Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2017

Ο Νόμος "Κατρούγκαλου" κατέρρευσε στην πράξη. Το ασφαλιστικό είναι στον αέρα. Χάος και στάση πληρωμών!

Του Ιωάννη Βρούτση
I.    Χάος στον ΕΦΚΑ
Ποτέ στο παρελθόν το ασφαλιστικό δεν βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση. Το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ θυμίζει "ΒΑΒΕΛ”. Με την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος μητρώου, πλήθος ασφαλισμένων ήρθαν αντιμέτωποι με λάθη στα στοιχεία τους, γεγονός που έχει προκαλέσει την απίστευτη ταλαιπωρία τους. Τα λάθη ποικίλλουν, από μια απλή διαφορά στα στοιχεία επικοινωνίας, μέχρι την απώλεια του Αριθμού Μητρώου ή ακόμη και τη συγχώνευσή του σε.......
άλλο αριθμό μητρώου, με συνέπεια την πλήρη "εξαφάνιση" αριθμών μητρώου ήδη συνταξιούχων και εργαζομένων, ενσήμων καθώς και της ασφαλιστικής τους ικανότητας.
Το σημερινό αλαλούμ, δεν είναι τυχαίο, ούτε οφείλεται σε συνήθεις τεχνικές δυσκολίες συγχώνευσης μητρώων. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην προχειρότητα και την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας.
Αποκορύφωμα αυτής της ανικανότητας μάλιστα, είναι το "αλαλούμ” που προκλήθηκε με τα μπλοκάκια και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται σε μέχρι δυο εργοδότες.
II.    Μη καταβολή κύριων συντάξεων
Τα βάσανα, όμως, εργαζομένων και συνταξιούχων δεν τελειώνουν εδώ. Ακολουθεί η κοροϊδία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους 160.000 δικαιούχους κύριας σύνταξης.  Συγκεκριμένα:
1.    Από το Νοέμβριο του 2016,  που ψηφίστηκε ο Ν.4438/2016 και δεσμεύτηκε ποσό έκτακτης επιχορήγησης ύψους 859 εκατ. ευρώ προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, για την έκδοση των 102.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης –πριν το Νόμο Κατρούγκαλου- , δεν έχει εκδοθεί ούτε μια σύνταξη.
Ανικανότητα και ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στερούν την πληρωμή της μηνιαίας σύνταξης, καθώς και των αναδρομικών σε δικαιούχους σύνταξης. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης η απονομή των ανωτέρω συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι δεσμευμένοι πόροι. Κάτι που δυστυχώς, δεν φαίνεται να υλοποιείται μέχρι σήμερα καθώς τους πρώτους 5 μήνες δεν έχει δοθεί ούτε μια σύνταξη!
2.    Από την άλλη πλευρά, μετά  την ψήφιση το Ν. 4387/2016 (12.5.2016) επίσης καμία νέα σύνταξη –από τις 60.000 που έχουν συσσωρευθεί- δεν έχει εκδοθεί. Μάλιστα, 11 μήνες μετά η ΕΛΣΤΑΤ έρχεται με επίσημη ανακοίνωσή της να "αδειάσει” την Κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας την αδυναμία της να εφαρμόσει το νόμο σχετικά με τον υπολογισμό των νέων συντάξεων. Το αποτέλεσμα είναι, να προωθηθεί άμεσα σχετική τροπολογία στη βουλή, δημιουργώντας νέα προβλήματα με συνταξιούχους τριών ταχυτήτων.
Δηλαδή, δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση για σύνταξη μέχρι τις 12/5/2016 (ψήφιση του Ν.4387/2016 Κατρούγκαλου), δικαιούχους που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την 31/12/2020 (υπολογισμός συντάξιμου μισθού με βάση το δείκτη καταναλωτή), καθώς και δικαιούχους που θα υποβάλλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη από την 1/1/2021 και μετά και των οποίων το ύψος της σύνταξης θα υπολογιστεί βάση της μεταβολής των μισθών.
III.    Μη καταβολή επικουρικών συντάξεων
Τα ατοπήματα, όμως, της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, δεν έχουν τέλος.
Μετά το "φιάσκο” του μαθηματικού τύπου στις κύριες συντάξεις, ακολούθησε το "φιάσκο” και στον μαθηματικό τύπο των επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα, σήμερα καμία νέα επικουρική σύνταξη να μην μπορεί να εκδοθεί.
* Μη καταβολή αναδρομικών
Το Υπουργείο Εργασίας, για πρώτη φορά, δεν κατέβαλλε σε περίπου 50.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά τους. Η΄δη έχει δημιουργηθεί ένα κρυφό έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ –από τις οφειλές αυτές- που συνεχώς διευρύνεται. Η ενέργεια αυτή του ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης είναι απαράδεκτη και πρωτοφανής στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
* Καμία έκδοση επικουρικής σύνταξης  από τον Ιανουάριο του 2015
Ακολούθως, σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου), θα έπρεπε ήδη - εδώ και 11 μήνες - να έχει εκδοθεί η απαραίτητη απόφαση με το μαθηματικό τύπο και τις αναγκαίες τεχνικές παραμέτρους για τον υπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων - από 1/1/2015 - που υπολογίζονται στη βάση του μοντέλου της Νοητής Κεφαλαιοποίησης.
Αποτέλεσμα, από 1/1/2015 –επί 2,5 ολόκληρα χρόνια- έχει μπλοκάρει η έκδοση κάθε νέας επικουρικής σύνταξης, καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί αυτή η αναγκαία υπουργική απόφαση.
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, πληρώνουν σήμερα διπλό τίμημα! Το τίμημα της εξαπάτησης και το τίμημα της ανικανότητας σε βάρος της τσέπης, της ζωής και των προσδοκιών τους.
* Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :