Πέμπτη, Νοεμβρίου 14, 2013

"ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"

Πολίτες Δημότες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
"Το Πολυτεχνείο", τα "Πολυτεχνεία" για τους Πολίτες σ' ολόκληρο τον κόσμο, σ' όλη την Ελλάδα, δεν είναι μια ενθύμηση, μια γιορτή. Ο αγώνας για τα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων, ο αγώνας για τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, ο αγώνας για την μόρφωση, τον πολιτισμό, την παιδεία, ο αγώνας για τη ζωή υπήρξαν και είναι πανανθρώπινες αξίες και....
διεκδικήσεις που φωτισμένοι άνθρωποι απ' όλες τις κοινωνικές τάξεις, πολίτες, σ' ολόκληρο τον κόσμο σήκωσαν και σηκώνουν με υπερηφάνεια στους ώμους τους για να πολεμήσουν τις αυταρχίες παντού στον κόσμο και τον ευρωπαϊκό μηδενισμό. Αυτό συνέβει πριν 40 χρόνια στο Πολυτεχνείο. Αυτό συνέβει πριν 73 χρόνια στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτό συμβαίνει σήμερα. Για άλλη μια φορά οφείλουμε, για να κρατήσουμε την Ευρώπη όρθια και αξιοπρεπή, να αγωνιστούμε οι Έλληνες εναντίον του ευρωπαϊκού μηδενισμού που εκπροσωπεί η Γερμανία και οι αγορές. Μετά από 73 χρόνια, μετά από 40  χρόνια, αντί για πρόοδο, ανάπτυξη, ευημερία κινδυνεύουν οι περιουσίες μας, οι καταθέσεις μας, η ρευστότητα στις αγορές μας. Απειλούνται η υγεία μας, η παιδεία μας, το περιβάλλον μας, ο πολιτισμός μας, το μέλλον των παιδιών μας. Ακυρώνονται τα εργατικά και συνταγματικά δικαιώματά μας, η ανεξαρτησία της Χώρας μας. Παραδίδονται σε ιδιώτες και σε δανειστές τα δημόσια αγαθά μας, οι κατακτήσεις του Κράτους Πρόνοια για το οποίο αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι εργαζόμενοι και φιλοδόξησαν να θεμελιώσουν οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό το κράτος καταστρέφουν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να το αντικαταστήσουν μ' ένα κράτος που θα επανδρώσουν πελάτες από τις στρατιές των ανέργων και των φτωχών σε μια ελληνική κοινωνία στην οποία δύο στους τρεις θα είναι παρίες.
Στα 2013 η κατάσταση σε σχέση με το 1974 έχει χειροτερέψει εξαιτίας των  ουσιαστικών διαφορών που υπάρχουν: 1.500,000 άνεργοι, 20% στα όρια της φτώχειας, 30% του παραγωγικού δυναμικού κατεστραμμένο, αποδομημένος ο κρατικός μηχανισμός, αποδυναμωμένη η άμυνα και η διεθνής θέση της Χώρας μας, που ακολουθεί την πολιτική της διαρκούς ύφεσης. Τα μεσαία στρώματα πλήττονται. Ο φασισμός επέστρεψε.
Το χειρότερο, ο λαός μας έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα τέτοιο που αδυνατεί να αντιληφθεί ποιον έχει απέναντι του, ποιος επιβουλεύεται τους όρους παραγωγής και αναπαραγωγής της ζωής του, ένας λαός που χάνει τις ελπίδες του. Αυτά είναι επιτεύγματα της συγκυβέρνησης.  
Στον Δήμο μας οι ποικίλες μορφές της κρίσης κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Η τοπική τουριστική επιχείρηση στις νοτιοδυτικές παραλίες κινδυνεύει εξαιτίας της εκχώρησης εμπραγμάτων, κυριαρχικών, δικαιωμάτων στην ακτή του Αγ. Προκοπίου. Αλλά και ο Καλαντός και η Λαγκάδα έχουν υπαχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Σειρά έχει το "ΚΕΓΕ" - ποιος "καίγεται" για την γεωργική εκπαίδευση στη Νάξο; Κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των υδάτινων πόρων που διαθέτουμε. Ακόμη και η διαχείριση των σκουπιδιών μας συζητείται να περάσει στους κατακτητές. Η υπόθεση σμύριδα κατρακυλά επικίνδυνα, οι ανασφάλιστοι αυγαταίνουν.
Η υπόθεση Υγεία στο νησί μας οπισθοδρομεί μέρα με τη μέρα. Η παιδεία δέχεται άμεσα τα αποτελέσματα των πολιτικών αποδόμησης της κοινωνίας μας κι η τελευταία αρχίζει να αισθάνεται τις επιθέσεις που δέχονται οι θεσμοί και οι αξίες που κρατούσαν μέχρι σήμερα δεμένη τη νησιωτική κοινωνία μας.
Δεν είναι γνωστή η πολιτική για τα ενεργειακά ζητήματα και προβλήματα του τόπου μας, για την χωροταξία του, για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγικότητα του, για τον τουρισμό που γνωρίζει την οικονομική υποχώρηση.
Δεκαετίες περνούν και φεύγουν χωρίς να σχεδιάζεται μια δημοτική νησιωτική πολιτική με δομή, λογική, συνέχεια, αρχή, μέση, τέλος. Το Ναξιώτικο πολιτικό προσωπικό ακολουθεί κι αυτό πλέον την πορεία της κρίσης που το παρασέρνει και το προσπερνά. Στην Νάξο οι προσωπικές πολιτικές δεν έλειψαν και δεν λείπουν, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην αντίληψη που έχουν γι' αυτήν όσοι απεργάζονται τέτοιου είδους πολιτικές πρακτικές. Το καινούργιο γεννιέται σιγά- σιγά με οδύνες, όπως κάθε φορά που έρχεται στον κόσμο ένας άνθρωπος.
Μια νησιωτική κοινωνία αποπροσανατολισμένη, δομημένη με τα δεσμά της νόθας αστικοποίησης, της πελατειακής απορύθμισης, της επαγγελματικής και κοινωνικής μεγέθυνσης και ανέλιξης με δανεικά.
Μια κοινωνία που μέχρι σήμερα στεκόταν ανήμπορη μπροστά στον ιδιαίτερο, στον κομματάρχη, στον Δήμαρχο, στον Πολιτικό, να διατυπώνει το αίτημά της εκχωρώντας το κυριαρχικό δικαίωμά της, την ψήφο της. Ένας κόσμος που γνωρίζει την πρακτική της πελατειακής απορύθμισης της νησιωτικής κοινωνίας του ως την πολιτική πρακτική.
Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου καλούμαστε να αγωνιστούμε για τις ίδιες τις αξίες της ζωής, της ανθρωπιάς, της αμοιβαιότητας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης.
Να σταματήσουμε την καταστροφή, να υπερασπιστούμε στις ελευθερίες μας, τα δικαιώματα μας, τα εργατικά, τα αστικά και τα πολιτικά.
Στη νησιωτική κοινωνία μας αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι. Δεν θα πουλήσουμε την ψήφο μας. Αυτή τη φορά θα την απαλλάξουμε από βάρη και δουλείες. Τον Μάη η απάντηση θα είναι ελευθερία στην εκλογή της νέας δημοτικής αρχής. Είμαστε πολίτες στη "Δημοτική Κίνηση Πολίτες για τα νησιά μας": δεν χειραγωγούμε την ψήφο δεν αλλοτριώνουμε συνειδήσεις. Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε τους δημότες-πολίτες του Δήμου Νάξου και ΜΚ να σηκώσουν, να αναλάβουν τη Νάξο στα χέρια τους: να ορίσουν τον προσανατολισμό της, να οργανώσουν στη νησιωτική κοινωνία μας την ζωή τους, να αποφασίσουν για την λειτουργία της, για την τύχη των παραγωγικών δυνατοτήτων της, το μέλλον των νέων της σε μια πορεία ισονομίας και ισοπολιτείας.
Πολίτες του Δήμου Νάξου και ΜΚ η μάχη είναι δική σας, τη νίκη την κρατάτε στα χέρια σας! Είναι δική σας υπόθεση! Δικό σας έργο!


Χώρα Νάξου 14 Νοεμβρίου του 2013
Για τη Δημοτική Κίνηση  ΠΟΛΙΤΕΣ για τα Νησιά μας
Κωνσταντίνος Αντ. Κατσουρός

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :