Τρίτη, Απριλίου 17, 2012

Ο Ναξιώτης Νίκος Μαϊτός, ο άνθρωπος που ξεσκέπασε τα τρία σκάνδαλα του Άκη

Οπως γράφει στο http://www.tovima.gr η Γιάννα Παπαδάκου
Αυτή η έκθεση του κ. Μαϊτού άλλωστε ήταν και η βάση για την άσκηση δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά και παθητική δωροδοκία.
Τρία σκάνδαλα και ένα ακίνητο... Tο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σημερινή κατοικία του Ακη Τσοχατζόπουλου, και οι αγοραπωλησίες γύρω από αυτό οδηγούν σε στενούς φίλους ή συγγενείς του πρώην υπουργού και έχουν σχέση με τρία σκάνδαλα που απασχόλησαν τη Βουλή, τη Δικαιοσύνη αλλά και την..... κοινή γνώμη. Η πολυτελής μονοκατοικία, η οποία έγινε η αιτία να προφυλακιστεί ο πρώην υπουργός, είναι η άκρη του νήματος, όπως δείχνει απόρρητο πόρισμα του ΣΔΟΕ, που οδηγεί στα σκάνδαλα των υποβρυχίων, του Βατοπαιδίου και λίγο της Siemens, μέσω ενός επιχειρηματία, επίσης πρώην συνεργάτη του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους του ΠαΣοΚ... Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Η υπεράκτια εταιρεία Torcaso investments ltd, σύμφωνα με το πόρισμα του ελεγκτή του ΣΔΟΕ Ν. Μαϊτού αλλά και την κατάθεσή του στη Βουλή (Επιτροπή για σκάνδαλο υποβρυχίων), φαίνεται να έχει δεχτεί με διαδοχικά εμβάσματα από την τράπεζα Morgan Stanley συνολικό ποσό ύψους 7.706.940 δολαρίων. Εντολέας του αρχικού εμβάσματος ήταν η επίσης υπεράκτια εταιρεία Morellia Trading ltd, η οποία, όπως αποδείχτηκε, ανήκε σε έλληνες επιχειρηματίες, αμπελουργούς το επάγγελμα. Ωστόσο το έμβασμα οδηγεί και σε έναν ακόμη επιχειρηματία, τον Μ. Ματαντό, ο οποίος κατηγορείται ότι μοίραζε μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων σε πολιτικούς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πόρισμα Μαϊτού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που συνδέουν την Torcaso με τον πρώην υπουργό αφού:

- Δικαιούχος της από την ίδρυσή της (3.8.1999) ως το 2010 ήταν ο Νικόλαος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος του πρώην υπουργού και θεωρούμενος από τη Δικαιοσύνη, όπως φαίνεται από τη σύλληψή του, συνεργός στην πράξη του ξεπλύματος.

Εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα και το πρόσωπο που διενεργούσε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές ήταν η κυρία Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια και στενή φίλη του κ. Τσοχατζόπουλου. Και αυτή συνελήφθη ως αυτουργός της πράξης του ξεπλύματος τη Μ. Τετάρτη. Σύμφωνα με το πόρισμα Μαϊτού η εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως προκάλυμμα για να καταλήξουν τα χρήματα της δωροδοκίας στον πρώην υπουργό, χωρίς να συνδεθεί η παράνομη πράξη με αυτόν.

Οπως αναφέρει ο ελεγκτής Μαϊτός, η συγκεκριμένη εταιρεία σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου φέρεται να αγοράζει τρία ακίνητα, ενώ ο λογαριασμός της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου εμφανίζεται να πιστώνεται με δυο επιταγές και το ποσό των 3.700.000 ευρώ. Εδώ εμφανίζεται και ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος είναι ο κομιστής των επιταγών, αλλά και ιδιοκτήτης της Torcaso για κάποιο διάστημα, με δική του ομολογία.

Σύμφωνα με το πόρισμα Μαϊτού το ακίνητο επί της οδού Κόμνα Τράκα, που ήταν ιδιοκτησίας του πρώην υπουργού, αγοράστηκε το 2007 από εκταμίευση δανείου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο πιστώθηκε σε λογαριασμό του κ. Σαχπατζίδη... Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ο λογαριασμός Σαχπατζίδη και της συζύγου του Μαρίας τροφοδοτήθηκε και με την κατάθεση δυο επιταγών 2 εκατ. ευρώ υπέρ της Torcaso!

Σύμφωνα με τον ελεγκτή Μαϊτό η παρουσία Σαχπατζίδη, που συμμετέχει στην τελική φάση είσπραξης του τιμήματος από τις πωλήσεις των ακινήτων της Torcaso στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, δείχνει ότι μαύρο χρήμα επενδύθηκε σε ακίνητα για να ξεπλυθεί. Οπως προκύπτει από εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γ. Σαχπατζίδης διακίνησε «προς την αφάνεια το ποσό των 9 εκατ. ευρώ...». Προσθέτει επίσης ο κ. Μαϊτός ότι οι κινήσεις αυτές παρέχουν επαρκείς ενδείξεις για τον χαρακτηρισμό των δύο πωλήσεων ως υπόπτων συναλλαγών... Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, ο κ. Σαχπατζίδης έχει και άλλες σχέσεις με τη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία κατέθεσε διάφορα ποσά σε λογαριασμούς του, πέρα από αυτά που εισέπραξε από τις επιταγές...

Από συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Πλάτωνα Περράκη προκύπτει ότι η περίφημη Torcaso αγόρασε ένα ακίνητο στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το επίμαχο σπίτι του πρώην υπουργού. Η αγορά έγινε στις 29.11.1999 αντί 300 εκατομμυρίων δραχμών. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε στη συνέχεια στην εταιρεία Nobilis που ιδρύθηκε στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ και εκπροσωπήθηκε από την κυρία Ταλίτα Τσεκούρα. Η πώληση έγινε αντί 136.000.000 δραχμών. Σύμφωνα με τον κ. Μαϊτό όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν εκτός συμβολαιογραφείου και όχι σε πίστωση των λογαριασμών της Torcaso.

Στις 16 Απριλίου 2010 η Nobilis μεταβιβάζει το ακίνητο στη σύζυγο του πρώην υπουργούΒασιλική Σταμάτη αντί του ποσού του 1.100.000 ευρώ. Δεν καταβλήθηκε κανένα ποσό την ημέρα υπογραφής των συμβολαίων στο συμβολαιογραφείο. Σύμφωνα με τον ελεγκτή Μαϊτό, από επισκευές που έγιναν για το ακίνητο προκύπτει ότι από την πωλήτρια εταιρεία δαπανήθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που εισπράχθηκαν. Η έκθεση του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι υπήρξαν «ύποπτες συναλλαγές». Αυτή η έκθεση του κ. Μαϊτού άλλωστε ήταν και η βάση για την άσκηση δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά και παθητική δωροδοκία. Σύμφωνα με βούλευμα η πράξη της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένη και γι' αυτό η πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εισήχθη αυτοτελώς στην ανάκριση...

Οι συλλήψεις της Μ. Τετάρτης έγιναν με εντολή του ανακριτή Μάλλη στο πλαίσιο αυτής της ανάκρισης. Ηδη έχουν ασκηθεί διώξεις και σε βάρος άλλων εννέα προσώπων, εκτός από τον κ. Τσοχατζόπουλο. Οι κατηγορίες είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και κατά συρροήν. Ερευνα έγινε και στο σπίτι της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου, αλλά και του στενού του φίλου Παύλου Νικολαΐδη. Στο σπίτι της βρέθηκαν έξι πλάκες χρυσού αξίας 316.000 ευρώ. Ο κ. Νικολαΐδης οδηγεί στο σκάνδαλο της Siemens, αφού εμφανίζεται να έχει εισπράξει χρήματα από τους λογαριασμούς του κατηγορουμένου και πρώην στελέχους της Siemens Ηλία Γεωργίου... Ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχει δηλώσει στο «Βήμα» ότι με τα χρήματα (5.000.000 δραχμές) είχε διευκολύνει τον κ. Γεωργίου και για αυτό του τα επέστρεψε.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :