Δευτέρα, Ιανουαρίου 25, 2016

Εθνική ομοφωνία στη Βουλή για την προάσπιση της «νησιωτικότητας» παρουσία του ΕΟΑΕΝ

Στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών  της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών  της Βουλής των Ελλήνων  που έγινε στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» πήρε μέρος την Πέμπτη (21/01) αντιπροσωπεία του ΕΟΑΕΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο Θρασύβουλο Καλογρίδη.

Θέμα  της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης ήταν οι  αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας και τα  μέλη της.....
Υποεπιτροπής  κλήθηκε αρχικά να ενημερώσει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος.

Στην εισαγωγική  ομιλία του ο  πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτριος Γάκης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης της συνεργασίας κοινωνίας και κεντρικής διοίκησης,  καθώς και της δημιουργίας ενός Χάρτη Ανάπτυξης για τα Νησιά με στόχο τόσο τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τουρισμού αλλά και της κοινωνικής ζωής τους γενικότερα.
Από την πλευρά του ο κ. Ζαχαράτος αναφέρθηκε στις επιδράσεις που έχουν παράγοντες όπως η εποχικότητα, το τουριστικό πλήθος, η εκπαίδευση επιχειρηματιών και εργαζομένων, η διατήρηση του χρώματος σε κάθε νησί αλλά και την αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας εθνικής πολιτικής με απώτερο στόχο βιώσιμη κοινωνία στα νησιά μέσω της ενεργοποίησης τόσο της κεντρικής εξουσίας όσο και των τοπικών φορέων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών κ. Καλογρίδης  με τη σειρά του,  τόνισε στην Υποεπιτροπή  ότι σκοπός του ΕΟΑΕΝ   από την ίδρυση του (1994) είναι η κατοχύρωση της «νησιωτικότητας» που κάνει επιβεβλημένη τη σχεδίαση, θέσπιση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για τις νησιωτικές περιοχές. Πολιτικής που όχι απλά είναι απούσα αλλά και τουναντίον έχουν ληφθεί μέτρα  (όπως η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ) που πλήττουν σοβαρά τις όποιες προσπάθειες για εναλλακτικές ευκαιρίες ανάπτυξης για την επίτευξη ίσων όρων ανταγωνισμού και ισότιμης συμμετοχής των νησιών στην ελληνική οικονομία.
Εν συνεχεία ανέπτυξε τις προτάσεις  του ΕΟΑΕΝ επ’ αυτού οι οποίες περιλαμβάνουν:
α) ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης κάθε νησιού ξεχωριστά
β) την θεσμική συμμετοχή του ΕΟΑΕΝ στο υπουργείο Ανάπτυξης & Τουρισμού και τέλος
γ) άμεσα μέτρα τουριστικής προβολής των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό  και κύρια την Λέσβο όπου το πρόβλημα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών  Λευτέρης Κεχαγιόγλου που περιέγραψε  και με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών τη δραματική ερήμωση η οποία εξελίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια στα δεκάδες μικρά νησιά της πατρίδας μας, ιδιαίτερα μετά και την έλευση του «Καλλικράτη» και τόνισε την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ουσιαστικές δυνατότητες λήψης μέτρων καθώς και την υιοθέτηση της ευρωπαϊκή πλατφόρμας στο νησιωτικό μέτωπο.

Την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος  επεσήμανε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) Γιώργος Μπενέτος που στάθηκε τόσο στην καταστατική από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης απόφαση για άρση των ανισοτήτων σε βάρος των νησιών των κρατών μελών της όσο και στα αποτελέσματα της μελέτης που έχει γίνει από ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς  και καταδεικνύει ότι η κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δημόσιων εσόδων που θα προκύψουν από αυτήν.
Ο κ. Μπενέτος που είναι παράλληλα πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά ενημέρωσε επίσης την Υποεπιτροπή της Βουλής για τη,  με τον θεσμικό του ρόλο στον INSULEUR, συμμετοχή του στην, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου συνάντηση με θέμα το προσφυγικό,  που θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και στην οποία έχουν προσκληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να την ενημερώσουν τα επιμελητήρια των νησιών της Ε.Ε.
Ακολούθησε  η παρέμβαση  αρχικά της δημάρχου Κάσου Μαρίας Τσανάκη Σορώτου, που υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεκινάει από τα νησιά και δη τα απομακρυσμένα του Αιγαίου και αναφέρθηκε στα τόσα προβλήματα τα οποία  ταλανίζουν το δικό της  και οξύνονται διαρκώς, αλλά και του προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας και μέλους του ΕΟΑΕΝ  Σωτήρη Σκιαδαρέση ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των φορέων , δημόσιων και ιδιωτικών, για  την επίτευξη  όχι μόνον των στόχων των νησιωτικών επιχειρήσεων αλλά και την οικονομική στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Το λόγο πήραν στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης βουλευτές μέλη τόσο της Υποεπιτροπής όσο και όλων των κομμάτων  οι οποίοι κατάγονται από νησιωτικές ή ορεινές περιφέρειες και έδωσαν το «παρών» στη συζήτηση. 
Οι βουλευτές συμφώνησαν ομόφωνα για την ανάγκη δραστηριοποίησης του Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής καταθέτοντας παράλληλα τεκμηριωμένες προτάσεις για την στήριξη και προάσπιση της νησιωτικότητας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με  άξονες
Α) ενιαίο κέντρο νησιωτικής πολιτικής
Β) ρήτρα νησιωτικότητας
Γ) τροποποίηση του κανονισμού της βουλής  σ’ ότι αφορά στη νησιωτικότητα και
Δ) συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των τοπικών αρχών για  τη νησιωτική πολιτική.
Παράλληλα επίσης με ομοφωνία συμφώνησαν ότι η αύξηση του  ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι ανταποδοτική και τον πρόεδρο κ. Γάκη να συμφωνεί για την κατάθεση των πρακτικών της συνεδρίασης στον πρόεδρο της Βουλής και την περαιτέρω δραστηριοποίηση της Υποεπιτροπής για τον σκοπό αυτό.
          
    





   Για τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν.
                                                                                                   Ο Πρόεδρος
                                                                                        Θρασύβουλος Καλογρίδης

Foto1 : Η Αντιπροσωπία του ΕΟΑΕΝ παρουσία του Δημήτριου Γάκη
Foto2  : Από αριστερά  Λευτέρης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Μπενέτος,  Θρασύβουλος Καλογρίδης
Foto3 : Θρασύβουλος Καλογρίδης, Γεράσιμος Ζαχαράτος




Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :