Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16, 2013

Παν–άξιος θριαμβευτής

Αφιέρωμα της τοπικής εφημερίδας "Κυκλαδική"  στο ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΒΛΙ "HEAVENS CAFE" 2013
Γράφει ο Νικόδημος Λιανός
Ο Θανάσης Σορώκος σάρωσε τους αντιπάλους τους στους αγώνες νοκ άουτ αλλά κέρδισε στον μεγάλο τελικό για μία …ζαριά (τρία άσο) στο πλακωτό τον Λεωνίδα Καλαβρό – Σορώκος «τύχη και ικανότητα έφεραν τον τίτλο» - Καλαβρό «κόουτς χάσαμε» απευθυνόμενος στον Γιώργο Δερμάτη που ήταν …απών από τον τελικό – 24 συμμετοχές σε τουρνουά που......
ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 14/12

Περί τάβλι η συζήτηση. Ολοι έχουμε παίξει έστω και μία  παρτίδα στη διάρκεια της ζωής μας. Λένε ότι στη Νάξο το καλύτερο σημείο για να παίξει κανείς τάβλι είναι κάτω από τον πλάτανο του Φιλωτίου το μεσημέρι του καλοκαιριού. Δεν έχουν και άδικο. Όμως, το τάβλι για όσους δεν γνωρίζουν είναι το αρχαιότερο παιχνίδι που επιζεί μέχρι και τις ημέρες μας, αφού η πρώτη του εμφάνιση μαρτυρείται στη Μεσοποταμία, την περίοδο περίπου 2900 με 1800 πΧ. Ο Άγγλος αρχαιολόγος Σερ Λέοναρντ Γούλεϋ ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ουρ της Χαλδαίας ένα στολισμένο ταμπλό παιχνιδιού, το οποίο φαίνεται πως είναι το αρχαιότερο ταμπλό τάβλι. Ένα παρόμοιο παιχνίδι φαίνεται πως παιζόταν και στην Αρχαία Αίγυπτο, το Senet ή "παιχνίδι των τριάντα τετραγώνων". Το πιο εντυπωσιακό; Τον 18ο αιώνα, το τάβλι είχε ανέβει στα μάτια της Εκκλησίας, και πλέον θεωρούταν εποικοδομητικός τρόπος να περνά κανείς το χρόνο του και στην σύγχρονη Ελλάδα, το τάβλι ως επιτραπέζιο παιχνίδι, σύμφωνα με την με αριθμό 10703/1947 Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, έχει συμπεριληφθεί στα "τεχνικά παίγνια". Η χρήση του επιτρέπεται ελεύθερα σε δημόσιους χώρους, (καφενεία, λέσχες κ.λπ.), πλην όμως η διάθεση αυτού επαφίεται στη κρίση του εκάστοτε υπεύθυνου του χώρου επειδή καθίσταται συχνά θορυβώδες…

Κίνηση ματ
Το τάβλι είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Στα τραγούδια, στη βιβλιογραφία αλλά και σε εκφράσεις όπως ««Τα ζάρια στο μάστορα», «Αυτό ούτε φυλακισμένοι δεν το παίζουνε» ή «Μια, δυό, τρείς και ο Χατζηπετρής» και βέβαια διάσημοι έχουν …συλληφθεί να παίζουν όπως οι αείμνηστοι Μελίνα Μερκούρη, Ζιλ Ντασέν και Μάνος Λοϊζος ενώ ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει δηλώσει «Έχω δίπλωμα στο τάβλι από το Πανεπιστήμιο της… Τεχεράνης». Και στη Νάξο, στις 2 Νοεμβρίου στο «heavens cafe» με πρωτοστάτες τους Βασίλη Καραθανάση, Νίκο Μαρούλη και Αποστόλη Καρεγλά, όπου συμμετείχαν 24 …αθλητές ξεκίνησε το 1ο Πανναξιακό πρωτάθλημα ταβλιού και το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου λίγο μετά τις 10 με τον γιατρό Θανάση Σορώκο να κατακτά τη νίκη στο τελικό με 2 - 0 (7 -2, 7 -6) επί του Λεωνίδα Καλαβρού. Μάλιστα, το τελευταίο παιχνίδι (βλ Πλακωτό) κρίθηκε στη ζαριά «τρία, άσο» του Σορώκου καθώς έπιασε τον αντίπαλό του στο «4» μέσα στη περιοχή του χωρίς να χρειαστεί να …ξεπλακώσει με αποτέλεσμα να του τσακίσει το ηθικό. Ο νικητής πήρε το έπαθλο, πήρε και το …φακελάκι (μερίδιο όσον αφορά τα χρήματα από τη συμμετοχή καθενός εκ των αθλητών που πήραν μέρος) και αποχώρησε δηλώνοντας «για να πάρεις τη νίκη χρειάζεσαι εμπειρία, ικανότητα και …τύχη. Εγώ είχα απ’ όλα» ενώ ο ηττημένος μόλις είδε τον πρώην τεχνικό του Πανναξιακού, Γιώργο Δερμάτη του φώναξε «κόουτς χάσαμε» αφήνοντας άφωνο τον προφανώς μέντορά του. Όπως αναφέρθηκε από τους θεατές, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των αγώνων είχε ο γιατρός και πρόεδρος του Πανναξιακού Πλάτωνας Τομπάς, ο οποίος παρά τις αντιρρήσεις του αλυτάρχη των αγώνων Μανώλη Αδελφουλάκου, σχολίαζε τις κινήσεις των παικτών φωνασκώντας και αποσπώντας την προσοχή τους… Προφανώς γιατί ήταν ενοχλημένος από το γεγονός ότι έμεινε στην τέταρτη θέση χάνοντας στον μικρό τελικό από τον παίκτη του Ρένο Ντούκα.

Αστρολόγοι
Τα μεγάλα παιχνίδια πάντως έγιναν στα ημιτελικά όπου ο Σορώκος σε μία επίδειξη κίνησης διέσυρε τον Τομπά όχι τόσο με το 2-1 όσο με το γεγονός ότι του πήρε σε ένα απόγευμα δύο παιχνίδια με συνολικό σκορ 14-1, ενώ και ο Καλαβρός πέρασε στο τελικό με ανατροπή (από 0-1 σε 2-1). Οι τρεις νικητές συν τοις άλλοις πήραν δώρο και από ένα αναμνηστικό ξύλινο τάβλι,  προσφορά του καταστήματος vodafone Νάξου (Γιάννης Βαλληνδράς) ενώ υπάρχει η υπόσχεση για δεύτερο πρωτάθλημα και με τη συμμετοχή …βετεράνων του αθλήματος ώστε να ανέβει ακόμη περισσότερο η ποιότητα. Στα αξιοσημείωτα των αγώνων πρέπει να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του Πανναξιακού (στο ποδόσφαιρο) είχε παράπονα από την διοργανώτρια αρχή του τουρνουά, διότι κάποια παιχνίδια διεξήχθησαν την ιδία ώρα με τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ - ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των φιλάθλων να προτιμήσει το ΤΑΒΛΙ (!!!) , ότι ο πρώτος αγώνας προημιτελικών ανάμεσα στους Τάμπα – Αμητό κράτησε 108 λεπτά (!!!) και είχε την ευλογία του ΚΚΕ, ουκ ολίγοι αθλητές χρησιμοποίησαν …αστρολόγους και άλλα μεταφυσικά στοιχεία για να εκφοβίσουν τους αντιπάλους τους και οι παίκτες του Πανναξιακού που δήλωσαν συμμετοχή είχαν πρόβλημα καθώς υπήρχε …εκφοβισμός με μείωση μισθού εάν κερδίσουν αντιπάλους τους και δη μέλη της διοίκησης… Σημείωση: δεν αναφέρουμε ότι υπήρξαν ενστάσεις γιατί μερικοί παίκτες συμμετείχαν αν και μετρούσαν τις αποστάσεις με τα …πούλια γιατί θα …ξεφτιλιστούν οι… συλληφθέντες.

Δράση
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πραγματοποιήθηκαν 622παιχνίδια (!!) στη πρώτη φάση με τους Δενδρινό Δ., Αδελφουλάκο Μ και Χαρίτο να δίνουν τα περισσότερα (από 57), αήττητοι προκρίθηκαν οι Μαϊτός και Ντούκα (5-0), επτά παιχνίδια κρίθηκαν στο 7 -0 και σε εννέα χρειάστηκε το …τάι μπρέικ (7-6)… Πήραν μέρος (με τη βαθμολογία τους) οι (ανά όμιλο όπου προκρίθηκαν οι τέσσερις πρώτοι): Μαϊτος (5-0), Γιουργούσης (3-2), Καλαβρός (3-2), Παπαδόπουλος Γ (2-3), Πρωτονωταρίου Ζ (2-3), Καλογερής (0-5), Σορώκος (4-1), Μαρούλης Ν (3-2), Τομπάς (3-2), Γρατσίας (2-3), Ευαγγελίστα (2-3), Μαρούλης Δ (1-4), Χαρίτος (4-1), Αδελφουλάκος (4-1), Μάκαρης Κ (3-2), Ρούσσος (2-3), Κουτελιέρης Φ (1-4), Δημητρόπουλος (1-4) και Ντούκα (5-0), Δενδρινός (3-2), Καραθανάσης (3-2), Μελισσουργός (2-3), Καπρής (1-4), Κορρές (1-4). 
Στη φάση των «16» είχαμε τα αποτελέσματα: Μαϊτος – Γρατσίας 2 – 0, Τομπάς – Γιουργούσης 2 – 1, Καλαβρός – Μαρούλης 2 – 0, Παπαδόπουλος – Σορώκος 0 – 2, Χαρίτος – Μελισσουργός  0- 2, Αδελφουλάκος – Καραθανάσης 2 -0, Μάκαρης – Δενδρινός 2 – 1 και Ρούσσος – Ντούκα 1 – 2. Ο Μαϊτος συνέχισε αήττητος, είχαμε την έκπληξη με τον αποκλεισμό του Χαρίτου και την πρώτη ήττα του Ντούκα αλλά και τη πρόκριση του Τομπά με 7 -6 στο 3ο παιχνίδι κόντρα στον Γιουργούση.
Στους προημιτελικούς είχαμε: Τομπάς – Μαϊτος 2 -0 (7-6, 7-3), Σορώκος – Μελισσουργός 2 -0 (7-6, 7-2), Αδελφουλάκος – Ντούκα 1 – 2 (7-4, 0-7, 6-7), Καλαβρός – Μάκαρης 2-0 (7-2, 7-1). Ο Ντούκα προκρίθηκε στο τάι μπρέικ και ο Σορώκος έφτασε αισίως τις 8 σερί επιτυχίες μετά την ήττα του στο πρώτο παιχνίδι από τον Ευαγγελίστα με 7-6 στην κανονική διάρκεια.
Στα ημιτελικά είχαμε: Τομπάς – Σορώκος 1-2 (7-6, 1-7 και 0-7), Καλαβρός – Ντούκα 2-1 (6-7, 7-5 και 7-2) με τον Τομπά να δηλώνει «με ξεθέωσε»…, στον μικρό τελικό ο Ντούκα κέρδισε 1-0 τον Τομπά (7-2, μονός ο αγώνας γιατί ο πρόεδρος δήλωσε …κουρασμένος) και στον τελικό ο Σορώκος επιβλήθηκε με 2-0 του Καλαβρού (7-2, 7-6) με σημείο αναφοράς την ματαίωση άφιξης των οπαδών του Καλαβρού (τρία πούλμαν από το ..Φιλώτι και τα ορεινά) λόγω μπλόκου της αστυνομίας στη περιοχή του Λουκάκι…






Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :