Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

Η εορτή της Αγίας Ζώνης στη Νάξο

Η εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου ετελέσθη την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017 το πρωί στον Ι. Ναό Παντανάσσης Χώρας Νάξου με την ακολουθία του όρθρου μετˊ αρτοκλασίας και Αρχιερατική θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου με τη....
συμμετοχή και πολλών άλλων κληρικών. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο παριστάμενος Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος. Στις θρησκευτικές ακολουθίες αυτές είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων (μαζί και με τούς άλλους ιεροψάλτες) και τον καλλικέλαδο πρωτοψάλτη κ. Μιχαήλ Βογιατζή (Νάξιος εκ συζύγου). Στα Αναλόγια επίσης οι: Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Λιανόπουλος και Νικόλαος Σκουλάτος (δεξιά) και Γιώργος Κρασσάς και Γιάννης Λογαράς (αριστερά).
* Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 το απόγευμα, στον Ι. Ναό Παντανάσσης Νάξου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος συμπαραστατούμενος από πλειάδα κληρικών. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Μητροπολίτης απένειμε επιστήθιο σταυρό και τιμητική περγαμηνή (με επεξηγηματικό-αφιερωματικό κείμενο) στον Εφημέριο Παντανάσσης πατέρα Κωνσταντίνο Λιανό για την πεντηκονταετή ιερατική διακονία του και για την καθοριστική συμβολή του στην ανέγερση του περικαλλούς Ι. Ναού Aγίου Νικοδήμου Γλινάδου Νάξου καθώς και για τη δεκαπενταετή ιερατεία του στον Ι. Ναό Παντανάσσης Χώρας Νάξου.
* Μετά τον Εσπερινό έγινε περιφορά της εικόνας της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας (μεγάλης εικόνας που δώρισε στον Ναό της Παντανάσσης ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος) σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το θρησκευτικό κήρυγμα έκανε ο Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μελισσιανός. Τούς εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν στο δεξιό ψαλτήρι οι ιεροψάλτες: Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Μιχαήλ Βογιατζής και Δημήτριος Λιανόπουλος και στο αριστερό οι: Γιώργος Κρασσάς, Γιώργος Κορρές και Γιάννης Λογαράς.
* Ας σημειωθεί ότι η εορτή της Τιμίας Ζώνης καθιερώθηκε να γιορτάζεται μεγαλοπρεπέστατα στη Νάξο τα τελευταία (οκτώ;) χρόνια από τον Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο, και ο οποίος εδώρισε στον Ι.Ναό Παντανάσσης μεγάλη εικόνα στην οποία απεικονίζεται η Θεοτόκος να κρατεί στα χέρια της την Τιμία Ζώνη, ενώ στο κάτω μέρος της εικόνας απεικονίζεται εικαστικά η Νάξος και εικονογραγούνται επίσης στα άκρα οι δύο Νάξιοι Άγιοι: Νικόδημος Αγιορείτης (αριστερά) και Νικόλαος Πλανάς (δεξιά).


(Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς).



























Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :