Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2012

Κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο συγκλήθηκε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο

Στις 15 Νοεμβρίου 2012, ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου, υπό  την πίεση των αγωνιστικών  κινητοποιήσεων των εργαζομένων  της Περιφέρειας στις υπηρεσίες  των Κυκλάδων, αλλά και ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα (αρ.πρωτ.9048/9-11-2012) της παράταξης μας,  το οποίο βεβαίως επιμελώς αποσιώπησε, συγκάλεσε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και με μοναδικό θέμα “Μνημόνιο ΙΙΙ και οι συνέπειες του στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Λήψη απόφασης για περαιτέρω ενέργειες”.  Στη Σύρο, εκτός από τον.............
Παύλο Χρυσαφίδη, παρευρέθηκε και ο πρώην επικεφαλής της παράταξης και νυν βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος, ενώ ο Νεκτάριος Σαντορινιός συμμετείχε από την αίθουσα συνεδριάσεων στη Ρόδο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων και των συλλόγων των εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (Σύλλογος Υπαλλήλων πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων, Σύλλογος Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Ν.Αιγαίου Ρόδου, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ροδίων), οι οποίοι και ζήτησαν την έμπρακτη συμπαράσταση των περιφερειακών συμβούλων και της περιφερειακής αρχής, για να εισπράξουν στο τέλος της συνεδρίασης ένα χλιαρό ψήφισμα συμπαράστασης και μία δέσμευση για συνέχιση των “αγωνιστικών” κινήσεων της Περιφέρειας στα ... Πρωθυπουργικά και Υπουργικά γραφεία.

Με εξαίρεση τις τοποθετήσεις των περιφερειακών  συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης,  οι υπόλοιποι περιφερειακοί σύμβουλοι, ακολουθώντας προφανώς τη γραμμή την συγκυβερνητικής σύμπνοιας των “μητρικών” τους κομμάτων, προτίμησαν να γυρίσουν την πλάτη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους -αυτούς δηλαδή που ως “αιρετοί” εκπροσωπούν- και να επιδοθούν σε ανέξοδες καταγγελτικές κορώνες για τις ασκούμενες πολιτικές, σε επίσης ανέξοδες διαβεβαιώσεις για την συμπαράσταση και την κατανόησή τους προς τους εργαζόμενους, σε ανώδυνους και ανούσιους βερμπαλισμούς αλλά και σε παρελκυστικές τοποθετήσεις περί εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των νησιών -λόγω νησιωτικότητας- (δεν μας νοιάζει δηλαδή αν μπαίνουν υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, αρκεί να μην είναι από την περιφέρεια μας!) ή απορρόφησης τους σε άλλες υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Θα πιέσουμε” είπε ο Περιφερειάρχης “να μη γίνει καμία απόλυση, ... να στελεχωθούν οι υπηρεσίες, ...να αποδοθούν οι πόροι στην περιφέρεια, κλπ,κλπ”. Δεν μας είπε όμως πώς και ποιον θα πιέσει, όταν την ίδια στιγμή στην τοποθέτηση του ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχουν πόροι,  ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για να σταθεί η περιφέρεια όρθια...

Κάποιοι πραγματικά μας εμπαίζουν, και μαζί εμπαίζουν  όλη την κοινωνία. Σε τι τελικά χρειαζόταν η σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού  Συμβουλίου; Ποιες “περαιτέρω ενέργειες” αποφασίστηκαν; Η απόφαση για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Μνημονίου και τους αρχηγούς των κομμάτων, απαιτούσε απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου;
Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά, ακόμη και  μέσα σ΄αυτή τη δίνη που ζουν οι εργαζόμενοι  και ολόκληρες οι κοινωνίες των  νησιών μας, η πλειοψηφία αλλά και η μείζονα μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου δεν κατάφερε να ορθώσει πολιτικό ανάστημα, να υπερασπιστεί την ίδια την ύπαρξή της, αλλά προτίμησε να κρυφτεί σε μια προσχηματική ενέργεια -αυτή της έκτακτης δήθεν συνεδρίασης.
Στη δήλωση του  κ. Μαχαιρίδη ότι “αν παραδώσουμε  τα κλειδιά, είναι σαν να τους παραδίδουμε  αμαχητί την Περιφέρεια”, απαντάμε ότι “κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, εκτός από αυτός που δεν δόθηκε” ... όπως ακριβώς συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στην τοποθέτηση του, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος, χαιρέτισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, θύμισε στους παρευρισκόμενους περιφερειακούς συμβούλους ότι και πέρσι τέτοια εποχή, η περιφερειακή παράταξη “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” είχε επισημάνει ότι με τις ακολουθούμενες πολιτικές η Περιφέρεια οδηγείται σε διάλυση, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση  με τις αποφάσεις της (κλείσιμο υπηρεσιών, όπως ΙΚΑ, ΔΟΥ, Ειρηνοδικεία, και λοιπών δομών)  γράφει τη νησιωτικότητα στα παλιά της τα παπούτσια και τους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν, πέρα από διακηρύξεις συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους, σε αποφάσεις που πραγματικά θα στηρίξουν την ύπαρξη της Περιφέρειας, σε αγωνιστική στάση και δυναμικούς αγώνες ώστε η φωνή της να ακουστεί στην κυβέρνηση αλλά και πιο πέρα, στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία και αλλού.

Ακολουθούν  οι τοποθετήσεις των περιφερειακών  μας συμβούλων:

Παύλος  Χρυσαφίδης
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί αιρετοί, είμαστε  αιρετοί μη το ξεχνάμε, ε ; Φίλοι συναγωνιστές και συναγωνιούντες παρευρισκόμενοι,
Ζητήσαμε τη σύγκληση αυτού του  έκτακτου Περιφεριακού Συμβουλίου και  ορίστε πρωτοκολλημένη η αίτηση μας  μιας και την αμφισβητήσατε προχθες  στο Επιμελητήριο, και χαιρόμαστε που και συγκλήθηκε άμεσα αλλά πρωτίστως χαιρόμαστε  που εχει απαρτία.
Η επόμενη μέρα για την περιφέρεια μας, την Τ.Α  αλλά και όλους  τους κατοίκους αυτής της χώρας  σίγουρα δεν είναι μια οποιαδήποτε  μέρα. Ειναι η απαρχή μέτρων που  επέβαλαν ξένα κέντρα και δουλόφρονες  πολιτικοί.
Ήδη η τρικομματική Κυβέρνηση της υποτέλειας σπρώχνει χιλιάδες Δημόσιους Υπαλλήλους στον καιάδα, με πρώτους τους διοικητικούς υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ιδιωτικού δικαίου εκτός ΑΣΕΠ των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν ήδη.
Σπρώχνει υπαλλήλους σε μετατάξεις χαμηλότερης μισθολογικής κατηγορίας, μεταβάλλει εργασιακές σχέσεις από Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Αορίστου Χρόνου, τιμωρεί απουσία φυσικού δικαστή και εφαρμόζοντας αυτοδικία σε περιπτώσεις εκκρεμών διώξεων, απειλεί όσους εμπλέκονται στην εφαρμογή αυτών των μέτρων και αντιστέκονται, με βαριά χρηματικά και διοικητικά πρόστιμα και ποινές.
Σαν περιφέρεια βιώνουμε τις ελλείψεις  του προσωπικού σε όλα τα νησιά  μας, ζούμε την αγωνία επιβίωσης  στις πραγματικά δύσκολες συνθήκες των  νησιών όλων των υπαλλήλων και  δεν είναι δυνατόν να ενστερνισθούμε το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».
Ήδη οι υπάλληλοι αντιστέκονται  και αγωνίζονται και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο με τις κινητοποιήσεις τους. παρα τις φραστικές προς το παρόν αντιρρήσεις των μεγαλόσχημων της περιφέρειας που πραγματικά ειναι αστείο να ακούς, όπως  δεν το κάνετε σωστά, μάλλον η εγκύκλιος δεν αγγίζει την περιφέρεια μας, θέλει συντονισμό και με άλλες περιφέρειες, έτσι δεν θα έχετε αποτέλεσμα, βρείτε άλλους τρόπους και άλλα λιγότερο ή περισσότερο περίεργα.
Σε λίγο θα πουν στους εργαζόμενους να στείλουν και γράμμα στον Αγιο Βασίλη μπας και εισακουσθούν.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς μας  περιμένουν πολλές επόμενες μέρες. Σήμερα ασχολούνται με τους Δημόσιους Υπάλληλους. Αύριο με τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους. Μεθαύριο με τους Επαγγελματίες που θα μπει λουκέτο στα μαγαζιά και τις Επιχειρήσεις τους.
Όμως δεν είναι τυχαίο ότι  μέτρα του τρίτου μνημονίου άρχισαν  από την Τ.Α και οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις στους ΟΤΑ  και κατάρρευση των υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει  ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και ανταποδοτικότητα σχεδόν όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Οι υπηρεσίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από την αποκομιδή μέχρι και την τελική διάθεση, οι κοινωνικές δομές, οι αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού κλπ, είναι στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων και άλλων ιδιωτών που θέλουν να επενδύσουν στη λεηλασία μιας χώρας κατεστραμμένης με πολύ φτωχό εργατικό δυναμικό.
Συνάδελφοι ας μην αυταπατόμαστε. Η περιφέρεια δεν μπορεί να εφαρμόσει κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, καμία πολιτική καθόσο διάστημα

• Μειώνονται οι ΚΑΠ
• Συρρικνώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί
• Απολύονται άνθρωποι
• Κλείνουν επιχειρήσεις
• Κινδυνεύουν με κλείσιμο νοσοκομεία
• Πωλούνται νησιά
• Οι συνθήκες εργασίας ανατρέχουν στην προ «Σικάγο» εποχή…
Δεν θέλω να μακρηγορήσω, ήδη έχουν  ειπωθεί πολλά και για πολλά. Φωνάζαμε χρόνια και εμείς και  εσείς όλοι για την νησιωτικότητα (ποιος δεν έχει ακούσει για  την συνταγματικότητα της), για τα τόσα πολλά προβλήματα που έχουμε στην περιφέρεια μας, τις συγκοινωνίες (ποιος άραγε δεν έχει ακούσει για το μεταφορικό ισοδύναμο), την υγεία (ποιος άραγε δεν εχει ακούσει για τα νέα νοσοκομεία που υποσχέθηκαν…εμείς σαν ΠΣ ως και προγραμματική σύμβαση για την πρόληψη ψηφίσαμε τις προάλλες και την άλλη μερα με ανακοίνωσή του το νοσοκομείο έκρουε τον κώδωνα του κλεισίματος του), την παιδεία (βλέπετε τη συγχώνευση σχολείων, τα προβλήματα στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και την περιπέτεια που έβαλε  και σ΄αυτό η επόμενη μέρα). Αντί να διορίσουν Ειρηνοδίκες, έκλεισαν τα Ειρηνοδικεία. Αντί να βελτιώσουν τις Δ.Ο.Υ., τις κατήργησαν, και τόσα άλλα…. Ο νομός Κυκλάδων κατακερματίζεται κ. Χωρικέ Αντιπεριφερειάρχα.
Όμως μόνο φωνάζαμε ή μάλλον ψιθυρίζαμε, οι περισσότεροι από εμάς, δεν αγωνιστήκαμε για να κατακτήσουμε όσα δικαιωματικά μας ανήκαν….Τώρα είναι πολύ πιο δύσκολος ο αγώνας, όχι πλέον για να κατακτήσουμε, όχι για να κρατήσουμε τα ήδη υπάρχοντα….. Αυτά ένα-ένα μας τα παίρνουν, όχι θέμε δε θέμε, αλλά γιατί εμείς τους αφήσαμε να το κάνουν. Ειναι δύσκολος ο αγώνας μας αγαπητοί συνάδελφοι γιατί δεν μας εμπιστεύεται πλέον ο κόσμος που μας πίστεψε και μας έστειλε εδώ.
Δεν εμπιστεύεται το θεσμό, δεν φροντίσαμε ποτέ να τον πείσουμε ότι είναι  δικός του, ότι είμαστε δικοί  του. Στο χέρι μας είναι να τον  διαψεύσουμε ευχάριστα.
Πιέστε, απαιτείστε αγαπητοί συνάδελφοι με τις σημερινές απόφασεις σας  τον κ. Περιφεριάρχη και τους συν  αυτώ να μπουν μπροστάρηδες ώστε η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ορθώσει  τον λόγο και το ανάστημά της. Παροτρύντε τους να εναντιωθούν σε αυτά τα μέτρα του μνημονίου. Η αντίδραση πρέπει να είναι δυναμική. Ας πάρουμε την απόφαση να κλείσει η Περιφέρεια  και όταν λέω να κλείσει δεν εννοώ όπως έκλεισαν ορισμένοι Δημαρχοι τους Δήμους χθες. Εννοώ να πάρουμε τα κλειδιά και να μη τα επιστρέψουμε μέχρι να επιστρέψουν αυτοί πρώτοι το χαμόγελο μας, την ελπίδα μας και την ποδοπατημένη αξιοπρέπεια μας.
Να μην φύγει κανένα χαρτί  για απόλυση υπαλλήλου. Στην ανάγκη αν δεν αποσυρθούν τα δολοφονικά για  την Τ.Α μέτρα, να παραιτηθεί σύσσωμο  το σώμα. Αλλιώς, στη συνείδηση του κόσμου δεν θα είμαστε αιρετοί αλλά … διορισμένοι.

Νεκτάριος Σαντορινιός
Το μνημόνιο 3 αποτελεί την σκληρότερη συνέχιση μιας μνημονιακής πολιτικής  που εφαρμόζεται στη χώρα μας  το τελευταία 3 χρόνια. Είναι η συνέχιση μιας πολιτικής που σκοπό της  έχει να ισοπεδώσει την κοινωνία, να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και να ξεπουλήσει τα φιλέτα της χώρας. Οι πολιτικές αυτές δεν είναι ουδέτερες πολιτικά έχουν πρόσημο και σφραγίδα. Είναι ακραία νεοφιλελέυθερες πολιτικές που επιθυμούν τη διάλυση και όχι την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο της πολιτικής τους έχουν τη διάλυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού. Ο «Καλλικράτης», όπως εφαρμόζεται, οι διαρκώς μειούμενες πιστώσεις προς τους ΟΤΑ και οι ουσιαστικές απολύσεις προσωπικού, οδηγούν σε ασφυξία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία τους. Απώτερος στόχος είναι η υποκατάσταση όλων των δημόσιων και κοινοφελών υπηρεσιών από ιδιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων συμφερόντων.
Σήμερα με το μνημόνιο 3 εκτός των  άλλων που προαναφέρθηκαν, οδηγεί στην ουσιαστική απόλυση εργαζόμενους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και άλλων υπηρεσιών των  νησιών μας. Με αυτόν τρόπο αποδυναμώνονται  οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, των Δήμων και των Δημοσίων Υπηρεσιών. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να οδηγούν στην ανεργία εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες ανεργίας που επικρατούν. Σήμερα αποφασίζεται η απόλυση χιλιάδων ανθρώπων, οι λογικές του να σώσουμε σήμερα κάποιους μέσα από τερτίπια δεν διασφαλίζει την λαίλαπα των απολύσεων που θα ακολουθήσει αύριο. Αν ανοίξει η κερκόπορτα για έναν θα ανοίξει για όλους.
Τα τελευταία τρία χρόνια οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 40% και η ανεργία  εκτοξεύθηκε στο 30%, εξαιτίας των  πολιτικών του μνημονίου. Τα λουκέτα είναι αμέτρητα, η αγορά των νησιών στενάζει. Για ποια ανάπτυξη μας μιλούν;
Η αναλγησία των πολιτικών τους οδήγησε στην ουσιαστική κατάργηση  του επιδόματος ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων.
Η απληστία τους ξεπουλά τα εργαλεία ανάπτυξης αυτού του τόπου, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις παραλίες.
Όλες οι δομές Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας υποβαθμίζονται και κλείνουν.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στον κορσέ του μνημονίου  δεν χωράμε άλλο, πρέπει να αντισταθούμε στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των συμπολιτών μας, πρέπει να προστατέψουμε τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που χάνουν τις δουλειές τους. Είναι καθήκον μας να αντιδράσουμε, αλλιώς δεν έχει νόημα να καθόμαστε εδώ μέσα και να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας.
Η απόφαση μας σήμερα πρέπει να είναι δείγμα αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε άλλο να ανεχτούμε αυτές τις πολιτικές. Ας δείξουμε λοιπόν για μια φορά ότι ακούμε τον παλμό της κοινωνίας και συμπαραστεκόμαστε σε αυτήν.
Αντίσταση με εξουσιοδοτήσεις δεν  γίνεται! Η αντίσταση ξεκινά από κάθε ένα και κάθε μια από εμάς.
Και επειδή κάτι ακούστηκε για τζάμπα μάγκες, έχω να πω το εξής: Τζάμπα μαγκιά δεν είναι να αγωνίζεσαι δίπλα  στην κοινωνία, δίπλα στους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τζάμπα μαγκιά είναι να δηλώνεις συμπαράσταση και να παραπέμπεις τους αγώνες σε άλλους. Τζάμπα μαγκιά είναι να στηρίζεις τις μνημονιακές πολιτικές και να έρχεσαι σήμερα να χύνεις κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα!
Συνάδελφοι, το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα μπορεί και πρέπει να πάρει σοβαρές πολιτικές αποφάσεις. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κρυβόμαστε, είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε μπροστά!




Δευτερολογία Παύλου Χρυσαφίδη
Ακόμη και αν δεν απολυθεί κανείς υπάλληλος πουθενά…, εσείς δεν είστε κ.Περιφερειάρχα που δηλώσατε πως η περιφέρεια μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέχρι τον Μάρτη του 2013;
Εσείς δεν είστε εκείνος που  δήλωσε πως είναι προτιμότερο (πιο  έντιμο) να κλείσει η περιφέρεια από το να λειτουργεί υπ΄αυτές τις συνθήκες;
Κάτιο δεν πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί για αυτό;
'Οσον αφορά εσάς, κ. Κόκκινε,  τσάμπα μάγκες είναι αυτοί  που μεταθέτουν το πρόβλημα  να λυθεί στην ΕΝΠΕ, και όπως  είπε ο σύμβουλός σας ο κ.  Παπαμανώλης κάτι τέτοιο έιναι  ... στρίβειν δια του αρραβώνος.
Εμείς αγαπητοί συνάδελφοι δεν αρνούμαστε να ζητήσουμε από τις ΕΝΠΕ τις  κινητοποιήσεις όλων των περιφερειών  και να έχουμε επαφές για μια κοινή  γραμμή, αλλά αυτές να γίνουν με την  περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κινητοποιημένη και όχι κοιμισμένη...αλλιώς δεν θα μας λάβει κανένας υπ΄όψη του.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, οι περιφερειακοί  μας σύμβουλοι κατέθεσαν το ακόλουθο ψήφισμα το οποίο “φυσικά” δεν  μπήκε καν σε ψηφοφορία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ  ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

α)Κλείσιμο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέχρι την απόσυρση των μέτρων που αφορούν την αυτοδιοίκηση και το προσωπικό που υπηρετεί σ΄ αυτήν.
β)Να μη δοθεί κανένα στοιχείο για  τους υπό απόλυση υπαλλήλους ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.
γ)Επαφές με ΕΝΠΕ, τοπικούς φορείς και  κόμματα για συντονισμό των κινητοποιήσεων σε πανελλαδική κλίμακα.
δ)Σε περίπτωση που δεν υπάρξει  αποτέλεσμα, να εξετάσουμε σοβαρά το θέμα -σε άλλο Π.Σ- για παραίτηση του  Περιφ.Συμβουλίου και της Περιφερειακής  Αρχής.

   
16/11/2012
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :