Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2016

Συνέντευξη Γιώργου Μεσολογγίτη για το θέμα της Απόκριας και της παρέλασης την Κυριακή (13/03)

Η Νάξος εδώ και μερικές ημέρες κινείται εντατικά πλέον στο θέμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Από τις 15 Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού (13/03) που για πρώτη φορά θα έχει ουσιαστικά ένα βασικό θέμα που δεν είναι άλλος από το μύθο της Αριάδνης και του Διόνυσου. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα σχολεία και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Μεγάλη Παρέλαση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή στο  τηλέφωνο 6977-387578.
Με βάση το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα.....
έχουμε την αναβίωση του εθίμου «η αρπαγή του Διόνυσου από τους πειρατές» δρώμενο που είχε επιστρέψει στο προσκήνιο πριν από δύο χρόνια (2013) στην περιοχή της Μυρτιδιώτισσας. Στη συνέχεια έχουμε τις Λαμπαδηφορίες και τέλος, έχουμε την μεγάλη παρέλαση του Καρνάβαλου όπου όπως αναφέραμε θα κυριαρχήσει ο μύθος της Αριάδνης μέσα από έξι εντυπωσιακές εικόνες.
Ζητήσαμε από τον Γιώργο Μεσολογγίτη που έχει αναλάβει το βάρος να κάνει πράξη την σχετική ιδέα με την βοήθεια του Δήμου, ο οποίος μας τόνισε ότι «ουσιαστικά ενεργοποιείτε ο Μύθος που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα τέλη της δεκαετίας του 70 και στις αρχές του 80. Στόχος μας είναι να έχουμε ένα θεματικό καρναβάλι όπως σε όλο τον κόσμο (πχ Ρίο ή Βενετία) με την εξέλιξη του μύθου που αποτελεί άλλωστε και το σήμα κατατεθέν του νησιού μας. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες από τα 25 έως τα 45 τους χρόνια γιατί πολύ απλά εάν αφήσουμε το καρναβάλι στα παιδιά, τότε αυτό θα σβήσει . Θέλουμε να εμπλακούν όσο γίνεται περισσότεροι στο πανηγύρι αυτό, να διασκεδάσουν και να μην μείνουν ανενεργοί και να κοιτάζουν. Εξού και το βασικό σύνθημα που είναι «συμμετέχουμε δεν κοιτάζουμε». Οσο λιγότεροι μείνουν ανενεργοί, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία και θα έχει το δρώμενο. Μέχρι τώρα υπάρχει ανταπόκριση αλλά είναι δεδομένο ότι θέλουμε όλο και περισσότερους. Και θα έχει αυστηρό χρόνο διάρκειας (σ.σ. από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) ώστε στη συνέχεια οι κάτοικοι της Χώρας και οι επισκέπτες να μετακινηθούν στα χωριά που έχουν όμορφα έθιμα και να διασκεδάσουν. Αλλωστε δεν πρέπει να σβήσουν τα έθιμα στα χωριά μας.»
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...



ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΤΕΣ!!!

Για περάστε!!! Έχουμε και καρναβάλι Ναξιώτικο. Αυθεντικό!!!
Οι «χαλασοναξιώτες» πήραν τ’ «άρματά τους» και με θράσος θέλουν πάλι να χωρέσει το μυαλό μας, πως όλα αυτά, είναι μέρος μιας παραδοσιακής διασκεδαστικής αναπαραγωγικής διαδικασίας. Γιατί η άλλη, η κανονική, η ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ, είναι λίγο δύσκολη. Πρέπει να ΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ πρώτα το ακροατήριό σου και μετά να του προσφέρεις τους υψηλούς συμβολισμούς, που θα γεφυρώσουν την πραγματικότητα με το ανώτερο (αξιακά-Ναξιακά) φορτισμένο όραμα. Πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια για να γίνεις άνθρωπος-πολίτης, ενώ αυτοί ίσως θέλουν ακόμη και παρακμή, ακοπίαστη και «χρήσιμη».
Η δικτατορία των μικρονόων «προστατεύει» με τον τρόπο της, τον πολιτιστικό σκοταδισμό στο νησί μας και αφαιρεί τις τελευταίες άμυνες μας, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.
Τυλίγουν και φέτος με το καρναβαλικό τους σάβανο, την ουσία του προβλήματος που είναι η πνευματική φτώχεια μας, παρουσιάζοντας μέσα από φθηνές χρωματιστές ασυναρτησίες, την πιο αποκρουστική μορφή του εκπαιδευτικού θεάματος.
Ελάτε, έχουμε αναίδεια, προσφερόμενη εθελοντικά και ολίγη δωρεάν, με στόχο λέει να βουτήξουμε στη σωτήρια ανάγνωση του αρχαίου μύθου. Για κοπιάστε(με την κακή έννοια) φωνάζουν δυνατά και οι διάφορες « εκδιδόμενες» ενημερωτικές φωνές του νησιού μας, κάθε λογής, να δείτε το ακοπίαστο αποτέλεσμα της αισθητικής βαρβαρότητας, για χάρη μιας παράλογης αναγνωσιμότητας(;).
Ελάτε όλοι μαζί να πάρουμε μέρος στο πανηγύρι τους, που μεταμφιέζει με λέξεις- κουστούμια, θεωρίες επικίνδυνες για τις αξίες που απέμειναν, με τελικό στόχο να γίνουμε, από Κοινωνία, ΟΧΛΟΣ.
Την ίδια στιγμή κάποιοι Ναξιώτες φοιτητές, άποροι, σκορπισμένοι και καταμόναχοι στην Ελληνική επικράτεια, ίσως να γλύτωναν τις ανίερες σκέψεις για την ΑΔΙΚΙΑ, αν χιλιοστό έστω της οικονομικής σπατάλης κατευθυνόταν για την βελτίωση έστω κάποιων αναγκών τους ή στηρίζοντας την ερευνητική τους επιστημονική προσπάθεια για την συγγραφή εργασιών σχετικών με τους παιδευτικούς Μύθους που τόσο άκομψα, μας υποχρεώνετε σχεδόν να παρακολουθούμε. Αύριο θα τους κατηγορείτε για ακρότητες, ήσυχοι, ενώ καρναβαλίζατε με την κακογουστιά.

«Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» της νήσου Νάξου