Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27, 2015

Πρώην αθλητής του Πανναξιακού στη δαγκάνα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Πρώην αθλητής του Πανναξιακού γνωστός πρωταθλητής με ευρωπαϊκές διακρίσεις  στο στίβο πιάστηκε πάλι από τη δαγκάνα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για δεύτερη μάλιστα φορά, καθώς έπειθε με τεχνάσματα, χρήστες του διαδικτύου να του επιτρέπουν την πρόσβαση στα ψηφιακά αρχεία των προσωπικών τους υπολογιστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 29χρονος αθλητής είχε συλληφθεί και τον Νοέμβριο του 2014 και είχε αφεθεί ελεύθερος, ενώ εκκρεμούσε η....
δίκη του.

Μεαυτή μέθοδο αυτή κατάφερε να ......πείσει τουλάχιστον έξι γυναίκες να του επιτρέψουν την πρόσβαση στους υπολογιστές τους, από όπου ανέσυρε πλήθος ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την εξειδικευμένη έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο 29χρονος χρησιμοποιούσε προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να αποκτήσει με παράνομο τρόπο πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα και προσωπικά δεδομένα τρίτων.


Με απατηλές μεθόδους κατάφερε να πείσει τουλάχιστον έξι γυναίκες να του επιτρέψουν πρόσβαση, μέσω ειδικού προγράμματος απομακρυσμένης διαχείρισης, στα αρχεία των προσωπικών τους υπολογιστών, από όπου και ανέσυρε-αντέγραψε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, σε φωτογραφίες και βίντεο κυρίως ροζ περιεχομένου. Σε μία ακόμα περίπτωση αποπειράθηκε να αποκτήσει πρόσβαση, με την ίδια τακτική, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Ο 29χρονος μέσω συγκεκριμένου προφίλ που διατηρούσε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες.

Στη συνέχεια, έστελνε αιτήματα φιλίας στις παθούσες, καθώς και σε διαδικτυακές τους φίλες. Υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή, τους ανέφερε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως διάφορους προσωπικούς υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, με στόχο τη δοκιμή της ισχύος και της αποτελεσματικότητας ενός νέου προγράμματος ενάντια στους ιούς.

Αφού έπειθε τις γυναίκες, τους ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης στον υπολογιστή τους, με το οποίο αποκτούσε, εν αγνοία τους, πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά τους συστήματα, και στη συνέχεια ανέσυρε-αντέγραφε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων. 

Ο 29χρονος συνελήφθη στο σπίτι του στην Αθήνα, όπου από τα ευρήματα επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του στην υπόθεση, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός Η/Υ και δύο tablets. 

Yπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

- Τηλεφωνικά: 111 88
- Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios - android :CYBERKID

Πηγή
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :