Παρασκευή, Δεκεμβρίου 21, 2012

ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ «ΕΠΊΚΑΙΡΑ»

-Ο κατώτατος μισθός κατέβηκε στα 586 ευρώ αλλά θέσεις εργασίας δεν δημιουργήθηκαν κύριε υπουργέ...
 Κάθε μέτρο πολιτικής  χρειάζεται έναν χρονικό ορίζοντα για  να φανούν οι αναμενόμενες επιπτώσεις από την εφαρμογή του.
Πρέπει, πάντως, να γνωρίζετε ότι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η μείωση του κατώτατου μισθού και μια γενικότερη προσαρμογή των μέσων αποδοχών στην οικονομία, οι απολύσεις θα.....
είχαν εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία οι απολύσεις έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται, πλέον, στη διστακτικότητα των επιχειρήσεων να προβούν σε νέες προσλήψεις.
Η διστακτικότητα συνδέεται  κατά βάση με την ψυχολογία και  τις οικονομικές προσδοκίες της  αγοράς. Συνεπώς, εδώ βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα για τη θετική αναστροφή και στην οικονομία και στην απασχόληση. 
Σε κάθε περίπτωση  η μέση μείωση των αμοιβών στην οικονομία και η αποκλιμάκωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κάλυψε άμεσα και σε μεγάλο βαθμό  το χάσμα ανταγωνιστικότητας που  είχε δημιουργηθεί την δεκαετία πριν την κρίση (αυτό αντανακλάται ήδη στη ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας). Αυτή η εξέλιξη μας δίνει χρόνο και ανάσες για να περάσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη σταδιακή οικοδόμηση μακροχρόνιων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων έξω και πέρα από το κόστος εργασίας.



-Μπορείτε να ζήσετε με τα 359 ευρώ που είναι το επίδομα ανεργίας;

Το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα, το οποίο διαχρονικά κυμαίνονταν  σε χαμηλά επίπεδα, έχει το χαρακτήρα  προσωρινής εισοδηματικής στήριξης των ανέργων μέχρι να επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Άρα, το κυρίως ζητούμενο είναι η επανένταξη στην απασχόληση.
Σε κάθε περίπτωση, προβληματίζομαι  όχι μόνο για το χαμηλό ύψος του  επιδόματος ανεργίας, αλλά και για  το ότι μένουν ακάλυπτοι πολλές κατηγορίες ανέργων, κυρίως μακροχρόνιοι και νέοι άνεργοι. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε και να το επανεξετάσουμε πολύ σύντομα.


-Η ανεργία θα αυξηθεί  κι άλλο το 2013. Δεν φοβάστε κοινωνική  έκρηξη;

Αν και το τελευταίο διάστημα δείχνει σημάδια εξασθένισης  της ανοδικής της τάσης, η ανεργία κυμαίνεται ήδη σε υψηλά, απαράδεκτα θα έλεγα, επίπεδα. Αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο και πλέον επώδυνο σύμπτωμα της κρίσης.
Όσο και αν σας φαίνεται παράδοξο, εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει  περισσότερο, είναι ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας στην επόμενη, την ανοδική φάση της οικονομίας, η οποία μάλιστα δεν είναι τόσο μακριά όσο πολλοί πιστεύουν.
Συνεπώς, οι παρεμβάσεις μας σήμερα (προγράμματα κατάρτισης, ευκαιρίες  απασχόλησης για νέους και  άλλους ανέργους) πρέπει να στοχεύουν όχι μόνο στο μετριασμό της ανεργίας, αλλά και στον εφοδιασμό των εργαζομένων με τις δεξιότητες που θα ζητούνται στο αυριανό αναπτυξιακό  τοπίο.
Νέες θέσεις δουλειάς και βιώσιμη  καταπολέμηση της ανεργίας θα έρθει  μόνο όταν η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών και η συνεπής τήρηση του «οδικού χάρτη μεταρρυθμίσεων» καταστήσουν τον αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας μας περισσότερο εξωστρεφές, παραγωγικό και ανταγωνιστικό.

-Ένας 20χρονος ή ένας 30χρονος που μπορεί να ελπίζει σήμερα; Επίσης ξέρετε τι λένε; Ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη...

Το ζήτημα είναι να κατανοήσουν  οι νεότερες γενιές πώς ό,τι γίνεται  σήμερα, γίνεται ακριβώς για αυτό το λόγο. Για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, περισσότερες ευκαιρίες δουλειάς, λιγότερους αποκλεισμούς. Και εν τέλει  για να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αξιοπρεπή σύνταξη στο τέλος του εργάσιμου βίου τους.
Από εκεί και πέρα ένας 20χρονος ή  ένας 30χρονος έχει κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται. Γιατί γίνεται όλο και περισσότερο  φανερό ότι οι παθογενείς πρακτικές  οργάνωσης του κοινωνικού κράτους και κατανομής των κοινωνικών παροχών στο παρελθόν έπληξαν κυρίως τις νέες γενιές. Διαχειρίζονταν τους δανεικούς πόρους με βραχυπρόθεσμη και ευκαιριακή λογική, φορτώνοντας το «λογαριασμό» στις επόμενες γενιές. Και, δυστυχώς, ο λογαριασμός ήρθε.

-Οι ανατροπές στις  εργασιακές σχέσεις δεν εντείνουν  την αβεβαιότητα;

Ούτως ή άλλως ζούμε σε μια  εποχή γενικευμένης αβεβαιότητας και  όχι μόνο στη χώρα μας. Εάν κάτι αμβλύνει αυτή την αβεβαιότητα είναι  ένα κράτος με απλούς, σαφείς και  σταθερούς κανόνες που ισχύουν για όλους, χωρίς παρεκκλίσεις και κεκαλυμμένα  προνόμια. Στην οικονομία, την αγορά εργασίας, το κοινωνικό κράτος, τη δικαιοσύνη, παντού.

-Θα υπάρχει ασφαλιστική  κάλυψη των εργαζόμενων που  θα απασχολούνται στα εμπορικά  καταστήματα αν θα είναι τελικά ανοιχτά περισσότερες Κυριακές; Η θα οδηγηθούμε σε μια ακόμη ζούγκλα στην αγορά εργασίας;

Δεν κατανοώ την ερώτησή σας. Για ποιο λόγο να μην υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων που θα απασχοληθούν τις παραπάνω Κυριακές, εάν και εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο; 
Και σε κάθε περίπτωση, ας μην είμαστε υπερβολικοί στους  χαρακτηρισμούς. Ποια είναι η ζούγκλα στην αγορά εργασίας; Το να δουλεύουν δυο Κυριακές το χρόνο παραπάνω οι εμποροϋπάλληλοι - με κανονική αμοιβή και απασχόληση - ή το να μην έχουν καθόλου δουλειά; Το να βρουν εργασία κάποιοι – έστω και σε προσωρινή βάση – ή το να παραμείνουν άνεργοι;


-Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα με τα εφάπαξ; Πόσα χρωστούν τα Ταμεία και μέχρι πότε θα εξοφληθούν οι δικαιούχοι;

Αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης θα ξεκινήσει η πληρωμή  των ληξιπρόθεσμων οφειλών των  ταμείων σε δικαιούχους εφάπαξ. Η  εξόφληση θα γίνει με αυστηρή τήρηση της σειράς προτεραιότητας και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό μέσα στο 2013. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί προσεγγίζει το 1,4 δις ευρώ.

-Που θα οδηγήσει  η κρίση που χτυπάει τους Ανεξάρτητους Έλληνες;

Δεν θα ήθελα να εκφράσω  άποψη – αν και έχω – για  τα τεκταινόμενα σε ένα άλλο κομματικό  χώρο. Ωστόσο, μιλώντας γενικότερα, είναι  φανερό ότι ένας πολιτικός σχηματισμός  μπορεί να έχει συνοχή, απήχηση και  διάρκεια μόνο όταν βασίζεται σε ισχυρά αξιακά θεμέλια και, κυρίως, όταν δίνει (στην κοινωνία) τις σωστές απαντήσεις στις σωστές ερωτήσεις. Και το ερώτημα «μνημόνιο ή όχι μνημόνιο» δεν είναι ένα πραγματικό ερώτημα, ένα πραγματικό δίλημμα. Είναι απλώς μια σημαία ευκαιρίας.




-Η ΝΔ να  πάρει πίσω τους βουλευτές και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων που ενδεχομένως να θελήσουν να επιστρέψουν;

Κατά την άποψή μου, η πόρτα της ΝΔ ως μεγάλης παράταξης  πρέπει να είναι ανοιχτή σε  όλους  όσους αποδέχονται και στηρίζουν  κεντρικές και κρίσιμες επιλογές της παράταξης.
Υπ΄αυτή την έννοια και  οι πρώην βουλευτές της ΝΔ θα μπορούσαν  να έχουν – και να αξιοποιήσουν - μια δεύτερη ευκαιρία. Ιδιαίτερα  στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και των κομβικών νομοθετημάτων που συνιστούν  τομές στην πορεία αναδιάταξης της οικονομίας.


-Eχετε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα απασχόλησης των νέων συμπολιτών μας. Περι τίνος πρόκειται;

Ουσιαστικά πρόκειται  για ένα συνολικό και ολοκληρωμένο Σχέδιο για την απασχόληση των  νέων που περιλαμβάνει και υφιστάμενες  και νέες δράσεις. Η καινοτομία του έγκειται στο ότι, για πρώτη φορά, ενοποιούνται οι παρεμβάσεις πολλών υπουργείων που αφορούν στην νεανική απασχόληση σε ενιαίο σχεδιασμό, συντονισμό και αξιολόγηση.
Τώρα, τα νέα προγράμματα  του υπουργείου Εργασίας σε αυτό το Σχέδιο και τα οποία αφορούν συνολικά πάνω από 60.000 άνεργους νέους είναι, σε αρκετά σημεία, διαφορετικά από όλα όσα γίνονταν στο παρελθόν.
Παράδειγμα, η μεγάλη δράση «επιταγή εισόδου»  περιλαμβάνει ένα σπονδυλωτό πακέτο διαδοχικών και  συνδεδεμένων δράσεων (κατάρτιση, πρακτική άσκηση και επιδοτούμενη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση και αμοιβή) που καταλήγουν στην εργασιακή ενσωμάτωση 45.000 νέων έως 29 ετών.
Από την άλλη, υπάρχουν πρωτότυπες δράσεις νεανικής επιχειρηματικότητας  σε κλάδους με υψηλό βαθμό καινοτομίας, στην αγροτική παραγωγή, στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Πέρα από τη χρηματοδοτική ενίσχυση, τα προγράμματα αυτά παρέχουν τεχνοκρατική καθοδήγηση για το «στήσιμο» των επιχειρήσεων, την εύρεση πρόσθετων πόρων και την ενσωμάτωση καλών διεθνών πρακτικών.

-Για ποιο λόγο ονομάσατε το 2013 ως «έτος νοικοκυρέματος» του υπουργείου Εργασίας;

Γιατί μέσα στο 2013 θα έχουν πραγματοποιηθεί  και ολοκληρωθεί μια σειρά  από οργανωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν άμεσα δημοσιονομικά  οφέλη, «σφραγίζοντας» τις διαρροές δημοσίων πόρων σε άσκοπες χρήσεις ή «γκρίζες» περιοχές. Και μάλιστα χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους, τους φορολογούμενους πολίτες.  
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  η οριστική εξάλειψη του φαινομένου των πλασματικών («μαϊμού») συντάξεων.  Εξηγώ αναλυτικότερα: μέχρι τις 28.2.2013 θα έχει ολοκληρωθεί η καθολική αυτοπρόσωπη απογραφή στο σύνολο των ταμείων και για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών. Ακόμη και σε «γκρίζες» περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν ελεγχθεί, όπως οι συντάξεις αιτία θανάτου που λαμβάνουν χήρες, άγαμες θυγατέρες και ανήλικα τέκνα μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Τέλος Φεβρουαρίου, λοιπόν, θα έχουμε πλήρη εικόνα του ασφαλιστικού τοπίου, η οποία και θα συλλάβει την υφιστάμενη, «παλαιά» παραβατικότητα. Από εκεί και πέρα, με το σύστημα «Αριάδνη», δηλαδή το δίκτυο αυτόματης αποτύπωσης των αλλαγών δημογραφικού χαρακτήρα, σταματά οριστικά η «γέννηση» νέας παραβατικότητας. Και προφανώς δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να ξαναγίνει απογραφή και άλλες τέτοιες κατασταλτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που συνεπάγονται ταλαιπωρία για τους νόμιμους συνταξιούχους και τους συνεπείς φορολογούμενους.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

παπαριες μεγαλε ... λιγα τα ψωμια σας και ιδιαιτερα εσενα !!

Ανώνυμος είπε...

ARXIKLEFTES LAMOGIA MASABOUKES

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ ΤΡΩΓΑΤΕ ΤΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΓΙΝΑΤΕ ΜΕ ΒΙΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΠΟΥΛΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΑΜΑΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗ ΧΟΝΤΡΗ ΜΠΑΖΑ ΣΑΣ.
ΟΜΩΣ ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ!