Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2012

Τον ποιητή Ν. Βρεττάκο θα τιμήσει η Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 Τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο αποφάσισε να τιμήσει φέτος η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου στις 27-29 Ιουλίου 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΣΦΝ στο Φιλώτι.
Όπως είναι γνωστό το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) έχει ανακηρύξει το 2012 ως έτος Βρεττάκου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Στην κύρια ετήσια εκδήλωσή της η Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη θα............
τελέσει επίσης λογοτεχνική βραδιά μνήμης για δύο μεγάλους Ναξιώτες, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, που έφυγαν πέρυσι από τη ζωή.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:
Παρασκευή 27 Ιουλίου, ώρα 20:15΄
         Εγκαίνια έκθεσης του ΕΚΕΒΙ για το Νικηφόρο Βρεττάκο.
         Λογοτεχνική βραδιά για το έργο του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.
Ομιλητές: Ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή.
Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης εκδότης του περιοδικού Η ΛΕΞΗ                εργογράφος του Νικηφόρου Βρεττάκου.
                Ο Γιώργος Ανωμερίτης.
         Προβολή ταινίας.

Σάββατο 28 Ιουλίου, ώρα 20:15΄
“Το ποιητικό έργο του Καμπανέλλη και του Μαγκάκη μέσα από τον θεατρικό και πολιτικό τους λόγο”.

Ομιλητές: Ο νομικός και συγγραφέας Αντώνης Βγόντζας και
                 Οι Γιώργος Ανωμερίτης, Αντώνης Τζιώτης και
                 άλλοι ειδικά καλεσμένοι για το έργο των δύο μεγάλων ναξιωτών.
Θα προβληθούν ταινίες από τη ζωή και το έργο τους.

Κυριακή 29 Ιουλίου, ώρα 20:30΄
         Μουσική σε ποίηση Βρεττάκου και Καμπανέλλη (Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκου, Παπαστεφάνου).
         Προβολή της κλασικής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου Η Στέλλα” σε σκηνοθεσία Μιχ. Κακογιάννη, η οποία είναι βασισμένη στο έργο του Καμπανέλλη Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια.
             
Οι ετήσιες λογοτεχνικές εκδηλώσεις της «Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη» του Σ.Φ.Ν. αποτελούν πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Νάξου, αφού είναι η 6η χρονιά διοργάνωσής τους με γνωστά προηγούμενα τον Σεφέρη και τη Ναξιώτισσα μητέρα του, τονΡίτσο και τη σχέση της αδελφής του με την Απείρανθο, τον Καζαντζάκη και τις σπουδές του στο Κάστρο της Χώρας τον κύκλο των Κυκλαδιτών ποιητών (Τίτος Πατρίκιος, Αντώνης Φωστιέρης) και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τη σχέση του με τη Νάξο.
Σημειώνεται ότι η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου δραστηριοποιείται κυρίως τη χειμερινή περίοδο μέσω της «Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου», της «Παιδικής Λέσχης» και εβδομαδιαία με παιδικό κινηματογράφο και επιλεγμένους κύκλους ταινιών για ενήλικους, παιδικό θέατρο κ.α. Τη «βιβλιοθήκη» έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί και μιλήσει για το έργο τους σπουδαίοι Έλληνες λογοτέχνες όπωςη Άλκη Ζέη, η Ιωάννα Καρύστιανη, η Μαρίνα Αλεξάνδρου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Ελένη Δικαίου, η Μάρω Δούκα, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Αντώνης Φωστιέρης, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η Μαρία Στασινοπούλου, ο Πάτροκλος Σταύρου κ.α., καθώς επίσης και σκηνοθέτες, όπως ο Παντελής Βούλγαρης και ο Γιάννης Σμαραγδής.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :