Κυριακή, Ιουλίου 20, 2014

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ουσιαστικά ταμείο αρπαγής της δημόσιας περιουσίας και λεηλασίας των συλλογικών μας αγαθών) είναι μια ανώνυμη εταιρία που παίζει το ρόλο μεσιτικού γραφείου εκ μέρους ιδιωτικών συμφερόντων.
            Μέσω των μνημονιακών πολιτικών που μας καθιστούν όλους υποτελείς σε ένα καθεστώς τρόμου και μόνιμης «έκτακτης ανάγκης», πέρασε στα.....
«ψιλά» και κατά παράβαση του συντάγματος, ο νόμος 986/2011 που προέβλεπε την ίδρυση του, δηλαδή την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων και κοινωνικών αγαθών σε μια Α.Ε. προκειμένου να τα ξεπουλήσει στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους.
            Αυτά που υπόσχονται συγκυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στο όνομα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, χωρίς να αναφέρουν βέβαια ότι καπηλεύονται συλλογικά αγαθά τα οποία θεωρούνται κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής,  κοινά σε όλους, και προορισμένα για όλους (το νερό, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι αιγιαλοί, τα λιμάνια, οι όρμοι, οι όχθες τους κλπ). Οι Αλυκές του Προκόπη, η Αλυκή του αεροδρομίου, ο Καλαντός, η παραλία της Ηρακλειάς και άλλες εκτάσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι ήδη στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση», δηλαδή προς ξεπούλημα και άνευ όρων εκμετάλλευση.
            Το πρόσφατο σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση, και προστασία αιγιαλού και παραλίας» του Υπουργείου Οικονομικών, λύνοντας τα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ:
1. Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη των παραλιών από ιδιώτες.
2. Καταργεί το άνευ αντιτίμου δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.
3. Ανοίγει το δρόμο στις επιχωματώσεις των αιγιαλών χωρίς ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.
4. Αγνοεί το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο, τα οποία επιβάλλουν την προστασία της παράκτιας ζώνης.
            Τα επιχειρήματα που ευαγγελίζονται περί τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα καταρρίπτονται αν φέρουμε στο νου μας εικόνες παρόμοιας «ανάπτυξης» των παραλιών άλλων χωρών (Ισπανία , Γαλλία, Ιταλία). Οι εκατομμύρια επισκέπτες της χώρας δεν έρχονται εδώ για να δουν κατειλημμένες παραλίες, επιχωματωμένους θαλάσσιους χώρους και κακοφτιαγμένες κατασκευές σε αποκλεισμένες ακτές. Έρχονται για τη φυσική ομορφιά του τόπου. Πέραν όμως της καταστροφής του φυσικού κάλλους του τόπου, οι επισφαλείς θέσεις εργασίας φθηνού και εποχιακού ανθρώπινου δυναμικού δε θα καλύψουν την εξόντωση και τελικά αφανισμό των ήδη υπαρχόντων οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων, και την εξαθλίωση της τοπικής τουριστικής οικονομίας (με τις all inclusive προσφορές που παρέχουν τα τεράστια τουριστικά συγκροτήματα).
            Πρόκειται λοιπόν για ληστεία που ωφελεί μόνο μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι χωρίς κοινωνικές και οικολογικές αναστολές θα προβούν (στο όνομα του κέρδους των λίγων) σε μια μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή του τόπου, στην τσιμεντοποίηση των ακτών και στην παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.
            Ολ' αυτά, ενώ θα υπήρχε η δυνατότητα να αναδειχθούν αυτές οι περιοχές μόνο στη βάση του φυσικού τους κάλλους και της περιβαλλοντικής τους ποικιλομορφίας και να αποτελέσουν πεδίο δραστηριοτήτων και για τους ίδιους τους κατοίκους, εκτός των τουριστών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οφείλουμε συνταχθούμε όλοι μαζί για την απένταξη των εκτάσεων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.
Να στρατευθούμε ενάντια στην ψήφιση νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς που εκχωρεί τη δημόσια περιουσία μετατρέποντας τον τόπο σε φιλέτο, και θα οδηγήσει στην καταστροφική επέλαση ιδιωτικών συμφερόντων και μεγαλοεπιχειρηματιών.
Να υπερασπιστούμε τους δημόσιους χώρους και το δικαίωμα όλων μας, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, στην ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες. 
Να προασπίσουμε την οικολογική αξία, την ισορροπία των οικοσυστημάτων και τη βιοποικιλότητα του τόπου για όλους και για τις επόμενες γενιές.
 Οι κινήσεις εντυπωσιασμού από την παρούσα δημοτική αρχή και την μείζονα αντιπολίτευση δεν αρκούν και δεν πρόκειται να φέρουν αποτελέσματα. Ας μη μας παραπλανούν δημοτικές παρατάξεις που τάσσονται στο πλευρό της συγκυβέρνησης και στηρίζουν τα ξεπουλήματα που αυτή προωθεί. Δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν στο παρελθόν και δεν περιμένουμε απ' αυτούς να αντιταχθούν ουσιαστικά.
 Σας καλούμε να ενώσουμε τη φωνή μας με συλλογικότητες, ομάδες και φορείς από όλη την Ελλάδα, να διοργανώσουμε και να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε κινητοποίηση που θα αγωνίζεται για τους δημόσιους χώρους, τις παραλίες, τα οικοσυστήματα και τους υδροβιότοπους αυτού του τόπου.
 Επιτροπή προστασίας συλλογικών αγαθών “Πολίτες για τα Νησιά μας”

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :