Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

Η μνήμη του αντιστασιακού αγωνιστή Νίκου Γλέζου τιμήθηκε στην Πάρο

Όταν η παλλαϊκή κραυγή του αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τη ναζιστική κατοχή έθρεψε το νεολαιίστικο αντιστασιακό κίνημα των μαύρων χρόνων της σκληρής κατακτητικής επιβολής, γεννήθηκαν ήρωες που ρίχτηκαν θαρραλέα στη φωτιά της μάχης για την ελευθερία παρά το νεαρό της ηλικίας τους.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Νίκος Γλέζος. Η γενέτειρά του, η Πάρος, τίμησε τη..... μνήμη του την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης αλλά και απόδοσης φόρου τιμής στο «τέκνο» της, στον 19χρονο τότε Νίκο, που το Μάιο του 1944 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή αφού πρώτα βασανίστηκε απάνθρωπα στη φυλακή για την πλούσια αντιστασιακή του δράση.

Κατόπιν δοξολογίας στον Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής, επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους, ο Δήμος Πάρου τίμησε τη μνήμη του Νίκου Γλέζου σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Π.Σ. «Αρχίλοχος» το πρωί της Κυριακής 27/11.



Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος Πάρου, για τον αγωνιστή μίλησαν η κα. Π. Γεωργιάδου και ο κ. Ε. Μαύρης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Γλέζος, αδελφός του ήρωα Νίκου.
Προβλήθηκε επίσης βίντεο με θέμα τη ζωή και τη δράση του νεαρού αντιστασιακού ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας.

Ο Νίκος Γλέζος, ένας τολμηρός, δραστήριος μαχητής της εθνικής αντίστασης με σπάνια δύναμη ψυχής έδωσε στη διάρκεια της σύντομης ζωής του μαθήματα θάρρους και φλογερής πατριωτικής αυτοθυσίας.
Σε ιδιόχειρο σημείωμα λίγο πριν κλείσει τα μάτια του για πάντα, στις 10 Μαϊου του 1944, έγραφε: «Σήμερα πάω για εκτέλεση. Πέφτοντας για τον Ελληνικό Λαό». Αυτός ήταν ο Νίκος Γλέζος, απόλυτα συνειδητοποιημένος, με τη ψυχή όρθια και την πατριωτική φλόγα να καίει μέσα του έως την ύστατη στιγμή.

Περισσότερα στο ...  http://parianostypos.gr/index.php/paros-antiparos/paros-antiparos-koinonia/item/22105-i-mnimi-tou-antistasiakoy-agonisti-nikou-glezou-timithike-stin-paro?acm=566_764#sthash.ayeTH1hI.dpuf
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :