Τρίτη, Αυγούστου 27, 2013

Ο Οικονομικός Απολογισμός 2012 της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου επιβεβαίωσε την αναποτελεσματικότητα της περιφερειακής αρχής

Κατά  τη συνεδρίαση της 26.8.2103 της Οικονομικής  Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συζητήθηκε ο Οικονομικός Απολογισμός του 2012 της Περιφέρειας. Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαμανώληςμειοψήφησαν στην έγκριση του Απολογισμού 2012 της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ο απολογισμός επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα της.....
περιφερειακής αρχής.
Από τη διαχρονική ανάλυση του απολογισμού, διαπιστώνεται  η αύξηση του ταμειακού υπολοίπου χρόνο με το χρόνο, από 36 εκ. Ευρώ το 2010, σε 44 εκ. Ευρώ το 2011 και σε 47 εκ. Ευρώ το 2012:

Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή κατά τη διακυβέρνηση 2011 - 2012, συρρίκνωσε δραματικά τις δαπάνες επενδύσεων στο Ν. Αιγαίο, από τα 42 εκ. Ευρώ το 2010, τελευταίο έτος λειτουργίας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, σε μόλις 17 εκ. Ευρώ το 2012, καθώς αύξανε το ταμειακό της υπόλοιπο:

Μάλιστα, αυτή η αύξηση του ταμειακού υπολοίπου και η επιβράδυνση των επενδύσεων διαπιστώνονται:
  1. Εν μέσω κρίσης και περιορισμού των εισροών από την κεντρική κυβέρνηση,
  2. Ενώ οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, γεγονός που κατά κανόνα συνοδεύεται από επιτάχυνση της απορρόφησηςεπενδυτικών δαπανών.
Με  άλλα λόγια, η Περιφέρεια συσσωρεύει στους τραπεζικούς της λογαριασμούς κεφάλαια τα οποία προορίζονταν για επενδύσεις, αδυνατώντας να τα κατευθύνει στο σκοπό τους.
Η αύξηση του ταμειακού υπολοίπου και η συρρίκνωση των επενδυτικών δαπανών, κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποδεικνύει την αδράνεια, την αναποτελεσματική διακυβέρνηση και την αντιεπενδυτική πολιτική της περιφερειακής αρχής.
Χαρακτηριστικό  παράδειγμα της αποτυχίας της περιφερειακής αρχής, είναι η  εξέλιξη του πλωτού πολυϊατρείου "Δελφίνι της Ζωής". Ενώ για τη λειτουργία του κάθε χρόνο εγγραφόταν "εικονική" πίστωση 1.000.000 ευρώ, χωρίς αυτά να επενδύονται στην κοινωνική μέριμνα, σήμερα η περιφερειακή αρχη προτείνει την εκποίηση του, προφανώς για παλιοσίδερα, παραδεχόμενη έμμεσα την ανειλικρίνειά της. Υπενθυμίζουμε, ότι η περιφερειακή μας παράταξη είχε προτείνει, από το 2011, την επέκταση της λειτουργίας του πλωτού πολυϊατρείου και στις Κυκλάδες.
Συγχρόνως, διαπιστώνουμε νωχελικότητα στη  διεκδίκηση πόρων από την περιφερειακή αρχή και συσσώρευση, από χρόνο σε χρόνο, "βαλτωμένων" έργων.
Συνολικά, επιβεβαιώνεται η θέση μας για  την αποτυχία του Καλλικράτη στο β' βαθμό αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού που στήθηκε με αποκλειστικό κριτήριο τις μικροκομματικές σκοπιμότητες ενώ δεν συνοδεύτηκε από την παροχή πόρων προς τις περιφέρειες.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :