Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30, 2015

Η κατάσταση στον τουρισμό σήμερα

Εορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα τουρισμού. Ίσως για να μας θυμίσει τη σημασία που έχει για τη χώρα μας, ειδικά αυτήν τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.
Για μας τους ασχολούμενους με τον τουρισμό δεν υπάρχει μια ημέρα αφιερωμένη σ’ αυτόν. Η καθημερινότητά μας είναι συνυφασμένη μαζί του.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της πατρίδας μας και.....
μια από τις  κύριες  πηγές  εσόδων της  και προσπαθούμε να κρατήσουμε και να αυξήσουμε τη δυναμική του.
Επενδύουμε στο καλό τουριστικό προϊόν που διαθέτουμε ως νησί, «εκμεταλλευόμαστε» τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα  (πολιτισμός, φυσικό περιβάλλον, κ.ά.) και καταστρώνουμε στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια για την σωστή ανάπτυξή του.
Η Νάξος και τη φετινή τουριστική περίοδο αποτέλεσε δημοφιλή προορισμό. Αυτό όμως, δεν μας καθησυχάζει. Ο τουρισμός επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε. 
Με αναβάθμιση των μονάδων μας, με εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, με συνεχόμενη εκπαίδευση του προσωπικού, με την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών τουρισμού με σκοπό να παραταθεί η περιορισμένη τουριστική περίοδος, προσπαθούμε να προσφέρουμε ουσιαστικά κίνητρα για την επιλογή του νησιού μας ως προορισμό αλλά και την παραμονή των επισκεπτών όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η Πολιτεία αντί να στηρίξει τις προσπάθειες μας,  μας καταβαραθρώνει με  την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δίνοντας το προβάδισμα σε ανταγωνιστικές  και γείτονες χώρες. 
Χωρίς σχεδιασμό πάρθηκε μια καταστροφική για τον τουρισμό απόφαση, δείχνοντας έμπρακτα την αδιαφορία της  σε ένα τόσο σημαντικό κλάδο.
«Η ζωή στα νησιά του Αιγαίου», όπως πολύ σωστά είπε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος,  «υπονομεύεται σήμερα, ακόμη περισσότερο, με ένα επιπλέον μέτρο, μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα που πλήττουν τις νησιωτικές κοινωνίες».
Ευτυχώς που η άψογη συνεργασία μεταξύ των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων αλλά και άλλων φορέων μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τους αγώνες μας  για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Πρόεδρος


Ιωάννης Μιχ. Μαργαρίτης
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :