Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2016

«Όψεις της κοινωνικής ζωής του Δαμαριώνα Νάξου μέσα από βιογραφικές αφηγήσεις των κατοίκων του»

Ο Θεόδωρος Ιωαν. Κεχαγιάς μέσα από την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια επιχειρεί να αναπαραστήσει όψεις της κοινωνικής ζωής του Δαμαριώνα Νάξου την περίοδο άνθησης του παραδοσιακού λαϊκού πολιτισμού.
            Η βιογραφική αφήγηση, παρά την κριτική που.....
έχει δεχτεί εδώ και αρκετά χρόνια, θεωρείται ένα εργαλείο συλλογής υλικού, όπου ο ερευνητής μεταφέρεται από τις συλλεγμένες ατομικές μνήμες στη συγκρότηση των κοινών σχέσεων που συνδέουν μια ομάδα και την κάνουν να ξεχωρίζει από μια άλλη. Στην περίπτωση του Δαμαριώνα έγινε  συλλογή και καταγραφή ατομικών ενθυμήσεων ανδρών και γυναικών του χωριού. Το συλλεγέν υλικό από τη μια πλευρά  διατηρεί «ζωντανούς» στη μνήμη ανθρώπους που διαμόρφωσαν την τοπική ιστορία και από την άλλη  δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθούν κοινωνικοί κανόνες και πλαίσια που διαμόρφωσαν ρόλους και πορείες ζωής.
            Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στη ναξιακή βιβλιογραφία άλλο αντίστοιχο πόνημα, ένα τέτοιο δηλαδή που να αναφέρεται σε ήθη, σε νοοτροπίες και συμπεριφορές μελών μιας κοινωνίας, η προσπάθειά του Θεόδωρου Κεχαγιά κρίνεται ως μια «άλλη γραφή». Μέσα από τα γραπτά κείμενα και τις ηχογραφημένες αφηγήσεις επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μέσα από τα λεγόμενα των ίδιων των ατόμων που τα εγείρουν.



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :