντικής προσφοράς ειναι νέα μυαλά, με αγνά πιστεύω και σε καμμια περίπτωση αλλοτριωμένες πεποιθήσεις. Άτομα που δεν χαλιναγωγούνται και δεν γινονται υποχειρια κανενός. Θα μοιραστώ μαζί σας για πρώτη φορά ένα περιστατικό το οποίο με έκανε να νιώσω τόσο έντονα συναισθήματα χαρμολύπης:

Πριν 2 μήνες έλαβα ένα μήνυμα από ένα 16χρονο κορίτσι με ένα σοβαρο πρόβλημα υγείας:

"στέλνω σε εσένα αυτή την επιστολή γιατί ξέρω ότι θα με καταλάβεις, δεν θέλω να στείλω σε κανέναν μεγάλο, γιατι αυτοί φταίνε για την καταστροφή της φύσης, αυτοί φταίνε για την αρρώστεια μου. Θέλω να μου υποσχέσεις ότι πάντα θα την προσέχεις"

Πολλα βραδιά σκέφτομαι αυτά τα λόγια. Νοιώθω ευθύνη αλλα και περηφάνια που στο πρόσωπό μου βρήκε έναν συμπαραστάτη στην ζωή.

Γιαυτο αποφάσισα πάντα να πρεσβεύω τα πιστεύω μου χωρις κανένα δίλημμα, κανέναν ενδοιασμό. Χωρίς συμφέροντα και φιλοδοξίες, με μόνο στόχο την προσφορά. Μέσα απο κάθετι που σκέφτομαι, που πρατω και που προτείνω δεν ειναι αυτοσκοπός μου μονο η προστασία του περιβάλλοντος, ή η διατήρηση της βιοποικιλοτητας κ.τ.λ, αλλα όλα αυτα σε συνδυασμό με τον άνθρωπο και την ανάπτυξη.

e-fungus: Σας εύχομαι να έχετε πάντα τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια αγάπη για τη ζωή και την Ελλάδα μας. Τι έχετε να απαντήσετε σε εκείνους που θα πουν: «εδώ δεν έχουμε να φάμε, θα κοιτάμε το περιβαλλον;»

Α. Πιτταράς: Κατανοώ τις δυσκολίες των εποχών και την απελπισία του κοσμου. Και εκει εγω απαντώ ηχηρά: Ναι! Θα προστατέψουμε το περιβαλλον και τη ζωή μας. Η προστασία του κλίματος δεν πρέπει να θυσιάζεται ενοψη της οικονομικής κρίσης. Μια ζημία στο οικονομικό σύστημα ειναι σχεδόν πάντα επιδιορθώσιμη, αλλα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης του πλανήτη και της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι μη ανταστρέψιμες και καταδικάζουν το μέλλον το δικό μας και τον απογόνων μας. Δεν νοείται καλή ζωή, με ποιότητα, με κατεστραμμένο περιβάλλον.

e-fungus: Και τώρα που τα φτάσαμε όλα στο αμήν;

Α. Πιτταράς: Μπορούμε πάντα να γυρίσουμε σελίδα. Η λύση είναι μία και αν και προτιμώ την ελληνική θα το αναφέρω στη διεθνή:

GAME OVER. RESTART.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και το έργο του, μπορείτε να βρείτε στο site της Green Aim.

H συνέντευξη δόθηκε στην Αννυ Λιγνού αποκλειστικά για το e-fungus.gr

www.e-fungus.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :