Τετάρτη, Οκτωβρίου 29, 2014

Χάλοουιν στη Νάξο!!!


Την Παρασκευή  το απόγευμα  (19:00 μμ ) και την Κυριακή το μεσημέρι (16:00 μμ )ο ιππικός όμιλος NAXOS HORSE RIDING και το εστιατόριο    SU e GIU  θα αναβιώσουν ένα παλιό δυτικό δρώμενο,  το Χάλοουιν (Halloween ή Hallowe'en) Μασκαρεμένες αμαζόνες και παιδιά θα παρελάσουν πάνω σε άλογα από το νοσοκομείο μέχρι  την παραλία της Νάξου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαγωνισμός καλύτερης αμφίεσης και θα μοιραστούν δώρα και παιχνίδια στα παιδιά.
Τι είναι το Χάλοουιν 
 Το Χάλοουιν είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό»
και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat" («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή μπορεί να.....
ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Χάλοουιν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (Τζακ) που κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.(Πηγή: http://el.wikipedia.org/)
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...


ΠΙΘΗΚΟΥΣΑ ΝΗΣΟΣ

Τι τεράστιο κενό συλλογικής μνήμης πρέπει να διαθέτει μεγάλο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού του νησιού μας, που «ξεσηκώνει»- αντιγράφει χωρίς ντροπή, έθιμα και συνήθειες άλλων. Οι υπηρέτες της ξενομανίας, έστω την τελευταία στιγμή ας μελετήσουν και ας διδάξουν τα καταδικά μας δρώμενα, που οι βάρβαροι αντέγραψαν λανθασμένα, στα παιδιά μας. Αυτοί που για λόγους αυτοπροβολής, ξεχνάνε εύκολα πως ο μιμητισμός αυτού του είδους, είναι μια κατάσταση δουλείας που υποβιβάζει περισσότερο τη σκέψη και την προσωπικότητα αυτών που απαίδευτοι παραδίδονται . Μετέωροι και άδειοι θα δώσουν λόγο στην μελλοντική βοή της αλήθειας που θα τους σαρώσει, σαν ψιθύρους στο μεγάλο ρολόι των αιώνων.

« Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» της νήσου Νάξου