Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2017

Εκδηλώσεις με τίτλο "Παραμυθομέρες"στη Νάξο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

«Παραμυθομέρες»
Νάξος, 14 - 17 Σεπτεμβρίου 2017

Οι  «Παραμυθομέρες» ξεκινούν στη Νάξο από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017 και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους  σ’ ένα τετραήμερο χαράς και δημιουργίας με αφηγήσεις παραμυθιών, εκπαιδευτικά προγράμματα, κουκλοθέατρο και...
σεμινάριο αφηγηματικής Τέχνης.  
Τις «Παραμυθομέρες» οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την καλλιτεχνική οργάνωση και επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.
Η συμμετοχή στο σεμινάριο αλλά και στις παραστάσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Οι θέσεις στο σεμινάριο είναι περιορισμένες γι’ αυτό όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 2285361441 & 6977387578 Κατερίνα Σιδερή

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

16:30 - 19:30, Χώρα Νάξου (Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»)
Σεμινάριο αφήγησης για ενήλικες

«ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΕΥΓΕΝΙΚΟ»
Βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας  με την αφηγηματική  τέχνη, την τέχνη και τεχνική της μνήμης. Με την «βοήθεια» της Μνημοσύνης, της μητέρας των 9 Μουσών, θα «συστηθούμε» με τους αρχαίους ραψωδούς, τους ρήτορες, τους φιλοσόφους, τους ερευνητές του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, της σύγχρονης εποχής και του ψηφιακού κόσμου και θα γνωρίσουμε με βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες την αφηγηματική τέχνη αλλά και τις μνημονικές τεχνικές στην αφήγηση ιστοριών.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

20:30, Δαμαριώνας (στην πλατεία της Ποτηρούς)
Παράσταση αφήγησης και μουσικοκινητικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους

«Ο ΚΑΡΙΜΠΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ»
Ένα παιδί που γεννιέται μόνο του θα τολμήσει να τα βάλει με τη μάγισσα που χρόνια απειλεί το χωριό του. Ένα ταξίδι αναζήτησης και θάρρους με πυξίδα μια μεγάλη αλήθεια: «Κανείς δεν είναι τυχαία κακός». Οι θεατές μέσα από το παραμύθι αυτό έρχονται σε επαφή με εικόνες της αφρικανικής ηπείρου, γνωρίζοντας παράλληλα και τη μουσική της Αφρικής.
Για τις ανάγκες της παράστασης, χρησιμοποιούνται αφρικανικά όργανα, κυρίως κρουστά, ενώ όλες οι μελωδίες και τα τραγούδια βασίζονται σε αυθεντικούς αφρικανικούς ήχους. Η παράσταση ολοκληρώνεται με ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι όπου τα παιδιά - αλλά και οι μεγάλοι - παίρνουν μέρος στη γιορτή που γίνεται προς τιμή του Καριμπού στο χωριό του, μαθαίνοντας αφρικάνικα τραγούδια και χορεύοντας στους ρυθμούς των κρουστών.
Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου. Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

11:00, Φιλώτι (Λαχαναριό)
Παράσταση αφήγησης και εργαστήριο  για μικρούς
«ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ, ΔΡΑΚΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΔΡΑΚΑΚΙΑ»
Παραμύθια από την λαϊκή παράδοση για την φιλία, την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την επίτευξη μικρών και μεγάλων στόχων. Θα ακολουθήσει εργαστήριο με κατασκευές εμπνευσμένες από τους ήρωες των παραμυθιών.
Αφήγηση:
Βιργινία Κοκκίνου, Εμμανουήλ Παλιάκης, Γιώργος Ευγενικός.
Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης. Υλοποίηση εργαστηρίου: Μαρία Βλαχάκη.

20:00, Χώρα Νάξου (Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»)
Αφηγηματική παράσταση με μουσική  για μικρούς και μεγάλους
«ΑΛΑΝΤΙΝ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ»
«Ο Κωνσταντής» από τις Κυκλάδες, μια παραλλαγή της γνωστής ιστορίας του Αλαντίν.
Ο Κωνσταντής ξεκινάει ένα ταξίδι προς την ενηλικίωση, γνωρίζει τον κόσμο, έρχεται αντιμέτωπος με δυσκολίες και εμπόδια και μαθαίνει ότι ακόμη και αν έχεις σύμμαχό σου τρεις μαγικές ευχές, τα πιο σημαντικά εφόδια στη ζωή είναι η γνώση, η πίστη στον εαυτό σου, η αλήθεια, η αγάπη και η φιλία.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης. Στίχοι τραγουδιών: Άσπα Παπαδοπούλου.


Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

11:00, Αγερσανί 
Παράσταση αφήγησης και εργαστήριο  για μικρούς

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΥΘΙΑΚΑ»

Μύθοι και Παραμύθια με ήρωες σοφούς ανθρώπους , μικρά ζωάκια, ποντικούς και λιονταράκια, που εξυμνούν την αξία της ζωής και της φύσης. Θα ακολουθήσει εργαστήριο με κατασκευές εμπνευσμένες από τους ήρωες των παραμυθιών.
Αφήγηση:
Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου.
Υλοποίηση εργαστηρίου:  Μαρία Βλαχάκη.

20:00, Χώρα Νάξου (Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»)
Παράσταση κουκλοθεάτρου
«Ο ΣΜΑΡΑΓΔΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»
Ο Σμαραγδούλης θα μας ταξιδέψει στις χώρες των φρούτων και των λαχανικών, γαλακτοκομικών και δημητριακών. Αλίμονο, όμως! Το φοβερό και τρομερό τηγάνι ξυπνά κι είναι έτοιμο για μάχη! Ποιος απ' τους δυο τους θα νικήσει, άραγε; Θα τα καταφέρει ο μικρός μας φίλος ή θα μείνει για πάντα αιχμάλωτος στη χώρα της Μπριζόλας;
Τα παιδιά ξεκινούν ένα ταξίδι στις χώρες της διατροφής, αλληλεπιδρούν με τους ήρωες και τους συμβουλεύουν, γνωρίζουν βασικές αρχές διατροφής και τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα. Μετά το τέλος της παράστασης η διατροφολόγος - αφηγήτρια Σμαράγδα Αποστολάτου θα συζητήσει με τους γονείς θέματα διατροφής.
Εμψύχωση κούκλας, υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος: Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου. Κείμενο, σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Γιώργος Ευγενικός, Σμαράγδα Αποστολάτου. Κούκλες - σκηνογραφία: Αγγελική Γκόγκου. Σκηνοθεσία: Γιώργος Ευγενικός.


Με την υποστήριξη του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του θεατρικού μουσείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης».





«Παραμυθομέρες»
Νάξο από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017


Βιογραφικά Συντελεστών
Γιώργος Ευγενικός
Είναι αφηγητής, επιμελείται παραστάσεις​ αφήγησης, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, με θεματικούς άξονες το παραμύθι και την αφηγηματική τέχνη. Είναι δάσκαλος και διευθυντής της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα και την Κύπρο σε συνεργασία με το «Τεχνοδρόμιο». Καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιορτής Παραμυθιών Κέας και των Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας και Παραμυθιού Κύπρου (Παραμυθοδρόμιο). Με τις ιστορίες του έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. Έχει αφηγηθεί σε Φεστιβάλ, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Λέσχες αφήγησης, Σχολεία, Ιδρύματα, στο Ραδιόφωνο την Τηλεόραση κ.αλ. Σπούδασε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Θέατρου Τέχνης - Καρόλου Κουν. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχοντας ως στόχο τη συνθετική προσέγγιση της τέχνης και του λόγου αναζητά διαρκώς νέες μεθόδους που προάγουν την αφηγηματική τέχνη.

Σμαράγδα Αποστολάτου 
Σπούδασε διατροφολογία στην Αθήνα και εργάστηκε σε υπηρεσίες πρόνοιας και παιδικές κατασκηνώσεις ως διατροφολόγος. Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο και συνεργάζεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας «Μύθος» και έχει υλοποιήσει παραστάσεις αφήγησης  σε φεστιβάλ παραμυθιών, αφήγησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχει εργαστεί στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ως αφηγήτρια και εμψυχώτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες, καθώς και σε τηλεοπτική αφήγηση με ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Σπούδασε κλασική κιθάρα και φωνητική στο «Απολλώνιο Ωδείο» και συμμετείχε σε μουσικά σύνολα. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και αρχαίου δράματος στο «Θέατρο των Αλλαγών» και έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις για παιδικό και ενήλικο κοινό με τη θεατρική ομάδα του Δήμου Πεύκης. Έχει εκπαιδευτεί στην κατασκευή και εμψύχωση κούκλας από τον Χρήστο Αυτσίδη και το Κουκλοθέατρο «Χαρχούτ» και συνδυάζει την αφήγηση με την κούκλα
Μαρία Βλαχάκη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδαγωγική επιστήμη και έχει παρακολουθήσει προγράμματα κατάρτισης ετήσιας διάρκειας στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη συμβουλευτική ψυχολογία. Συνεργάστηκε με το Βιομηχανικό Μουσείο Λαυρίου σε εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής ιστορίας και από το 2009 είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Προσχολικής Αγωγής Κερατσινίου στην «κοινωνική ψυχολογία», στις «ανθρώπινες σχέσεις-επικοινωνία» και «πολιτιστική ταυτότητα», εντάσσοντας τη λαϊκή παράδοση και το παραμύθι στη διαπαιδαγώγηση. Έχει εργαστεί σε κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων και σε χώρους κράτησης ενηλίκων και ανηλίκων αλλοδαπών με τη ΜΚΟ Ιατρική Παρέμβαση. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και παραμυθιών σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, φεστιβάλ εκδηλώσεις. Συνεργάζεται με Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ως εκπαιδεύτρια σε νηπιαγωγούς σε θέματα κοινωνικών στερεοτύπων και διαφορετικότητας στη σχολική και κοινωνική ζωή και στη λαϊκή παράδοση. Διδάχτηκε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille στο «Φάρο Τυφλών Ελλάδος», ολοκλήρωσε την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και έχει αφηγηθεί παραμύθια στη νοηματική σε Φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις κωφών. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα διαπολιτισμικής και κοινωνικής αγωγής για ​ενήλικες και ​παιδιά.

Αγγελική Γκόγκου 
Αποφοίτησε από το Τμήμα  Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο και συνεργάζεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας «Μύθος» και ως αφηγήτρια έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ αφήγησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εργάζεται στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ως αφηγήτρια και εμψυχώτρια στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες. Εργάστηκε ως υπεύθυνη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε παιδικές κατασκηνώσεις και έχει συντονίσει παιδικές θεατρικές ομάδες. Συνεργάστηκε με τη θεατρική ομάδα «Ερα Σ ΤΕΧΝΕς» ως βοηθός σκηνοθέτη, επιμελήτρια μουσικής, σχεδιάστρια σκηνικών και κοστουμιών και μέχρι σήμερα συμμετέχει ως ηθοποιός και σκηνοθέτιδα. Εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε ομάδες παιδιών και εφήβων και κατασκευάζει κούκλες για παραστάσεις κουκλοθεάτρου. Έχει παρακολούθησε σεμινάρια  αρχαίου ελληνικού θεάτρου, κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας. 

Βιργινία Κοκκίνου
Σπούδασε Μετάφραση στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστήμιου, παρακολουθώντας παράλληλα προγράμματα στο πανεπιστήμιο Paul Vallery του Μονπελιέ στη Γαλλία και στο Universita degli Studi στη Βερόνα της Ιταλίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με το οποίο συνεργάζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων αφήγησης για παιδιά. Αφηγείται παραμύθια σε συνδυασμό με εικαστικά εργαστήρια σε πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία και δήμους κι έχει δουλέψει σε καλοκαιρινά προγράμματα του Δήμου Ωρωπού ως αφηγήτρια. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ αφήγησης και παραμυθιού. Παρακολούθησε σεμινάρια μετάφρασης παιδικής λογοτεχνίας και θεάτρου στη σχολή Metaφραση καθώς και σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Έχει κάνει σπουδές πιάνου και ακορντεόν. 

Εμμανουήλ Παλιάκης 
Από μικρός ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική ξεκινώντας το βιολί αλλά γρήγορα πέρασε στην κρητική λύρα. Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και νέι στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική στο Σχολείον Ψαλτικής. Είναι απόφοιτος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου και ειδικεύτηκε στην κρητική λύρα, το νέι και τα κρουστά. Συμμετείχε ως μουσικός στη μουσικο-θεατρική ομάδα «Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή» δίνοντας παιδικές θεατρικές παραστάσεις και έχει ηχογραφήσει μουσικό συνοδευτικό υλικό παιδικών βιβλίων. Έχει διδάξει επίσης μουσική προπαιδεία στο Σχολείον Ψαλτικής. Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα ψάλει σε αναλόγια των Αθηνών. Είναι απόφοιτος της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο συνεργάζεται ως μουσικός σε παραστάσεις αφήγησης.

Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
Το «Κέντρο» είναι κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός.
Ένας από τους βασικούς στόχους του είναι να διασώσει, να αναδείξει και να διαδώσει μέσα από τις δράσεις του, την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, τονώνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου για τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης, των μύθων, των θρύλων και των παραμυθιών.
Αναπτύσσει δράσεις πολιτισμικές και εκπαιδευτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι οποίες απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών.
Ιδιαίτερη επιδίωξη είναι η δραστηριοποίηση του σε περιοχές γεωγραφικά ή κοινωνικά μειονεκτούσες καθώς και η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η μετάδοση ιδεωδών, τα οποία συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

• Από το 2008 λειτουργεί την πρώτη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» στην Ελλάδα η οποία συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.

• Το 2011 ίδρυσε τη δημιουργική ομάδα “ΜΥΘΟΣ” με την οποία υλοποιεί τις καλλιτεχνικές παραγωγές του.

• Από το 2011 μέλη και συνεργάτες του Κέντρου σχεδιάζουν και υλοποιούν σε σχολεία όλων των βαθμίδων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε σχολείο» και το 2015 το πρόγραμμα «Ταξίδια Πολιτισμού» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.



• Ιδρύει και λειτουργεί από το 2014 το «Σπίτι των Παραμυθιών»- Το Μουσείο αλλιώς στην Αθήνα.



• Mε κύριο στόχο τη διάδοση της Αφήγησης και της πολιτιστικής κληρονομιάς οργανώνει, σχεδιάζει και υλοποιεί σε διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας.

• Εκδηλώσεις,

• Φεστιβάλ,

• Συνέδρια,

• Ημερίδες,

• Εργαστήρια



• Φεστιβάλ που έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο και διανύουν μία πετυχημένη πορεία μέσα στο χρόνο είναι:

• Γιορτή Παραμυθιών είναι το αρχαιότερο Φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα, είναι διεθνές και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Κέα από το 2003. (Βραβείο αειφορίας “Δάφνη”)

• Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στην Αθήνα, κάθε χρόνο (από το 2009)

• Παραμύθια χωρίς σύνορα. Στοχεύοντας στη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων μέσα από εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις οι οποίες αναδεικνύουν τη λαϊκή προφορική παράδοση, οργανώνονται ή συνδιοργανώνονται Φεστιβάλ στην Ελλάδα και Κύπρο

• Το Κέντρο συνεργάζεται με αφηγητές και επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο και με αντίστοιχους φορείς Αφήγησης άλλων χωρών.

Έχει υλοποιήσει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Δια Βίου Μάθησης Grundtvig- Ευρωπαϊκές Συμπράξεις :

• LOCAL GOES GLOBAL , Arts, Traditions, Training, Inheritance, Cultures (ATTIC)

• ΜΥ.Τ.Η.Ο.S-My traditional heritage, our stories



Είναι μέλος του FEST (Federation of European Storytelling) που στόχο έχει τη διάδοση της Αφήγησης στην Ευρώπη και τη σύμπραξη και συνεργασία οργανισμών για τον σκοπό αυτό.


Μέλη του Κέντρου έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές συμμετοχές σε διεθνή Φεστιβάλ Αφήγησης και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :