Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2015

Το κρίσιμο σταυροδρόμι του Τσίπρα

του Αριστοτέλη Βασιλάκη
 Όπως γράψαμε τις τελευταίες ημέρες και όπως διαφαίνεται, από την σκληρή στάση που εξακολουθούν να τηρούν οι Γερμανοί, η «ώρα μηδέν», για τον Αλέξη Τσίπρα πλησιάζει… Το στοίχημα αυτό έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά. Αν πετύχει, θα καταγραφεί εκείνος στην Ιστορία -και σε ηλικία μόλις 40 ετών- ως ο πρωταγωνιστής και....
διαμορφωτής της μεγάλης ανατροπής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την ασφυκτική κλιμάκωση των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά με κάθε πρόσφορη -και όχι κατ' ανάγκην θεαματική- τεχνική. Ορισμένοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι η μεθόδευση θα είναι τέτοια, που δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών στην Αθήνα, πλην της πλήρους ευθυγράμμισης. Από την άλλη πλευρά όμως είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση Τσίπρα στο εσωτερικό. Ήδη οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες.
Και μπορεί με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να υπάρχει, παρά τις συγκρούσεις, συμφωνία ότι δεν θα απειληθεί η κυβέρνηση, δεν ισχύει όμως το ίδιο για άλλες φυγόκεντρες εσωκομματικές δυνάμεις. Κατά συνέπεια, δεν θεωρείται απίθανο να δοκιμαστεί το προσεχές διάστημα ακόμη και η πλειοψηφία των 162 εδρών, που διαθέτει σήμερα η κυβέρνηση, αν χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή «δύσκολες» αποφάσεις, όπως π.χ. για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό ότι οι δανειστές θα προτιμούσαν να έχει διαφορετική σύνθεση το κυβερνητικό σχήμα και αντί των ΑΝ.ΕΛ. να συμμετέχει από τις υπάρχουσες δυνάμεις το Ποτάμι, που φροντίζει μάλιστα να καλλιεργεί και το έδαφος προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο δια ταύτα πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφύγει να πιει το μικρό ποτήρι της υπογραφής νέου Μνημονίου… Τα περιθώρια στενεύουν και παρά τις καλές προθέσεις, δεν διακρίνω αποφασιστικότητα, για ριζοσπαστικές και ιστορικές αποφάσεις… Αν τελικά ο Τσίπρας δεν καταφέρει να κάνει την υπέρβαση, νομοτελειακά θα μπει κι αυτός στο πολιτικό πανέρι της οργής, της λήθης και του αναθέματος του Ελληνικού λαού, όπως οι προκάτοχοι του… Και θα είναι πραγματικά κρίμα, αν συμβεί αυτό… Γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος, που δεν είχε σκοτεινό πολιτικό παρελθόν όπως οι προκάτοχοι του… Δεν τον εκβιάζει κανείς, επειδή το όνομα του, δεν βρίσκεται σε καμία από τις διάφορες «ληστρικές λίστες» και έχει όλα τα φόντα για να γράψει ιστορία… Ο Τσίπρας βρίσκεται ήδη στο κρίσιμο σταυροδρόμι… Οι δρόμοι είναι δύο… Σαν κι αυτούς που συνάντησε ο Ηρακλής… Δική του η επιλογή…
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :