Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2012

Τα πανηγύρια των Κυκλάδων

γράφει η Julia
Πάρτε την καλή σας διάθεση, κοιμηθήτε καλά την προηγούμενη,μην πιείτε, μην φάτε πολύ και ...φύγαμε.
Τα πανηγύρια στις όμορφες Κυκλάδες έχουν αρχίσει και οι βιολιτζήδες κουρδίζουν τα βιολιά τους απο τον Ιούλιο για ακατάπαυστες δοξαριές.
Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τα πανηγύρια έχουν την τιμητική τους, συνήθως κάποια 
Παναγιά του νησιού γιορτάζει και όλοι είναι έτοιμοι να λικνιστούν σαν σκούνες,να τραγουδήσουν νησιώτικα και να φάνε τις............ τοπικές λιχουδιές.

Εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα, για να ξέρετε από πού να αρχίσετε –ή πού να πεταχτείτε, αν σας βρίσκουμε κάπου στα πέριξ. 

Το πιο 
ειδυλιακο : 
Στην εκκλησία της Κοιμήσεως, στη Φολέγανδρο, όπου στήνεται ένα και μοναδικό –τεράστιο– τραπέζι για όλους, ντόπιους κι επισκέπτες. 

Αυτό που διεξάγεται στην πιο ειδυλλιακή τοποθεσία: 
Το πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής, στην Τζια, διοργανώνεται κάθε χρόνο στον απότομο βράχο στα βορειοανατολικά της Ιουλίδας, που ατενίζει από ψηλά τα κύματα του Αιγαίου. 

Τα πιο gourmet: 
Στην Παναγία την Πανοχωριανή, στην Αμοργό, για τις τοπικές σπεσιαλιτέ πατατάτο και ξιδάτο, και βέβαια τα θρυλικά αμοργιανά ρακόμελα και στην Παναγία τη Θαλασσινή της Άνδρου, για τη φρουτάλια και την ντόπια σουμάδα.
 Στην Πέτρα της Λέσβου, για το κισκέσι, ταύρο βρασμένο με σιτάρι και στην Παναγία την Πορταΐτισσα της Αστυπάλαιας για το γεμιστό αρνί που οι ντόπιοι ονομαζουν λαμπριανό. 


Το πιο γούρικο: 
Το πανηγύρι της Παναγιάς στη Σέριφο, που κρατά τρεις ολόκληρες ημέρες, με το παλιό έθιμο να θέλει το ζευγάρι που ανοίγει το χορό γύρω από την ελιά της εκκλησίας να παντρεύεται μέσα στο χρόνο.
 Καθότι, όμως, το ποιο ζευγάρι θα είναι το τυχερό δεν ήταν μόνο θέμα ταχύτητας, οι καυγάδες που στήνονταν εδώ γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έδωσαν στο πανηγύρι το εύγλωττο όνομα «της Ξυλοπαναγιάς». 

Το πανηγύρι στα Κουφονήσια έχει, επίσης, άρωμα νησιώτικης παράδοσης, με τα τηγανιτά ψάρια να έχουν τον πρώτο λόγο στα τραπέζια, ενώ το πανηγύρι στο παλιό σχολείο στο χωριό της Χάλκης μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο. 

Και για να ξέρετε με τι έχετε να κάνετε, οι Τζιώτες είναι απο τους πιο γλεντζέδες Κυκλαδίτες,οι Αξιώτες απο τους πιο χορευταράδες και με την μεγαλύτερη παράδοση στο νησιώτικο τραγούδι αφού η Ειρήνη Κονιτοπούλου η μεγαλύτερη τραγουδίστρια του Αιγαίου να έχει γεννηθεί εκεί, το δεκαπενταυγούστο κάθε καφενείο,κάθε ανοικτός χώρος κάνει το δικό του πανηγύρι με μεζέδες και ντόπιο κρασί. 
Κατσίκια που τρέχουν ολημερίς στις πλαγιές του Ζά μαγειρεύονται στα τεράστια καζάνια με χοντρά μακαρόνια, τυριά που τα ζηλεύουν οι Γάλλοι και κρασί αξώτικο. 

Κόντρα στην σημερινή αποξένωση και στην υποκρισία της σημερινής συναναστροφής τα  πανηγύρια των Κυκλάδων μας θυμίζουν ότι υπάρχει ζωή διαφορετική, μια ζωή μαζί με τους άλλους....

Υ.Γ. Περισσότερα για τα πανηγύρια του Αιγαίου στο εξαιρετικό βιβλίο του Γ.Πίττα " Τα σημάδια του Αιγαίου" με καταγραφή των σπουδαιότερων γιορτών και με εξαιρετικές φωτογραφίες.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :