Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2016

Ο Σταμάτης Κριμιζής καλεσμένος στο στο Μονόγραμμα αυτής της εβδομάδας

Σταμάτης Κριμιζής
(διαστημικός επιστήμονας - Ακαδημαϊκός)
Με τη μετριοφροσύνη και το «μηδέν άγαν» που χαρακτηρίζει τους πραγματικά σημαντικούς ανθρώπους λέει απλά πως ήταν μεγάλη συγκυρία να βρεθεί στο σωστό χρόνο, στο σωστό τόπο, με τους σωστούς ανθρώπους για να κάνουν αυτού του είδους την πρωτοποριακή δουλειά. Ήταν απλά τυχερός…
Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας, εκπαιδευτικός και......
πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, περιγράφει στο Μονόγραμμα αυτής της εβδομάδας, τη δύσκολη, όσο και συναρπαστική περιπέτεια ολόκληρης της ζωής του που είχε ένα προορισμό: να φτάσει ως τα αστέρια…
Φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Αϊόβα.
Το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης.
Είναι ο άνθρωπος που όταν επί προεδρίας Κλίντον, του πρότειναν τη θέση του Διευθυντή της NASA αυτός αρνήθηκε, «διότι αυτή ήταν μια διοικητική θέση και θα με έβγαζε όλως διόλου από την επαφή με την επιστημονική δουλειά μου…»
Είναι ο άνθρωπος που «ταξίδεψε» σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και όπως δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του «αυτού τους είδους τα σενάρια μόνο σε όνειρα εμφανίζονται και ξεχνιούνται το πρωί. Κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια ζω το όνειρο της ζωής μου. Γιατί για μένα η επίσκεψη του Ήλιου, των οκτώ πλανητών, του Έρωτα και του Πλούτωνα , ήταν μια πραγματική φανταστική εμπειρία.»
Ετοιμάζει για τον Ιούλιο του 2018 μια ονειρεμένη αποστολή… Με τον Solar Probe Plus, τον Ηλιακό Εξερευνητή, ο οποίος θα εκτοξευτεί και θα φτάσει στην δυνατή κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του Ήλιου. Είναι η πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας σε ένα άστρο, τον Ήλιο μας. Και αυτός θα μεταφέρει δεδομένα που είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσει κανείς με τηλεσκόπια από μακριά.
Προς τιμήν του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε με το όνομά του τον αστεροειδή 8323, Κριμιζής.


Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Περικλής Κ. Ασπρούλιας, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :