Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΤΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. για την τραγική κατάσταση στο χώρο της υγείας

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και στα νησιά μας.
Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που προώθησαν και προωθούν αταλάντευτα τις απαιτήσεις  των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στα νησιά μας ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.
Τα μέτρα εμπορευματοποίησης και  ιδιωτικοποίησης της......
δημόσιας υγείας πρόνοιας, οι άγριες περικοπές της  κρατικής χρηματοδότησης και των  παροχών, η ενίσχυση των επιχειρηματιών στo χώρο της υγείας και του φαρμάκου, είναι ενταγμένα στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας» ώστε να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Αποτελούν μέρος των γενικότερων αντιλαϊκών ανατροπών που προωθούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ . Κατευθύνονται από συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν συναποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών, αλλά και τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα αλλά μόνιμο.
Έτσι όλο  το προηγούμενο διάστημα προωθήθηκαν  μέτρα κόλαση για την υγεία του λαού, όπως:
  • Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείωντων Κ.Υκαι του ΕΟΠΥΥ.
  • Αύξηση των νοσηλίων που πληρώνουν ασφαλιστικά ταμεία και ασθενείς.
  • Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για εξετάσειςφάρμακαθεραπείεςυγειονομικό υλικόκαθιέρωση συμμετοχής εκεί που δεν υπήρχεπριν, με ταυτόχρονο περιορισμό των δωρεάν δημόσιων παροχών υγείας.
 Την ίδια στιγμή οι ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών σε δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας συνεχώς αυξάνονται, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής τους εξαθλίωσης.
Με τα νέα  μέτρα που επεξεργάζεται η  συγκυβέρνηση οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την υγεία – πρόνοια θα ξεπεράσουν το 1,1 δις ευρώ για τα έτη 2013-2014. Οι νέες αυτές περικοπές αφορούν τα φάρμακα, τα δημόσια νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια ιδρύματα πρόνοιας για το παιδί-τους ηλικιωμένους-τα ΑΜΕΑ-τα κοινωνικά επιδόματα αναπήρων-πολυτέκνων καθώς και τις υπηρεσίες για τη δημόσια υγεία.
Οι δρομολογημένες  συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων μονάδων υγείας, κρεβατιών, εργαστηρίων  δεν  υπηρετούν την προσαρμογή του δημόσιου συστήματος υγείας στις σημερινές λαϊκές ανάγκες, αλλά τη μείωση των κρατικών δαπανών και την  προσαρμογή της λειτουργίας του  με επιχειρηματικά κριτήρια.
Οι εξελίξεις αυτές στην υγεία  και οι τραγικές συνέπειες για  τα λαϊκά στρώματα, στην περιοχή  μας αποκτούν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της νησιωτικότητας και των δυσκολιών που προκύπτουν από αυτήν.
Σήμερα :
  • Υπάρχουν τεράστια κενά και ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα ,υλικά και φάρμακα στα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου, στα Κ.Υ. Πάρου, Σαντορίνης,Αμοργού στα πολυδύναμα και αγροτικά ιατρεία των νησιών μας.
  • Το ΕΚΑΒ, όπου υπάρχειλόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ήδη δόθηκε εντολή για μονές βάρδιες με ότι αυτόσυνεπάγεται.
  • Ο τομέας της ψυχικής υγείας έχει εγκαταλειφθεί εντελώςΈχει παραδοθεί στις ΜΚΟ και σε «κοινωνικά» προγράμματα με υποχρηματοδότηση καιαπλήρωτους για μήνες εργαζόμενους.

  • Η κοινωνική πρόνοια είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Ενδεικτικά  αναφέρουμε:
  • Στη Νάξο το Νοσοκομείο-ΚΥ, ενταγμένο στο καθεστώς της συγχώνευσης με αυτό της Σύρου, υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Με το νέοοργανισμό το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μειώνονται δραματικάΗ Ιατρική Υπηρεσία στελεχώνεται μόνο από 19 θέσεις ειδικευμένωνγιατρών ΕΣΥ, ενώ ο παλιότερος οργανισμός (που σε καμία περίπτωση δεν κάλυπτε τις ανάγκες) περιλάμβανε 46 θέσειςΣτο νοσηλευτικόπροσωπικό ενώ υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 30 θέσεις, ο παλιός οργανισμός όριζε 15 και ο νέος ορίζει 14Παρόμοια είναι η κατάσταση όσοναφορά το παραϊατρικό, το διοικητικό και άλλο προσωπικό. Στο Καρδιολογικό δεν υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων.  Το γυναικολογικό -μαιευτικόμετατρέπεται σε ιατρείο. Εξοπλισμένες μονάδες και τμήματαόπως νεφρού, αιμοδοσίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης ιατρώνειδικότητας.
  • Στην  Πάρο από τον οργανισμό του Κ.Υ. προβλέπονται 15 γιατροί και υπάρχουν 9 από τους οποίους οι 3 είναι επικουρικοί και 14 θέσειςνοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού από τις οποίες είναι καλυμμένες οι 6. Στο ΕΚΑΒ υπηρετούν ενώ για να λειτουργήσει σε 24ωρηβάρδια χρειάζονται 11 άτομα.
  • Στη Σαντορίνηστο σύνολο των 16 γιατρών του ΕΣΥ οι 2 είναι επικουρικοίο ένας αποσπασμένος και υπάρχουν 4 κενές θέσεις. Τα περιφερειακάιατρεία υπολειτουργούν. Στο νοσηλευτικόπαραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 11 άτομα και απουσιάζουν ή παραμένουν κενές 6 θέσεις.Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
Να σημειωθεί ότι οι γιατροί  ειδικοτήτων του Κ.Υ υποχρεούνται να επισκέπτονται και τα νησιά  της επαρχίας Ίο , Σίκινο, Φολέγανδρο και Ανάφη , η οποία μάλιστα στερείται και αγροτικού γιατρού.
  • Στο Κ.Υ. Αμοργού υπάρχει μόνο 1 οδοντίατρος και αγροτικός που με μοναδικό εφόδιο τα ακουστικά του προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες τωνκατοίκων της Αμοργούενώ ο εξοπλισμός για απλές μικροβιολογικές εξετάσεις που δώρισε στο ΚΥ η τοπική διοίκηση Αμοργού δε χρησιμοποιείταιλόγω των σοβαρών κενών και ελλείψεων του ΚΥ.
Η ίδια κατάσταση στο χώρο της  υγείας επικρατεί και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων ακόμα και  στο Νοσοκομείο της Σύρου.

Το ΚΚΕ  από τις πρώτες κιόλας αποφάσεις  και κατευθύνσεις της ΕΕ ενημέρωνε  και προειδοποιούσε το λαό για  τις εξελίξεις και στο χώρο της υγείας και προσπαθούσε να κάνει υπόθεση του μαζικού κινήματος το θέμα αυτό. Άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας των νησιών μας (Νάξο, Αμοργό, Πάρο), έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στα ΚΥ και νοσοκομεία και στήριξε την πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων της Πάρου στην Αθήνα.

Η ΝΕ Νοτίων Κυκλάδων του ΚΚΕ καλεί τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και φτωχούς αγρότες , τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τη νεολαία να οργανώσουν τον αγώνα τους σε κάθε νησί:
  • Για την κάλυψη όλων των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, μόνιμο και πλήρους απασχόλησης,τεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό των μονάδων υγείας στα νησιά μας,
  • Για τον σχεδιασμό και την  λειτουργία μιας αυτοτελούς υπηρεσίας του ενιαίου δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, στελεχωμένης μεειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα καλύπτει υπηρεσίες επιτόπου παροχής πρώτων βοηθειών μέσω κινητών μονάδων και θαπεριλαμβάνει σύστημα διακομιδών, με σύγχρονα μεταφορικάθαλάσσια και πτητικά μέσα.
  • Για την εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προνοιακών παροχών σεόλους με προτεραιότητα στους άνεργους και ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστεςχαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, τουςφτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους.
Μπροστά στην σημερινή πραγματικότητα τα λαϊκά στρώματα, μαζί με την αγωνιστική τους ανάταση, πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους κίνημα ταξικής αλληλεγγύης .Ένα τέτοιο κίνημα είναι όπλο στα χέρια του λαού για να ανακουφιστεί από τις συνέπειες της κρίσης και της αστικής διαχείρισης, να πολεμήσει αυτούς που τον καταδικάζουν στη φτώχεια, να σπάσει τη μοιρολατρία και να βοηθήσει τη συσπείρωση δυνάμεων για την ανατροπή του συστήματος που παράγει την εξαθλίωση και την πολιτική που βιώνουμε στην υγεία. Αυτή η προοπτική είναι σε άλλη κατεύθυνση και δεν έχει σχέση με τον εθελοντισμό της ελεημοσύνης, της «φιλανθρωπίας» και της ανάπτυξης «κοινωνικών υποδομών» με τις τοπικές κοινωνίες να καλύπτουν το κόστος, δράσεις δηλαδή και δομές του συστήματος με στόχο τη διαχείριση της φτώχειας.

Οι  λογικές και οι πρακτικές προσώπων ή δυνάμεων για το «εφικτό», για την αντιμετώπιση προβλημάτων «εδώ και τώρα», για «την κάλυψη της κυβερνητικής απραξίας ή της κρατικής αδυναμίας, από όσους μπορούν» είναι τακτική δοκιμασμένη στο παρελθόν που ανεξάρτητα από προθέσεις, οδηγεί στην ενσωμάτωση και την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων στην υπάρχουσα αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος τους και οξύνει τα προβλήματα ακόμα περισσότερο.
Η προσπάθεια ακόμα πολιτικών δυνάμεων, να αποδώσουν  την τραγική κατάσταση στην υγεία-πρόνοια αποκλειστικά στη μνημονιακή πολιτική και το ΔΝΤ αποσκοπεί
στην συσκότιση των πραγματικών αιτιών του προβλήματος και:
  • Βγάζουν «καθαρό» το καπιταλιστικό σύστημα και την ΕΕΔεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι πολιτικές είχαν εφαρμοστεί στις χώρες της ΕΕ πολλά χρόνιαπριν και χωρίς μνημόνια με τα ίδια τραγικά αποτελέσματαΑπλά σε περιόδους κρίσηςμνημονίων και μεσοπρόθεσμων μέτρων τα προβλήματα αυτάοξύνονται ακόμα περισσότερο
  • Αποκρύπτουν από το λαό τη διακηρυγμένη θέση τους για παράλληλη ύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία και την απόρριψη τηςαποκλειστικά δημόσιας δωρεάν υγείας-πρόνοιας.
  • Καλύπτουν τις ευθύνες τους ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην ΕΕ, στις στρατηγικές της κατευθύνσεις και επιλογές και στον τομέα της υγείας.

Σήμερα  είναι πια ολοφάνερο ότι:    
  • Απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρωςκαι επαρκώς χρηματοδοτημένο από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υγείας-πρόνοιας.
  • Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευναςπαραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από τις δημόσιες μονάδεςυγείαςτα νοσοκομείατα ΚΥτο δίκτυο κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φάρμακου.

Οι  κομμουνιστές και οι φίλοι του  ΚΚΕ πρωτοστάτησαν, πρωτοστατούν και θα πρωτοστατήσουν και στο μέλλον σ’  αυτό τον αγώνα.

 26-3-2013

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :