Τετάρτη, Μαρτίου 08, 2017

Η εορτή του Αγίου Νικολάου Πλανά στην Αθήνα

Με θρησκευτική σεμνότητα και μέσα σε έντονη εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εορτή του Αγίου Νικολάου του Πλανά στην Αθήνα στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην Αθήνα, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 και την παραμονή. Το Σάββατο 4 Μαρτίου το βράδυ εψάλη πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού (και ως εκπροσώπου του.....
Αρχιεπισκόπου Αθηνών) και με τη συμμετοχή πλειάδος κληρικών. Την Κυριακή 5 Μαρτίου (που συνέπεσε με την Κυριακή της Ορθοδοξίας) τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου και η θεία λειτουργία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε περιφορά της τιμίας κάρας και της εικόνας του εορτάζοντος Αγίου σε δρόμους πλησίον του Ι. Ναού στην περιοχή των ορίων Δήμου Αθηναίων και Δήμου Δάφνης. Στις τελετές προέστη ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός με την παρουσία και επισήμων και πλήθους λαού. Στην λιτανευτική πομπή έδωσε ιδιαίτερο τόνο και η παρουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.(Την ιδιαιτερότητα της γιορτής για το κοινό της Αθήνας μαρτυρούσε και το πλήθος μικροπωλητών που με τα υπαίθρια πρόσκαιρα καταστήματά τους κάλυπταν ασφυκτικά όλο τον χώρο του ευρύχωρου προαυλίου του Ναού).
Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς τιμάται ιδιαίτερα στον προαναφερθέντα Ι.Ναό του Αγίου Ιωάννου (επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης) και θεωρείται ο ιδρυτής της ενορίας αυτής των Αθηνών. Σημειώνουμε επίσης ότι στον περίβολο του Ναού όπισθεν του ιερού διατηρείται τμήμα του παλαιότερου ναού με αγιογραφίες και δίπλα υπάρχει και μνημείο-αφιερωματική στήλη με ανάγλυφη την προτομή του Αγίου Νικολάου Πλανά.
Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς (Νάξος 1851- Αθήνα 1932) πρότυπο ταπεινότητας και ευσεβείας, μια σεβάσμια προσωπικότητα, είναι συνδεδεμένος με τη θρησκευτική λατρεία στην Αθήνα που -ας σημειωθεί- στις αγρυπνίες του Ι.Ν. Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα (Μοναστηράκι) τελούσε τις ακολουθίες με ιεροψάλτες τους κορυφαίους Νεοέλληνες λογοτέχνες Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.

Γιάννης Λογαράς










Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :