Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2017

Βόμβα» Βρούτση: «Έρχονται και άλλες μειώσεις στις συντάξεις»

Επιπλέον μειώσεις  στις συντάξεις πέραν του 18% που θα ισχύσουν από 1/1/19, εκτιμά ότι θα υπάρξουν ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. και τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ». «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το “εφεύρημα” της προσωπικής διαφοράς “στήθηκε” για να γίνει οριζόντια μείωση στους σημερινούς συνταξιούχους, πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση έχει....
δεσμευτεί και για περαιτέρω μειώσεις 2,1 δισ. στο Ασφαλιστικό, μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψή της», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο κ. Βρούτσης αποκαλύπτει επίσης ότι πέρα από την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων των ασφαλιστικών ταμείων από τα 10,492 δισ. ευρώ το 2014, στα 22,492 δισ. ευρώ, υπάρχουν και άλλα κρυφά ληξιπρόθεσμα μέχρι 5.000 ευρώ, αποκλειστικό δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που αποκρύπτονται επιμελώς. «Αυτά αναζητώ να μάθω, καθώς η εμφάνισή τους θα εκτινάξει τα ληξιπρόθεσμα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα», τονίζει ο τομάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Τέλος, σχετικά με την 3η αξιολόγηση προαναγγέλει ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ δύο ιδιαίτερα θετικές διαρθρωτικές αλλαγές, που είχαν δρομολογηθεί από τον ίδιο, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια ανέστειλε καταγγέλλοντας. Πρόκειται για την απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, και επιπλέον για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του συνδικαλιστικού νόμου.

Κύριε Βρούτση, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Τι θα προσπαθήσει να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία;

«Νομίζω ότι ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μάς πρόλαβε. Ουσιαστικά αποκάλυψε και επιβεβαίωσε όλα όσα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έλεγαν όλο αυτό το διάστημα. Τίποτα δεν κερδίσαμε, εκτός από το αυτονόητο ποσό της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, που όμως και αυτό ήρθε “κουτσουρεμένο”, καθώς η πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν για 23 δισ. ευρώ. Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι “άδειασε” τον πρωθυπουργό, καθώς παραδέχθηκε ότι όλοι γνώριζαν στην κυβέρνηση πως δε θα πάρουμε τίποτα για το Χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος. Έτσι, για ακόμη μια φορά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ξεμπροστιάζει το ΣΥΡΙΖΑ! Η αδυναμία ένταξης στο QE, η απουσία κάθε ρύθμισης και Ρήτρας Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA), καθώς και άλλα πολλά, θα αναδειχθούν εμφατικά τη Δευτέρα ρίχνοντας φως στις αστοχίες της κυβέρνησης που έβλαψαν τον ελληνικό λαό».

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, όταν χρωστά 3 δισ. ευρώ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε αυτή τη θέση σας;

«Δεν πρόκειται απλά για μια θέση! Είναι η σκληρή πραγματικότητα, την οποία επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία του Compliance Report (April 2017), σε συνδυασμό με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πριν από λίγες ημέρες. Στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι ποτέ στο παρελθόν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δε βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για στάση πληρωμών στις συντάξεις, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν πλέον τα 3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το πλήθος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων –με στοιχεία Απριλίου 2017– ξεπερνά τις 139.000, με οφειλές που αγγίζουν το 1,4 δισ. ευρώ. Ποσό που σήμερα έχει διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ξεπερνά τις 127.000, με οφειλές κοντά στα 650.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, που για πρώτη φορά δεν έχουν αποδοθεί, αγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ. Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ. Συνεπώς, αποτελούν εμπαιγμό και κοροϊδία στη νοημοσύνη εργαζομένων και συνταξιούχων οι ατεκμηρίωτες και αβάσιμες ανακοινώσεις περί πλεονάσματος του ΕΦΚΑ».

Κύριε Βρούτση, καταθέσατε μια ερώτηση στη Βουλή για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, και ζητάτε να μάθετε ποιο είναι το συνολικό ύψος και πλήθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 5.000 ευρώ μέχρι 1/6/2017. Γιατί καταθέσατε την ερώτηση; Δεν υπάρχουν στοιχεία;

«Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ), όπως είχε διαμορφωθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά, το ΑΕΠ της χώρας για το 2017 θα είχε διαμορφωθεί στα 207 δισ. ευρώ. Δυστυχώς, η επέλαση και η επικράτηση των λαϊκιστών γκρέμισαν τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις θετικές προοπτικές της Οικονομίας, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί, οδηγώντας έτσι σήμερα το ΑΕΠ στο χαμηλό 181 δισ. ευρώ!
Μια άδικη απώλεια πλούτου 26 δισ. ευρώ για τον ελληνικό λαό, που ισοδυναμεί με απώλεια 6.100 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Οι επιπτώσεις ήταν αρνητικές, άμεσες και σε όλα τα επίπεδα της Οικονομίας. Τα ληξιπρόθεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, από τα 10,492 δισ. ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στα 22,492 δισ. ευρώ! Μια αύξηση που ξεπερνά το 100% μόλις μέσα σε 3 χρόνια.
Όμως, υπάρχουν και άλλα κρυφά ληξιπρόθεσμα μέχρι 5.000 ευρώ, αποκλειστικό δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., που αποκρύπτονται επιμελώς. Αυτά αναζητώ να μάθω, καθώς η εμφάνισή τους θα εκτινάξει τα ληξιπρόθεσμα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα».

Σε τι ποσοστό είναι η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και πώς επηρεάζει το ασφαλιστικό σύστημα;

«Αναμφίβολα η ανασφάλιστη εργασία αποτελούσε για δεκαετίες μια από τις σοβαρότερες παθογένειες του ασφαλιστικού μας συστήματος, καθώς και της εθνικής Οικονομίας. Υπονομεύει τον υγιή ανταγωνισμό, τους εργαζομένους, τις συνεπείς επιχειρήσεις, αλλά και την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος. Άλλωστε, αυτά μας οδήγησαν να “επικηρύξουμε” την αδήλωτη εργασία ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα.
Ως υπουργός, όμως, δεν έμεινα σε απλές διακηρύξεις. Με το σχέδιο ΑΡΤΕΜΙΣ και μια σειρά γενναίων, ισορροπημένων διαρθρωτικών αλλαγών χτυπήσαμε την αδήλωτη εργασία στην καρδιά της (μείωση εισφορών κατά 6%, επιβολή του αυστηρού προστίμου 10.500 ευρώ).
Τα αποτελέσματα ήταν απτά και εντυπωσιακά, καθώς μόλις μέσα σε λίγους μήνες η αδήλωτη εργασία μειώθηκε κατά 20 μονάδες! Η ισχυρή αυτή τάση αποκλιμάκωσης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, όμως, ανεκόπη μαζί με την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στην εξουσία. Ήταν θέμα χρόνου ο συνδυασμός λαϊκισμού και ανικανότητας να λειτουργήσει σε βάρος των εργαζομένων».

Θεωρείτε ότι οι περικοπές 18% των συντάξεων από 1/1/19 θα είναι οι τελευταίες ή εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν και άλλες;

«Πράγματι, με το 4ο αχρείαστο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μια σειρά από νέα επώδυνα μέτρα είχαν πάλι θύματα εργαζόμενους και συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, απώλεια δύο έως 3 συντάξεων και ενός μισθού ήρθαν να προστεθούν στις άδικες και επώδυνες περικοπές του 3ου Μνημονίου.
Αξίζει να δει κανείς και να συγκρίνει πώς τα μόλις 310 εκατ. ευρώ στο e-mail Χαρδούβελη ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ σε περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών με το ΣΥΡΙΖΑ!
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το “εφεύρημα” της προσωπικής διαφοράς “στήθηκε” για να γίνει οριζόντια μείωση στους σημερινούς συνταξιούχους. Πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και για περαιτέρω μειώσεις 2,1 δισ. στο Ασφαλιστικό, μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψή της. Άλλωστε, το προαναγγέλλει! Διαβάζοντας κάποιος την αιτιολογική έκθεση –που κατέθεσε η ίδια η κυβέρνηση στη Βουλή– για τις μειώσεις των συντάξεων –δια μέσου της μείωσης της προσωπικής διαφοράς– στο 4ο Μνημόνιο, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση τις δικαιολογεί απόλυτα, επικαλούμενη μάλιστα ως επιχείρημα τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Κάτι που ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις».

Ένας ασφαλισμένος που καταθέτει αίτηση για σύνταξη πότε να υπολογίζει ότι θα πάρει τα χρήματά του;

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ασφαλιστικό μόρφωμα “Κατρούγκαλου” (Ν.4387/2016). Σύμφωνα με τους συντελεστές αναπλήρωσης και τις εξοντωτικές εισφορές που προβλέπει για αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και ελεύθερους επαγγελματίες, στο σύνολό τους, δεν θα πάρουν σχεδόν ποτέ τα χρήματα που κατέβαλαν. Ειδικά για κάποιον που εργάζεται για 20 έως 25 χρόνια οι παροχές της σύνταξής του –μέσα στο προσδόκιμο όριο ζωής– δε θα αναπληρωθούν ποτέ από τις καταβαλλόμενες εισφορές. Αυτό, ουσιαστικά, αποτελεί βόμβα που υπονομεύει τα θεμέλια και την προοπτική του συστήματος. Είναι το ανόητο, ιδεοληπτικό και καταστροφικό ταξικό πρόσημο που συνειδητά επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.».

Η τρίτη αξιολόγηση θα βρεθεί στο επίκεντρο από τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να επηρεάσει τα εργασιακά προς το δυσμενέστερο;

«Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η 3η αξιολόγηση περιλαμβάνει δύο ιδιαίτερα θετικές διαρθρωτικές αλλαγές. Δύο αλλαγές ήδη δρομολογημένες από εμένα, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια ανέστειλε καταγγέλλοντας. Πρόκειται για την απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, ένα έργο που η ολοκλήρωσή του θα συμβάλει και θα λειτουργήσει ταυτόχρονα υπέρ των εργαζομένων, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της Οικονομίας μας. Και επιπλέον για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του συνδικαλιστικού νόμου στη χώρα μας. Κάτι που προκαλούσε “ανατριχίλα” και λειτουργούσε ως “ιερό δισκοπότηρο” για το ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μελάνι δε χύθηκε, πόσα συνθήματα σε τοίχους δε γράφτηκαν, πόσες αφίσες δεν κολλήθηκαν, πόσες συγκεντρώσεις και πορείες στο Σύνταγμα δεν έγιναν, προκειμένου να μη θιγούν τα συνδικαλιστικά προνόμια και η πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ;
Όμως, η ζωή έχει εκπλήξεις και παίζει τραγικά παιχνίδια. Από τώρα φαντάζομαι την εικόνα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ –μετά τις ομαδικές απολύσεις– θα ψηφίσει ένθερμα –αυτή τη φορά μαζί με τη Ν.Δ.– την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την κατάργηση προνομίων, καθώς και το 50% συν 1 στα πρωτοβάθμια σωματεία! Και ας μην το αρνηθούν, όπως συνήθως κάνουν, το έχουν ήδη συμφωνήσει και υπογράψει για το 2ο εξάμηνο του 2017».

Η ΝΔ διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για το Ασφαλιστικό και πώς θα το επιλύσει χωρίς περικοπές συντάξεων;

«Η πρόταση της Ν.Δ. έχει διατυπωθεί και επιδιώκει την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης πολίτη – κράτους με το Ασφαλιστικό της χώρας, καθώς και την κατάργηση των διατάξεων που υπονομεύουν και δηλητηριάζουν το σύστημα, ώστε αυτό να γίνει δίκαιο, πιο ανταποδοτικό, αποτελεσματικό, διαφανές και βιώσιμο. Ειδικότερα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη:
• η μείωση των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών στο παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας,
• η κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης για τα “μπλοκάκια” και των τεράστιων προβλημάτων που έφερε,
• η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (tax wedge), που θα κάνει και πάλι ελκυστική τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας προς όφελος και μόνο των εργαζομένων,
• η βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος με πιο δίκαιους και αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης,
• η επανεξέταση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κατηγορίες που έχουν αδικηθεί παράφορα, όπως οι συντάξεις χηρείας και οι αναπηρικές,
• η επαναφορά της διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα με την επαναλειτουργία και την αναλυτική δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ”, σε μηνιαία βάση, ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση και να γνωρίζουν με ακρίβεια και αξιοπιστία τα πάντα,
• η αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης με την ολοκλήρωση του συστήματος “ΑΤΛΑΣ”,
• η δημιουργία ενός σύγχρονου πανίσχυρου μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, βασισμένου στο σύστημα “ΑΡΤΕΜΙΣ”, και
• η ενθάρρυνση τηε δημιουργίας Επαγγελματικών Ταμείων».

ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ

Γιώργος Χουλιαράκης: «“Άδειασε” τον πρωθυπουργό, καθώς παραδέχθηκε ότι όλοι γνώριζαν στην κυβέρνηση ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το Χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος».

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ασφαλιστικό μόρφωμα “Κατρούγκαλου” είναι ότι σύμφωνα με τους συντελεστές αναπλήρωσης και τις εξοντωτικές εισφορές που προβλέπει για αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και ελεύθερους επαγγελματίες, στο σύνολό τους, δεν θα πάρουν σχεδόν ποτέ τα χρήματα που κατέβαλαν».

Έφη Αχτσιόγλου: «Τα επίσημα στοιχεία του Compliance Report (April 2017), σε συνδυασμό με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πριν από λίγες ημέρες. επιβεβαιώνουν ότι ποτέ στο παρελθόν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δε βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για στάση πληρωμών στις συντάξεις, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν πλέον τα 3 δισ. ευρώ».
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :