Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στο Κουφονήσι και τη Νάξο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το τριήμερο 24-26 Μαΐου, η επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού και των συμβούλων του στη Νάξο και το Κουφονήσι.

Ο υφυπουργός επισκέφθηκε το Κουφονήσι συνοδευόμενος από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Μανιό και Νίκο Συρμαλένιο, μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και της Ο.Μ. Νάξου, όπου μέσα σε κλίμα θερμής φιλοξενίας από τους κατοίκους, τον πρόεδρο της Δημ. Κοινότητας Αντώνη Κωβαίο, τον αντιδήμαρχο Κουφονησίου Παναγιώτη Φωστιέρη και των φορέων του νησιού, στα γραφεία της.....
δημοτικής κοινότητας, συζήτησε ζητήματα που απαιτούν άμεση λύση (επέκταση και συντήρηση της αφαλάτωσης, επισκευή βιολογικού, απόθεση μπαζών, υγεία, παιδεία κτλ.) και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό έργων (καταφύγιο τουριστικών σκαφών, υποθαλάσσιος αγωγός νερού).
Το βασικό συμπέρασμα που αναδείχθηκε από τη συζήτηση είναι η επαναφορά της αυτοδιοικητικής κανονικότητας στο Κουφονήσι με τη δημιουργία αυτόνομου δήμου.
Εξετάστηκε η δυνατότητα ένταξης των μικρών νησιών σε ευεργετικές δράσεις, με εδαφικά κριτήρια που ίσχυαν πριν το Καλλικράτη, ώστε να μην αποκλείονται λόγω της συμμετοχής τους σε μεγάλους δήμους (π.χ. έκτακτη χρηματοδότηση, υποστήριξη έργων από ΜΟΔ-ΕΕΤΑΑ, WiFi σε μικρά νησιά).
Τέλος, αποφασίστηκε να προωθηθεί άμεσα, μέσα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, Νοτίου Αιγαίου 2017-2020, δεύτερη εγκατάσταση αφαλάτωσης.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου στο Δημοτικό Θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλης",  με θέμα "Σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές για την αειοφόρο ανάπτυξη των νησιών μας" και εισηγητή τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, συμμετείχαν δεκάδες φορείς του νησιού (παραγωγικοί, επαγγελματικοί, επιστημονικοί, αυτοδιοικητικοί, περιβαλλοντικοί, αθλητικοί), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γ.Ρούσσος, ο Αντιδήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ν.Σέργης,  οι βουλευτές Ν. Μανιός και Ν. Συρμαλένιος και πολλοί πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, διατυπώθηκε και καταγράφηκε πλήθος προτάσεων για δεκάδες ζητήματα που αφορούν τη ζωή, την οικονομία, τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, την εργασία, τον αθλητισμό, το θαλάσσιο περιβάλλον, τις συγκοινωνιακές συνδέσεις, συνθέτοντας ένα σημαντικό πρωτογενές υλικό που θα συμβάλει στην επεξεργασία και τον εμπλουτισμό των πολιτικών νησιωτικότητας.
Ο υφυπουργός, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, συνέθεσε αυτόν τον πλούσιο προβληματισμό και τα ιδιαίτερα τοπικά ζητήματα σε μια κοινή νησιωτική συνισταμένη με κατεύθυνση την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μαζί με μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Νάξου Δ. Λιανό,  όπου συζητήθηκαν θέματα του δήμου, ενώ παρότρυνε τον Αντιδήμαρχο να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος στην υποβολή προτάσεων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, Νοτίου Αιγαίου 2017-2020.
Επίσης, ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ν.Σέργη, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των λιμένων και της παραλιακής ζώνης της πόλης της Νάξου.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :