Τετάρτη, Ιουλίου 12, 2017

Σε ανοιχτό μουσείο μετατρέπεται το κάστρο της Χώρας Νάξου

 Ένα σπουδαίο έργο για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη του μεσαιωνικού Κάστρου της Νάξου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για το έργο «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.300.000 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το έργο στοχεύει στη.....
μετατροπή του κάστρου σε ανοιχτό μουσείο, αναδεικνύοντας το νυν Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Πύργο Crispi (Γλέζου), την οικία Προμπονά, (πρώην κτήριο της Αεροπορίας) αλλά  και τον κεντρικό πύργο του Σανούδου. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια θα υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης των υποδομών τους.
Με το αυτό το έργο θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του κάστρου και των μουσειακών εγκαταστάσεων, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη και στους ερευνητές. Τα επιλεχθέντα κτήρια θα αποτελέσουν μία νησίδα Μουσείων, που θα λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού μέσα σε ένα μνημειακό περιβάλλον.
Χαιρετίζοντας την απόφαση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες για τον καθοριστικό ρόλο του στον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, ο οποίος οραματίστηκε την ανάδειξη και αναβάθμιση του Κάστρου και των μουσείων του και κατέβαλε μέγιστες προσπάθειες για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την υπογραφή της ένταξης του έργου και την εξασφάλιση στο σύνολο της χρηματοδότησής του με το ποσό των 2,3 εκ. ευρώ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε τα εξής: «Ως Νάξιοι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον κ. Αθανασούλη, αλλά και στον κ. Χατζημάρκο, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την ένταξη του σπουδαίου αυτού έργου. Η αγαστή συνεργασία και η αγάπη τους για την πολιτισμική μας κληρονομιά επισφραγίζονται με τις προσπάθειες, την αίσια έκβαση και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ».
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :