Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 19-12-2012

Το Σωματείο Βάσης  Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. & Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, καλεί όλους και όλες σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 19/12/2012.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ανατροπή όλων των μνημονίων και  των εφαρμοστικών τους νόμων που......
διαλύουν και καταρρακώνουν τις ζωές μας
άμεση απόσυρση των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων
δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους
αυτοτελές και αυτοδύναμο Νοσοκομείο Νάξου
άμεση στελέχωση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου μας και των εποπτευόμενων μονάδων του (Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού


καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους φορείς και τον λαό της  Νάξου



να συμμετάσχουν δυναμικά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου την Τετάρτη 19/12/2012 στις 10:00πμ, με αφορμή την πανελλαδική απεργία και την εβδομάδα κινητοποιήσεων στον χώρο της υγείας προκειμένου να εκδηλώσουμε την αντίθεση μας στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάξου, στην συρρίκνωση του Οργανισμού μας, στην κατάργηση κλινικών, τμημάτων, ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο μας και στην απαξίωση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και δομών που μεθοδεύεται από το μνημονιακό κράτος με μόνο σκοπό την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας
να πρωτοστατήσουν στους αγώνες που πραγματοποιούνται πανελλαδικά αυτή τη στιγμή για την προστασία και την διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του υπέρτατου αγαθού της υγείας.


Τέλος ενημερώνουμε όλους  τους συμπολίτες μας ότι το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. & Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της συγχώνευσης και επικείμενης υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί από το νέο έτος όπως μας ενημέρωσαν και καλούμε όλο το λαό και τους Ναξιακούς φορείς να βρίσκονται εκεί προκειμένου να συντονίσουμε την μελλοντική μας δράση (ακολουθεί η επιστολή μας προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων).  T

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ  ΛΑΟΥ ΔΕ ΣΗΚΩΝΕΙ ΣΚΟΝΤΟ

Η ΔΙΑΛΥΣΗ  ΤΟΥ ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ



ΘΑ  ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Το Δ.Σ. του  ΣΒΕΝΝΑΜιΚ















Νάξος, 13/12/2012

Αρ. Πρωτ.: 13/2012

Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - ΚΥ ΝΑΞΟΥ,

ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ, ΠΙ ΚΑΙ ΠΠΙ

ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΡΟΣ:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων



 
ΚΟΙΝ:


Πληροφορίες: Κριμιτζά Ειρήνη

Διεύθυνση:  Χώρα Νάξου, Τ.Κ. 84300

Τηλέφωνα: 6949206176, 6972828683, 6938113177

e-mail: svennamik@yahoo.gr

 




Αξιότιμοι κύριοι,



Απευθυνόμαστε σε εσάς, τους άρχοντες αυτού του  τόπου, για ένα υψίστης σημασίας θέμα για την ζωή και την  ασφάλεια του κάθε συμπολίτη μας. Ο λαός της Νάξου, χρόνια τώρα λοιδορείται  και έχει χορτάσει κούφιες υποσχέσεις και εγκαίνια επί εγκαινίων για  ένα Νοσοκομείο που στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ. Το όνειρο χιλιάδων συμπολιτών μας για παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών υγείας ξεκίνησε δειλά -  δειλά το 2001 που εκδόθηκε ο Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου. Χρόνια αργότερα, το 2008, όταν παραδόθηκαν τα σύγχρονα κτίρια και εξοπλισμοί του Νοσοκομείου μας, ο Ναξιακός λαός πίστεψε ότι το όνειρο του γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.



Σήμερα, πέντε  χρόνια μετά την ολοκλήρωση του νέου Νοσοκομείου Νάξου οι ελπίδες  μας έχουν πλέον εξανεμιστεί. Η υπουργική απόφαση του 2011 με την οποία αποφασίζεται η διοικητική υποτέλεια του Νοσοκομείου μας στο Νοσοκομείο Σύρου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σύμφωνα με αυτήν, από την 01/01/2013 το Νοσοκομείο μας θα λειτουργεί υπό ενιαίο Οργανισμό με το Νοσοκομείο Σύρου και οι δύο μονάδες θα έχουν ενιαίο προϋπολογισμό πράγμα που σημαίνει ότι η Σύρος θα αποφασίζει για την κατανομή των πόρων και του προσωπικού στις δύο μονάδες. Τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι ήδη γνωστά από τις μονάδες που εφαρμόστηκαν στην Αθήνα. Τα μικρότερα Νοσοκομεία που διασυνδέονταν υποτίθεται μόνο «διοικητικά» με  μεγαλύτερα, υποχρηματοδοτήθηκαν και αποψιλώθηκαν σταδιακά από το προσωπικό τους με αποτέλεσμα να κλείσουν.



Στην Νάξο, παρόλο που η καλούμενη «διασύνδεση» δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί ολοκληρωτικά, τα σημάδια της υποβάθμισης είναι ήδη ορατά και το μέλλον για την υγεία των συμπολιτών μας προμηνύεται δυσοίωνο αν δεν ανατραπεί η πολιτική απόφαση της συγχώνευσης των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και εάν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί δυναμικά για την αναβάθμιση της υγειονομικής μας μονάδας.



Για όλους τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε κατ΄ αρχάς  να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση  που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο  Νοσοκομείο Νάξου:



Με την υπουργική απόφαση του Απρίλη του 2012, εκδόθηκε ο νέος, μετά διασύνδεση, Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου που περικόπτει δραματικά τις θέσεις ιατρών από 45 σε 19  !!!!!!!  Προβλέπει δε, μονάδα Τεχνητού Νεφρού ΧΩΡΙΣ Νεφρολόγους, μονάδα Αίματος ΧΩΡΙΣ Βιοπαθολόγους και καταργεί μια πλειάδα άλλων ειδικοτήτων (παθολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους, χειρουργούς, ορθοπεδικούς, ΩΡΛ, καρδιολόγους, μαιευτήρες, ακτινοδιαγνώστες κλπ) που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού της Νάξου και των γύρω νησιών μας. Περικόπτει ακόμα, θέσεις νοσηλευτικού, μαιευτικού, παραϊατρικού, λοιπού επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και θέσεις προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης του Νοσοκομείου μας, που αντιμετωπίζει τραγικά  προβλήματα και στον τομέα αυτό,  αφήνοντας μας τελικά με μια δομή, που ούτε τις ανάγκες Κέντρου Υγείας δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει.
Οι ελλείψεις σε υποδομές και η υποχρηματοδότηση (εφημερίες, προμήθειες κλπ) έχουν οδηγήσει σε παραίτηση τρεις ιατρούς του Νοσοκομείου μας τον τελευταίο μόνο μήνα. Έτσι μείναμε με έναν Καρδιολόγο, με μία Βιοπαθολόγο και χωρίς κανέναν Αναισθησιολόγο.
Η αιμοδοσία , τα χειρουργεία, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, το μαιευτήριο, το νέο μηχάνημα μαστογράφου, η κεντρική παροχή οξυγόνου κ.α.  δεν έχουν μέχρι σήμερα λειτουργήσει και φυσικά με τέτοιες περικοπές στους προϋπολογισμούς και τέτοια υποστελέχωση, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Το καρδιολογικό  ιατρείο δεν έχει υπέρηχο(τριπλεξ) ούτε τεστ κοπώσεως
Το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτούργει μόνο για βασικές εξετάσεις (πχ ορμονολογικές και άλλες εξετάσεις δεν γίνονται)
το οδοντιατρικό ιατρείο είναι παλαιάς τεχνολογίας και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση
Οι νοσηλευόμενοι πληρώνουν τις εξετάσεις που χρειάζονται σε ιδιωτικά εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία ενώ υπάρχει Νόμος που λέει ότι θα πρέπει να χρεώνεται το νοσοκομείο μέσω ΚΕΝ το κόστος των εξετάσεων  που γίνονται έξω και όχι οι ασθενείς (Αρ.Πρωτ: Υ4α/80878 Υπουργείου Υγείας). Επιπλέον, οι νοσηλευόμενοι  δεν έχουν ζεστό νερό και οι θάλαμοι νοσηλείας έχουν μείνει χωρίς θέρμανση χειμώνα καιρό. Και όλα αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης  του νοσοκομείου σε υποδομές αλλά και λόγω απαξίωσης των υφιστάμενων υποδομών που βρίσκονται σε αχρηστία.
Υπάρχει ουσιαστικά μόνο ένα λειτουργικό και κατάλληλο ασθενοφόρο και ένα ζευγάρι πληρωμάτων ανά βάρδια για να καλυφθεί ένα ολόκληρο νησί με τεράστιες αποστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν δύο περιστατικά συμβούν ταυτόχρονα σε δύο σημεία του νησιού, το ένα δεν θα εξυπηρετηθεί. Και βέβαια, από την νέα χρονιά που θα φύγει το εποχικό προσωπικό, τα υπάρχοντα πληρώματα δεν θα επαρκούν για την 24ωρη κάλυψη και θα υπάρχουν βάρδιες χωρίς πληρώματα, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλα νησιά.
Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλεύτριες αλλά και στο προσωπικό των εργαστηρίων (Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Φαρμακείο), τόσες ώστε είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί η 24ωρη ασφαλής εφημέρευση. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο ώστε τόσο κατά το παρελθόν, όσο και πρόσφατα, το Επιστημονικό Συμβούλιο προέβη σε καταγγελία ότι οι εφημερίες στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου δεν είναι ασφαλείς για τους ασθενείς.
Οι διακομιδές που στοιχίζουν πανάκριβα είναι καθημερινό φαινόμενο γιατί η μονάδα  μας δεν μπορεί να προσφέρει την δευτεροβάθμια φροντίδα ενός νοσοκομείου.
Η ελλιπής συντήρηση του κτιρίου, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, έχει σαν αποτέλεσμα ένα  νοσοκομείο  μόνο 5 ετών να κινδυνεύει να μην είναι λειτουργικό για τους ασθενείς. Για παράδειγμα, το μοναδικό ασανσέρ φορείων λόγο μη συντήρησης σταμάτησε να λειτούργει. Επιπλέον ο χώρος δεν φυλάσσεται με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό το γεγονός για το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους.
η Αμοργός και οι Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι ) που ανήκουν  στο Γ.Ν-Κ.Υ. Νάξου αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Στην Αμοργό υπάρχει μόνο ένας ειδικευμένος ιατρός  ο οποίος  είναι οδοντίατρος και δυο τρεις αγροτικοί που είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε περιστατικό τους παρουσιάσει χωρίς καμιά υποδομή με ότι αυτό συνεπάγεται.


Μέσα σε αυτήν  την κατάσταση, θεωρούμε ότι σήμερα είναι ανάγκη περισσότερο από  ποτέ να συγκροτηθούμε όλοι μαζί, φορείς και Ναξιακός λαός σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα για την ανατροπή ενάντια στην συγχώνευση του Νοσοκομείου μας με το Νοσοκομείο Σύρου που είναι βέβαιο ότι θα σημάνει την διάλυση της δημόσια υγείας στο νησί της Νάξου.



Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να συζητήσει το παραπάνω θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του, με παρουσία και του Σωματείου μας, να πάρει δημόσια θέση ενάντια στην συγχώνευση του Νοσοκομείο Νάξου και τέλος, να αγωνιστεί μαζί με τους πολίτες της Νάξου για ένα αναβαθμισμένο, αυτόνομο Νοσοκομείο Νάξου αλλά και για δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους κατοίκους του Νησιού μας.





ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.







Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ















ΚΡΙΜΙΤΖΑ ΕΙΡΗΝΗ    ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :